Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:34, 16 mar 2020

Do góry
Jeszcze niedawno w tym ogrodzie była,
kwiatki wąchała, pieski głaskała,
dziś już doczesnych kłopotów się zbyła,
z nami już tylko pamięć o niej została.

Sezon 2017 u Hanusi 14:22, 16 mar 2020

Do góry
Uciążliwa ta izolacja, ale co zrobić, wszyscy się izolują, babcia też! Trzymajcie się zdrowo.

Ogród Karoliny 14:04, 16 mar 2020

Do góry
Dorii, prosiłaś o więcej zdjęć z miejsc z których ogród będzie najczęściej obserwowany. Wiec ogród będzie oglądany z okien od północy domu (tam mam kuchnie i salon), czyli jest to 2 okna i drzwi tarasowe. W kuchni mam też drugie okno od wschodu z którego widać rabatę nr 3 i trójkąty.

Zdjęcie od wejścia do domu:

Okno w kuchni od północy:

Okno w salonie:

Drzwi tarasowe:
Ogród Karoliny 13:27, 16 mar 2020

Do góry
Tawuły mam zamiar przycinać w kule - prawie że się stykające
W sumie zobaczę mogłabym dodać jeszcze inna odmianę hortek np Vanille Fraise'pod czerwone drzewa.

Życie w wiejskim ogrodzie 13:17, 16 mar 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Basiu nie wiem czy pytanie dotyczące zakupu dalii wciąż aktualne ? Podeślę Ci namiary gdzie w tym roku zamawiałem. Bulwy dobrej jakości, cena też niczego sobie i tyle. Jak zakwitną to dopiero wtedy będę mógł polecić z czystym sumieniem.

Witam wiejski ogród
Czekam w tym roku na tulipany sadzone wg Twojego przepisu.

A kiedy dalie będziesz sadził? Też trochę kupiłam w tym roku.
Ogród Karoliny 13:02, 16 mar 2020

Do góry
Aha i pewnie te drzewa z rogu przy placyku chciałabym powtórzyć w trójkątach przy domu (zamiast 'Umbry' - żeby nie wprowadzać zbyt wielu gatunków). W sumie i tak bym już miała:
-graby
-buki
-dęby na rabacie nr 3
-klony na rabacie za drogą.

Myślę też o tym większym trójkącie, czy nie łączyć go razem z rabatą przy altance?
tu kolejne zawijasy:

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:02, 16 mar 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Lepiej Ewo wytrzymaj do końca kwarantanny, choć wiem, że taki czas kusi by zrobić to i owo. Ja z kolei tylko soboty mam na prace ogrodowe, a w pracy kontakt z ludźmi też, choć nie tak jak panie w sklepie. Dwa tygodnie szybko miną, zobaczymy czy podjęte środki ostrożności pomogły. I każdy będzie decydował co dalej. Przecież żyć i pracować trzeba.

Gosiu, masz rację, poza tym stwierdziłam, że skoro mam tak dużo wolnego czasu to zacznę bardzo dokładnie przekopywać grządki i usuwać chwasty, i zrobię klasyczny warzywnik bez skrzyń. Nawioze teraz dużo kompostu i przerobionego krowiaka (jest już jak ziemia), przekopię, zrobię ścieżki z płyt i jak będzie pora zacznę siać nasionka
Przemek z wiejskiego ogrodu zainspirował mnie swoich warzywnikiem:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4081-zycie-w-wiejskim-ogrodzie?page=1536

Mam identyczną trawiastą ścieżkę przy warzywniku i spróbuję stworzyć coś choć troszkę podobnego.
Ogród Karoliny 11:51, 16 mar 2020

Do góry
Makddamia, ze wszystkim się w zupełności zgadzam - nie zwracamy uwagi na świerki, podoba mi sie rozmieszczenie drzew które wykonałaś Myślę tylko czy nie lepiej na rabacie po lewej stronie dać drzewa w pionie do świerka (wiem że to jest niezgodne z naszymi wcześniejszymi planami odnośnie rabaty za drogą, ale w sumie czemu nie może być tu i tu drzew. W lecie dom bedzie bardziej zasłonięty, ale w zimie gdy drzewa stracą liście już nie).
Pisałyście że zbyt minimalistycznie, dodałam różne gatunki roślin które tam widzę. Co myślicie?

Strasznie kusi mnie ten zagajnik brzozowy
Wybijecie mi go z głowy ?
Inspiruje się tym z 'ogrodu z lustrem' :

Droga do spełnienia 11:42, 16 mar 2020

Do góry
Kawa napisał(a)

w niektórych miejscach rabata poszerzy się o 4 metry w innych o 2 jeszcze w innych 1,5 metra, różnie
jak będzie finalnie zobaczymy

Wow, pięknie! Ile miejsca .
Mnie nigdy kancik tak nie wyszedł, jak Ty to zrobiłaś???
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:41, 16 mar 2020

Do góry
Dzień dobry Państwu
Wklejam zdjęcie z gogle maps z rozmieszczeniem naszej działki.
Mam problem z rabatą wzdłuż ogrodzenia. Ma ona prawie 100metrów długości a szerokości tylko metr i to mnie tak ogranicza. Za posadzenie czegoś tam biorę się już trzeci rok, ciągle jestem niezdecydowana i dochodzę do wniosku, że lepiej poczekać niż potem przekopywać rośliny. Ale tej wiosny ustaliłam sobie już termin ostateczny ale dalej pomysłów brak. Jedynie wiem, że nie chcę gęstego żywopłotu. Tuje odpadają - po prostu jakoś mi się nie podobają.
Jedynie czego jestem pewna to rabaty z hortensjami na równoległej krawędzi ogrodzenia. Taras planuję obsadzić lawendą wymieszaną z innymi roślinami.
Możecie doradzić, co mogłabym posadzić na tej długiej rabacie? Wolałabym aby były tam drzewa/krzewy zimozielone ale to nie warunek konieczny.
Droga do spełnienia 11:36, 16 mar 2020

Do góry
standardowo w tygodniu ładnie, jak przychodzi weekend to zimno,
prószył śnieg przy temperaturze plus 6 - to dopiero ewenement!

dużo pracy mam do zrobienia ale może w tygodniu mi się coś uda
w niektórych miejscach rabata poszerzy się o 4 metry w innych o 2 jeszcze w innych 1,5 metra, różnie
jak będzie finalnie zobaczymy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:36, 16 mar 2020

Do góry
Dziewczyny, obiecane wczoraj fotki dokumentacyjne z placu boju . Na ładniejsze przyjdzie czas . Sorki za bałagan w tle.
Kanzan

Frontowa i pookienna

Rabaty za domem - tu posprzątane, linia jeszcze odrobinę do poprawki

A tu dopiero będziemy działać

I stokroty dla wszystkich
Dwa ogrody 11:02, 16 mar 2020

Do góry
Ula, każdy kolor cieszy o tej porze roku.
Aurelio, ślicznie dziękuję
Aganiu, Muszelko, ciemierniki rządzą
GorAniu, Elu S, Aniu - annabuko - krokusy i inne cieszą kolorami. Trochę jesienią ich dosadziłam, inne pokazują się niespodziewanie tu i tam, to skutki zmian rabatowych Powinnam je teraz poprzenosić póki są jeszcze widoczne.
Kasya - moje siewki ciemiernikowe jeszcze nie kwitły, a same dorosłe krzaczki były już dwa razy przesadzane, przyrzekłam sobie ich już nie ruszać

Z wiadomych powodów jestem w domu i aby nie myśleć za dużo od rana wysiałam pomidory, notabene gdzieś mi znikły zbierane nasionka żółtych i zielonych od Łucji, brr.
Posiałam także kolejną partię kwiatów, przepikowałam odrobinę sałaty, dosiałam kolejną.
Parapetowo

szklarniowo

groszek przetrzymany w domu przed przymrozkiem wyciągnął się troszkę, ale już w szklarence

Za chwilę idę do ogrodu, słońce świeci, ale wiatr jest nieprzyjemny.

Przymrozek z soboty na niedzielę zdmuchnął kwiaty czerwonych pierwiosnków, serduszka są jednak zdrowe

ciemierniki ładnie się podniosły, bardziej zaawansowane żonkile niestety nie, te były w garażu, więc kwitną

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:58, 16 mar 2020

Do góry
Dziękuję za kontakt. zrobiłam przed chwilą jeszcze takie zdjęcia:

Ogród zapachów u Jasi 10:50, 16 mar 2020

Do góry
Poziomka napisał(a)

Oj warto z uwagi na to, że niektóre są trudno dostępne na naszym rynku.
Pozdrawiam cieplutko Jasia

Żywopłocik z ciemierników zakrywający nieestetyczną podmurówkę.

Zachwycił mnie ten żywopłocik Może mi podobny wyrośnie z tych nasadzonych wzdłuż stodoły
Jasiu Twój ogród zachwyca na każdym kroku bez względu na to ile ma wiosen, jest cudny, nasz młody, ale nawet gdyby był wiekowy tego poziomu nie osiągniemy, to trzeba umieć zrobić. Ty to potrafisz ja próbuję się naumieć
Jeżówkowe-Love 10:32, 16 mar 2020

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 10:31, 16 mar 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Czerwcowa odsłona ...

Coś pięknego, jak w angielskim pokazowym ogrodzie

Czy ciemierniki z donic wysadzisz do gruntu?
Jeżówkowe-Love 10:26, 16 mar 2020

Do góry
Takie coś wysiało mi się przy jeżówce ..czy to może Krwawnica ?
Jeżówkowe-Love 10:16, 16 mar 2020

Do góry
Oznaki życia dają też :Grujecznik ,Śś,Perełkowiec i Glediczja Sunburst cieszę się bardzo pąki malutkie i zdjęcia nie udało mi się zrobić tym moim nędznym sprzętem

Tawuła szara

Tulipanki i reszta,jakby zahibernowane

Czosnki
Zawciąg
Ogród Karoliny 10:15, 16 mar 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Dochodzę do wniosku, że jak się będziemy tak przejmować tymi świerkami, to osiwiejemy
Metr w lewo czy w prawo robi w tym wypadku różnicę, bo w takim stylu formalnym odległości muszą być idealnie zachowane.

Ja bym nie ryzykowała, tylko je zasłoniła. I tak zimą będzie je widać. A od strony drogi - przez cały czas

Jak na mój nieminimalistyczny gust, na tak dużą powierzchnię jest tutaj za mało gatunków roślin

Asia, swietny plan! Rozmieszczenie drzew rewelacyjne.

Jesli coś mogę dodać jako totalna minimalistka to dla mnie też tutaj jest za mało gatunków wypelniaczy Myślę, ze nudno bedzie wyglądac tak duża rabata, poprzedzielana zębami z jednakowymi nasadzeniami. Co innego jeśli mamy regularny kształt, wtedy jak najbardziej możemy sie pokusić o dwa czy tylko trzy gatunki roslin. Ważne też jest przy takim schodkowym układzie rabat aby dobrze zaplanować nasadzenia aby nie uzyskać efektu wagonów. Pierwsze moje nasadzenia właśnie dały taki efekt i w kolejnym roku wszystko zmieniałam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies