Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Znowu na wsi 20:49, 09 mar 2020

Do góry
Mariola, mam nadzieję że powolutku ogarnę ten mój niewielki areał.

Haniu ja też macham. Czytam tu i ówdzie że susza a u nas deszczu sporo. Tylko się cieszyć że będzie w ziemi zapas wilgoci.

Ewa krety się nieco uspokoiły. Koty też mam 2 własne i jeden sąsiedzki. Łowne, nie mogę zaprzeczyć. Ale i tak sporo myszowatych rządzi się w ogrodzie.

Basiu, kolorów trochę się pokazało. Niektóre same się postarały, innym ja pomogłam zaglądając do ogrodniczych sklepów. A obiecywałam sobie że nie będę kupować. Doniczki z różną zawartością mi się mnożą, kiedy ja to posadzę?

A to moja wiosna w aktualnym i nieco już historycznym wydaniu:

Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:43, 09 mar 2020

Do góry
Witam
Proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby grujecznika. Listki jeszcze nie rozwinięte, ale pamiętam że w tamtym roku kiepsko wyglądały. Obwinialam suche lato.
Czy to werticilioza?
Gożdzikowa - wiejski ogród 20:42, 09 mar 2020

Do góry
I tak trzymaj Basieńko.
Bodziszkowe gratki.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:09, 09 mar 2020

Do góry
I ostatnie - białe Joanny z szafirami

Warto było posadzic takie łany, jedyny minus to to że pominęłam tuipki a zeszłoroczne chyba nie będą miały kwiatów Nie ma szans - trzeba co roku sadzić nowe
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:05, 09 mar 2020

Do góry
A tu jak przyszłam to po wschodniej stronie już sie zdążyły zamknąć - dlatego te pierwsze fotki są emusia który zdarzył przyjść na otwarcie premierowe

A to sznureczki krokusów do domku narzędziowego
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:01, 09 mar 2020

Do góry
Botaniczne też są urocze i pięknie przyrastają

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:56, 09 mar 2020

Do góry
Tak jak moimi najukochańcszymi tulipkami były Empariory tak Joanna dla mnie najpiekniejsza wśród krokusów
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:55, 09 mar 2020

Do góry
Osobiście bardziej lubię dereń Aurea niż Variegata. Ten pierwszy ma dodatkowa zaletę w postaci przepięknego jesiennego przebarwienia.
Wkleję Ci zdjęcia z mojej rabaty brzozowej. Zobacz jak te derenie zachowują się w ciągu sezonu. Aurea rośnie po środku, po lewej jest Elegantissima , a za nim nieco w głębi Variegata. Jest trochę żółtego, którego nie lubisz, ale skup się na dereniach.
Zdjęcia potem usunę

10 maja

20 maja

5 czerwca

10 sierpnia- w środku sezonu Aurea traci swój żółty odcień

10 października

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:52, 09 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne krokusiki....

Jak te Ci sie podobaja to teraz zapraszam do obejrzenia mojego ,,wojska anielskiego" czyli krokusy Joanna Darc - to jest kosmos - przeżycie graniczące z ekstazą
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:48, 09 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Cudeńka! I jaki świetny dobór pozostałych

Podziękować , kto nie ryzykuje ten nie zwycięża Choc bałam się o dzisiejszy ranek bo prawie -3 było, główki położyły aż żal chwycił serce... Ale po południu już na baczność stały
Jak więcej błędów nie popełnić...... 19:44, 09 mar 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:43, 09 mar 2020

Do góry
Ślicznoty
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:42, 09 mar 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Froncik przetrzebiony ale super się prezentuje. Reszta ogrodu bombowa z taką ilością krokusów. Pozachwycałam się Twoim ogródkiem na nowo
Na ciemierniki wszyscy mi ochotę robią, ostatnio już różom marketowym się nie oparłam

Dziś jest jeszcze bardziej przetrzebiony Teraz jest już dostęp do elewacji w większej części, została jeszcze róża... Z ciemierników z marketu strasznie sie i ja cieszę bo nie wiadomo czy Jasionka wypali. A to wiosenne życie
Jak więcej błędów nie popełnić...... 19:39, 09 mar 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:39, 09 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Ryzyko się opłaciło
No jak dojdzie nowa elewacja to będzie jeszcze piękniej

Taka mam nadzieję, dziś haratałam ogniki z przodu , oj dużo i dużo miejsca na nowe rośliny się zrobiło
Ale jest jeden feler - nie mam na froncie krokusów - a raczej juz nie mam bo były żółte które wysadziłam A krokusy to dla mnie najbardziej ukochane kwiaty wiosny ! Dzis emus wrócił wczesniej i fotke zrobił jak sie grzeja w słonku

Jak więcej błędów nie popełnić...... 19:35, 09 mar 2020

Do góry
Ku pamięci, na szczęście idzie nowe, ciepłe

Ogród Małej Mi 2017 19:23, 09 mar 2020

Do góry
anka_ napisał(a)
Ja mam przegląd (znaczy się mój samochód) za tydzień i już zapowiedziałam eMowi że trzeba się wrzchanić do kanciapki i sprawdzać co wybijają w system.

U mnie w ogrodzie na tyle mokro, że nie da się robić. Liczę na tą zapowiadaną w tym tygodniu wiosnę. Jak była pogoda to babciowałam. Ale nie żałuję bo te chwile ze Szkrabem tak szybko mijają.

Korzystaj z babciowania... Ogród jeszcze poczekać. Są rzeczy ważne i ważniejsze. Czasu idą ciężkie i nic nie wiadomo.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:58, 09 mar 2020

Do góry
Tomeekk napisał(a)
Witam,
Chciałbym koło domu posadzić trochę trawy i kilka drzewek owocowych i nie wiem od czego powinienem zacząć.
Moja działka wygląda tak jak na poniższym zdjęciu.
Po ciepłej zimie i kilku cieplejszych dniach zaczynają wyrastać jakieś chwasty. 2 dni temu spryskałem to wszystko Roundupem. Rozumiem że powinienem teraz odczekać kilka dni aby to uschło. I co potem?
Muszę trochę wyrównać działkę i dosypać ziemi (w jednym miejscu za wysoko w innym doły).
Czy mogę to wszystko (jak już będzie uschnięte po Roundupie) przejechać glebogryzarką i dosypać ziemi i na to posiać trawę? Czy muszę powybierać uschnięte chwasty czy mogę je zostawić w ziemi (jeśli uschną to chyba nie odrosną)?
Czy powinienem usunąć warstwę wierzchnią ziemi (wolałbym nie wywozić bo to dodatkowe koszta)?
A może nie potrzeba glebogryzarki jak mam zamiar dosypać ziemi, może wystarczy wyrównać koparką i dosypać ziemi?
Bardzo proszę o rady bo wiosna się zbliża a ja nie wiem od czego zacząć, nigdy czegoś takiego nie robiłem
Dzięki za wszelkie rady

Zacznij od zasilenie gleby w kompost, obornik spróchniały lub inną materię organiczną, aby użyźnić glebę pod trawnik. Przekopać to, wyrównać i dopiero siać (nie sadzić, trawnika się nie sadzi) tylko kładzie (z rolki) lub sieje (z nasion).

Czy wybierać spalone chwasty, wszystko zależy od tego jakie to są chwasty czy oset/mniszek/perz duże korzenie - należy je wybrać. Potem zasilić i przekopać.

Masz artykuł lub cały ten wątek od początku

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:44, 09 mar 2020

Do góry
Dla Miry

Bylam dzis w miescie i wlasnie panowie obsadzali brakami klomby czyli u nas wiosna odgwizdana
Przy okazji zrobilam fotki miejskim gazonom
Z Pszenicznej ... 18:32, 09 mar 2020

Do góry
Z lewej strony pierwsza, mam drugi krzaczek na końcu ale jest niższa od tej z przodu

potem tak się rozrosła

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies