Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Problemy techniczne 19:29, 20 mar 2017

Do góry
U ciebie nie muszą, ale możesz widzieć na wątkach u kogoś. Czasem zdarzało się że roboty wrzucały całe serie reklam na chińskie strony, ale to zablokowaliśmy i tego już nie ma. Ja czasem na maila dostaję spamy, ale je wyrzucam.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:07, 20 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapraszam tutaj i proszę o info https://www.ogrodowisko.pl/watek/7515-spotkanie-u-szmitow-w-pechcinie-2017

juz sie poprawilam
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 18:20, 20 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak tam założycielko wątku? Nic nie napisałaś, jakoś słabo w tym roku. To w takim razie odwołamy, skoro nikt się nie zgłasza Albo zrobimy tak jak zaproponowano na początku i najwyżej nie będę.

Wszyscy biegają szukać wiosny Bardzo chciałabym być, po raz pierwszy miałabym okazję spotkać tych, z którymi koresponduję wirtualnie
Myślę Danusiu, że to dobry termin.
Piszę się na listę obecności.
O odwołaniu nie może być mowy!!
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:01, 20 mar 2017

Do góry
Zapraszam tutaj i proszę o info https://www.ogrodowisko.pl/watek/7515-spotkanie-u-szmitow-w-pechcinie-2017
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 17:58, 20 mar 2017

Do góry
Jak tam założycielko wątku? Nic nie napisałaś, jakoś słabo w tym roku. To w takim razie odwołamy, skoro nikt się nie zgłasza Albo zrobimy tak jak zaproponowano na początku i najwyżej nie będę.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 17:56, 20 mar 2017

Do góry
Nie, już było o tym gdzieś. Jest kwaśna i może zawierać toksyny.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=ziemia+popieczarkowa&search_in=posts&commit=Szukaj
Mchy i porosty na kamieniu (alejka z kamienia białego) 17:54, 20 mar 2017

Do góry
Nie wiem co to jest, wygląda na wapień, a nie biały marmur, nie wygląda tragicznie, ale zdjęcie może przekłamuje. W każdym razie, może zostać.
Rozdrabniacz do gałęzi 17:53, 20 mar 2017

Do góry
Można nimi ściółkować np. żywopłoty.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 17:51, 20 mar 2017

Do góry
Zakop studnię chłonną aby pomieściła wodę z opadów, wodę odprowadzaj rurami drenacyjnymi pod trawnikiem albo na brzegu rabaty, część wody po drodze się wchłonie w ogród.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:48, 20 mar 2017

Do góry
Chwasty zostaw w spokoju na razie, zajmij się pozostałymi sprawami. Aby chwasty mogły pobrać herbicyd, powinny rosnąć, ale przed kwitnięciem, a teraz jest za zimno.
Żywopłot mieszany 17:46, 20 mar 2017

Do góry
Adam_ napisał(a)
Witam

Sytuacja chyba patowa ale nie było inne możliwości by wcześniej posadowić krawężnik... Teraz, posadzony w zeszłym roku żywopłot z grabu jest poniżej gruntu, który się pojawi po drugiej stronie krawężnika. Pytanie do doświadczonych ogrodników - przesadzić po uzupełnieniu ziemią czy zostawić i czymś obsypać ? Ale chyba drugie rozwiązanie nie wchodzi w grę bo graby zgniją (?).

Doświadczony ogrodnik mówi, wyrzucić czym prędzej szmatę-plastik, bo zabija rośliny. Graby zgniją prędzej od szmaty niż od czegoś innego.
Żywopłot mieszany 17:45, 20 mar 2017

Do góry
tizen napisał(a)
Witam, podczytuje forum od dawna a teraz narodziła się w mojej głowie wątpliwość, która spać mi nie pozwala.

Wczesną zimą zamówiłam sobie sadzonki derenia z gołym korzeniem. Dereń ma stworzyć żywopłot przy siatce. Zamówiłam derenie Sibirica i Flaviramea po 50 szt. Do obsadzenia mam bok o długości ok 40m. O ile jesienią patrząc na miejsce, gdzie ma rosnąć ten żywopłot wszystko mi pasowało o tyle teraz mam poważne wątpliwości. Ogród dopiero powstaje - dom się buduje i powoli, obrzeżami robimy delikatne nasadzenia. Te 40 m jest jakby podzielone na dwie części - w pierwszej części nie planuję nasadzeń tuż przed żywopłotem, z racji tego, że będzie tam podjazd raczej będą pojedyncze nasadzenia lub rabaty "wysepki". W drugiej części tej linii ogrodzenia istnieją już rabaty, dla których derenie będą tłem. Na rabatach rosną piwonie, miskanty, hortensje bukietowe i pustynniki. Zastanawiam się jak posadzić te moje derenie - mieszać kolorystycznie czy podzielić "na pół" i w górnej części posadzić 50 szt Sibirici a w dolnej, jako tło rabat Flavirameę? Pewnie na dniach już do mnie dotrą sadzonki, dlatego tak intensywnie o tym myślę.

Na pewno nie mieszać, ale wypadałoby coś pokazać z ogrodu.

Ja w każdym razie nie umiem udzielić dobrej porady na podstawie tej informacji.
Problemy techniczne 17:37, 20 mar 2017

Do góry
Nie musisz się obawiać żadnego wycieku. Co innego cię śledzi w internecie, a mianowicie ciasteczka, które obserwują jakie strony oglądasz i odpowiednie reklamy podsuwają, ale to nie wina Ogrodowiska a całego systemu czy jak to zwać.

Nie wchodź tylko na podejrzane linki-pseudoreklamy ,które zamieści ktoś nowy, a zgłaszaj do mnie, usuwam.

Jednak mało osób mnie powiadamia o tym, że w ich ogrodzie ktoś nagle zamieścił reklamę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:05, 19 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Obelisk będzie po lewej stronie ściany.

o litości.... marze o niej od dwóch lat...
Przycinanie - cięcie tui 14:16, 19 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Drugie zdjęcie, przytnij poziomo na wysokości siatki. To im dobrze zrobi. W pionie też przytnij. Na zielonym, nie do gołego. Słabo jednak odbijają z gołego patyka. Ja mam takie doświadczenie. A od dołu jak już się ogołocą, to nigdy nie odbudują "dołów" i trzeba podsadzać czymś.

Pierwsze zdjęcie - utnij poziomo górę, sporo obniż. Pionowo lekko. Ja bym tak doradziła. Borykam się ze swoimi tujami.

Bardzo dziękuję - z opóźnieniem przez chorobę - za odpowiedź Pani Danusi i Pani Alinie - zrobione
Rozumiem, że co roku na wiosnę tak przycinać - góra i boki? Proszę jeszcze o radę - kiedy spryskać Pinivitem? Te moje tuje mają dużo szyszek - doczytałam, że dlatego, że im się źle dzieje, a ja myślałam, że taki ich urok Początkująca ogrodniczka jestem Nie mają maty, ale tych kilkuletnich nie zasilam ani nie podlewam - to może być przyczyną szyszkowania?

Mam jeszcze pytania odnośnie innych krzewów, ale postaram się tematycznie wstawić, nie wiem tylko gdzie zapytać o te na zdjęciach. Nie przycinane wcale, ten złoty marny bardzo, bo posadzony w mało korzystnym miejscu -silne wiatry - proszę o radę co z nim zrobić? Czy jakoś przyciąć? I jak przycinać te na kolejnych zdjęciach? Jeden rośnie na skarpie więc muszę ograniczyć w miarę wzrost, ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać...

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Ogrodników
Bukszpan (Buxus) - uprawa 12:39, 19 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niwaki tylko da się zrobić, albo ściąć na 10 cm. od ziemi i czekać aż krzewy się odrodzą.
Sadź w zwykła ziemię ogrodową. Nie lubią mieć za mokro. Pozostawienie takimi jakie są, nie daje żadnego efektu przyjemnego dla oka. Ogołociły się bo rosły w żywopłocie, sprawdź czy są pączki na gałązkach. Jeśli są, to może powoli odbuduja się.
A jak nie ma, to zetnij, a z zielonych zrób sadzonki.

Dziękuję za sugestie.
Ponieważ tych krzaków będzie kilkadziesiąt, spróbuję je nieco uformować na niwaki (szczerze mówiąc aż musiałam sprawdzić, co to takiego, bo jestem jeszcze kompletnym laikiem w temacie). Sprawdziłam krzaki, pąków na niższych poziomach nie widać, trzeba chyba skupić się na koronie, zagęścić ją i pozwolić rozrosnąć się. Czy częste przycinanie pobudzi roślinę do bardziej efektywnego wzrostu, czy mam ograniczyć się tylko do 2-3 cięć w sezonie? I czym nawozić bukszpan? Posadziłam w zwykłej ziemi ogrodowej, ale dosadzając bratki dodałam do podłoża skorupki jajek i dla lepszego ich kwitnienia trochę skórek z bananów. Mam nadzieję, że to mu nie zaszkodzi (podobno lubi ziemię lekko zasadową).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:31, 19 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kasiu, nie atakują luster ptaki bo ogród jest mały i nie mają rozpędu, siadają na krzewach, murze. Piją wodę ze stawu.

Właśnie to jest dziwne że one (kosice) nie rozpedzają się a siadaja przed nim i uderzają w niego dziobem i skrzydłami podlatując w górę i w dół... Tak samo było w zeszłym roku - to trwa 3 tyg. aż założą gniazda. Dobrze że Ty masz spokój bo ja przez ten czas mam zaslonięte czym sie da
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:04, 19 mar 2017

Do góry
Dziękuję Wam za wpisy, dziś nie mogę pobuszować po Waszych ogrodach. Dziękuję wszystkim, późnym wieczorem się odezwę. Muszę coś ważnego załatwić

Kasiu, nie atakują luster ptaki bo ogród jest mały i nie mają rozpędu, siadają na krzewach, murze. Piją wodę ze stawu.

Marzenko, byłam i widziałam, pięknie.
Justynko, poszło na pw.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:18, 18 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ma jeszcze ostatecznej aranżacji z powodu braku roślin. Ale odbicie z tego miejsca daje to samo co jest po drugiej stronie

Zrobiłam wianek z naturalnego mchu. Bez łowickich wstążeczek, skromnie

Kolejne lustro, no czad. Jest efekt. Ogród wydaje się większy. Szukałam też inspiracji na wianek. I już mam, wielkie dzięki Skromny bez fajerwerków i właśnie o to chodzi. Pozdrawiam.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:25, 18 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie można, na podstawie tego zdjęcia, nie potrafię. Gdybym zobaczyła, dotknęła (czy jest żywica?), jaki ma zapach,wtedy tak, ale teraz na podstawie tak odległego zdjęcia - ja przynajmniej nie potrafię.

Zobacz czy wydziela się jakaś żywica, czy coś się lepi do rąk.

Nie ma żywicy. Nie lepi się wogole.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies