Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:02, 05 kwi 2013

Do góry
Idź na żebry do Alinki spod 'Klasztoru'
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:33, 05 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Super! Myślaqłam że matal drogo wychodzi.
A dacie do tego jakiś szkielet, żeby sie nie wyginały płyty metalowe?
I koniecznie, grubo ocieplcie.

Mąż to tak rozrysowała że bedzie od góry jakby zagięte w środek a w to pójdzie kant styropianu i on wzmocni całość. ja technicznie się nie wdrażam bo co do mojego MacGyver'a mam 100% zaufanie w tej kwestii
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:12, 05 kwi 2013

Do góry
tak, ale to założenie tylko. Potem dopasujemy to do rzeczywistości/ miejsca
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:58, 05 kwi 2013

Do góry
wiesz niekoniecznie okręgu, ale możemy tak załozyć, a potem dopasować się do miejsca i otoczenia. Wtedy tez ułożymy rośliny na rabacie.
Wg mnie dyptam tez mógłby rosnąć gdzieś lekko z boku na przykład. Najpierw by kwitły goździki/miecznice/etc, potem dyptam, a póżniej duużo rudbekii
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:41, 05 kwi 2013

Do góry
mnie chyba by nie przeszkadzało połączenie szarości liści godźików z rudbekiami. Kwiatami się nie spotkają raczej, chyba że pojedynczymi niedobitkami goździki się popiszą jesienią ( zdarza się to im)
Są wyższe niż floksy więc byłoby lepiej.
To gatunek mojego dzieciństwa- jeden z ulubionych w ogrodzie mamy. Pięknie pachnie, obficie kwitnie. Tylko czasem przerasta trawą i trzeba go skubać, bo wnerwiało mnie bardzo w dzieciństwie.
Można go wziąć pod uwagę, jeśli mamy tam słońce i niezbyt mokro.

Przychodzi mi do głowy cos niskiego nawet floksy czy goździki lub miecznica wąskolistna i kilka dyptamów ( jeśli lubisz).
Albo niebieski- brunnera wielkolistna ( jeśli dość wilgotno to da radę).

Jej- jakaś pomroka z różowym wiosennym...

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:25, 04 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Trumny zawodowe!
!

Takiego czegoś jeszcze nie słyszałam .., trumny zawodowe .. Łachhha ... Bossskie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:12, 04 kwi 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
O widzisz, rudbekie! Nie wiem do czego je dołożyć.
Ale jasny róż i srebrny bardzo do mnie przemawia tutaj. Hmm... A może wiosną róż, a późnym latem rudbekie?

Dobry pomysł.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:11, 04 kwi 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Najpierw zrobimy opaskę wokół domu i zaraz potem zamawiamy donicę w międzyczasie lecimy z tarasem i warzywnikami.

szybcy jesteście, ale szybcy!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:09, 04 kwi 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Aha Magnolia i ustaliśmy temat tej podwyższonej donicy w której będzie lawenda , rozplenice i varelki, itd.
Kurcze, gigantyczna jest. nie będzie jednak lana z betonu ani murowana.
Będzie metalowa malowana w kolorze RAL tym samym co okna, drzwi, dachówka. Ocieplona styropianem ma sie rozumieć. Wyjdzie o wiele wiee taniej, mam nadzieję, że będzie bardzo ładna.

Super! Myślaqłam że matal drogo wychodzi.
A dacie do tego jakiś szkielet, żeby sie nie wyginały płyty metalowe?
I koniecznie, grubo ocieplcie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:16, 04 kwi 2013

Do góry
Aha Magnolia i ustaliśmy temat tej podwyższonej donicy w której będzie lawenda , rozplenice i varelki, itd.
Kurcze, gigantyczna jest. nie będzie jednak lana z betonu ani murowana.
Będzie metalowa malowana w kolorze RAL tym samym co okna, drzwi, dachówka. Ocieplona styropianem ma sie rozumieć. Wyjdzie o wiele wiee taniej, mam nadzieję, że będzie bardzo ładna.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:33, 03 kwi 2013

Do góry
Nie czytaj, Bogdziu, nie ma sensu. Sama wiem jak gdzieś na projektowanie wejdę, że mało pojmuję. O swoim inaczej się planuje i czyta. Zastanawia mnie jak Magnolia to ogarnia.

Na wiosnę czekam jak na szpilkach. A najlepsze, że w norweskiej przestali odsuwać ją w czasie (w końcu) i już przybliżyli o jeden dzień. Zapowiadają +7 od niedzieli. Huraaaaa... U mnie powinno się szybko roztopić, bo nie dosypało nam ani w święta ani dziś, więc warstwa już nie taka duża i sporo trawnika widać. Nocki koło 0, więc nawet ziemia nie tak mocno zmrożona. Wierzch już w dzień puszcza, błotko się gdzieniegdzie robi.
To zdjęcie z dziś

Mój kawałek raju II 22:37, 03 kwi 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Witam wszystkich odwiedzających dziękuję za odwiedziny i życzenia
rozkwitła Rosarium Uetersen w 2009 wyglądala tak a potem zmarzła okrutnie, teraz odbija i cieszy mnie u niej każdy kwiatek w zbliżeniu kwiat w pelnym rozkwicie Ginger Syllabub Harknessa magnolia Ann pełna kwiecia

przyszlam się przywitać w raju
przepięknie, róże, cegła, okna. ach i och !
cuuuudnie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:18, 03 kwi 2013

Do góry
znów nie dostaje wiadomości że tyle ruchu u Ciebie.
Trumny zawodowe!
Stół świąteczny cudny!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:04, 03 kwi 2013

Do góry
pod bordowym drzewkiem- duża plama jasnego różu lub średnio ciemnego różu.
A tło dla niej- chyba najlepiej po prostu zielone.Tło lub sąsiedztwo, bo może ona sama może być tłem. Wokół pnia i korony nie za wysoko- ładnie jest kiedy widać pień drzewa.
Aha- jeszcze srebrzyste liście do bordo są świetne. I niebieski.

albo żółty - np rudbekie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:59, 03 kwi 2013

Do góry
nie mam zastrzeżeń, tyle że nie widać ich najlepiej. Ale wydaje się ok.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:17, 03 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
nie, jest dobrze. Tę linię falowaną narysowałam tak mniej- więcej, trzeba się nią dostosować do nasadzeń które zostają i prowadząc ją zerkać, czy nie ma zgrzytów z otoczeniem. Tak z daleka nie da się powiedzieć precyzyjnie jak ma iść żeby było dobrze, praktycznie, z uwzględnieniem istniejących nasadzeń.

Ta falowana, to ta zaznaczana przeze mnie na czerwono, tak? Czyli najbardziej na prawo. Ona jeszcze różnie faluje Najważniejsze, to te nowe, żeby już nie zmieniać. Do nich nie masz zastrzeżeń?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:07, 03 kwi 2013

Do góry
nie, jest dobrze. Tę linię falowaną narysowałam tak mniej- więcej, trzeba się nią dostosować do nasadzeń które zostają i prowadząc ją zerkać, czy nie ma zgrzytów z otoczeniem. Tak z daleka nie da się powiedzieć precyzyjnie jak ma iść żeby było dobrze, praktycznie, z uwzględnieniem istniejących nasadzeń.
Widok z okna się w świata widzenie przemienił 13:14, 03 kwi 2013

Do góry
Wisterio, dziękuję za pochlebne słowa o moim ogrodzie. Widzę, że lubimy podobne rośliny, tawuły, katalpa, magnolia, buki. Jak zakładałam swój ogród bo nie chciałam w nim liściastych, po pewnym czasie się zmieniło, brakowało mi kolorów. I tak pojawiły się klony Golden Globe, Faassen Black i Royal Red, wiąz holenderski Wredei, bez pierzasty Aurea (tego osobiście polecam) i buki o czerwonym zabarwieniu liści. Ten szczepiony świerk to glauca globoza, posiadam drugi w formie krzaczastej. Dorobiłam się wreszcie mojej ukochanej magnolii, czeka w garażu na szybkie nadejście wiosny. Jak zejdą śniegi to zrobię jakieś porządne fotki w ogrodzie bo te robione komórką, kiepskiej jakości i mocno nieaktualne. Rok 2012 był dość ciężki ale nie znaczy że próżnowałam. Coś tam się działo w moim ogrodzie
Wisterio, spróbuj auktywnić podpis w swoim wątku, łatwiej będzie Cię znależć bo nie ukrywam, że widzę u Ciebie wiele inspiracji. Będę Cię odwiedzać
Pozdrawiam cieplutko i szybkiej wiosny życzę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:10, 03 kwi 2013

Do góry
tak, tu. Być może o ta tujka złota by ładniej wyglądała gdyby miała tło gładkie, zielone, nie trójkolorowe.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:57, 03 kwi 2013

Do góry
nie wiem co jest obok, ale jesli mamy swobodę, to obok po prawej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies