Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ewy :)

Ogród Ewy :)

Eve 12:06, 29 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)
Pragnę donieś, że moja drzewiasta ma dwa pąki kwiatowe... Dzisiaj wypatrzyłam!

Gratuluję Super! Ciekawe jakie ma kwiaty? Piwonie drzewiaste potrzebują trochę czasu, moja ma tylko 1 kwiat, muszę ją jednak przesadzić do ziemi, szukam miejsca, bo to dość duży krzew będzie.
Eve 12:11, 29 kwi 2013

noemi napisał(a)

Ewuniu chce posadzić ciemiernika do gruntu. Ja on wygląda przez resztę sezonu? liście są cały czas?

Śliczne masz okazy Pięknie !

Witaj Noemi

Generalnie ciemiernik jest totalnie bezobsługowy, wygląda super przez cały rok, liście są cały czas ciemnozielone, tworzą ładną kępkę, wygląda ładnie i z kwiatami i bez. Szczególnie fajnie wygląda jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy niewiele roślin ma tak piękne ciemnozielone liście. U mnie rośnie w zaciszu, właściwie w cieniu, słońce ma tylko rano, dlatego też trochę później kwitnie, ale kwiaty tak szybko nie przekwitają.Po ciężkiej zimie część liści ma brązowe plamy, ale to nie problem, wycinam je i szybko wyrastają nowe
noemi 12:21, 29 kwi 2013

Eve napisał(a)

Witaj Noemi

Generalnie ciemiernik jest totalnie bezobsługowy, wygląda super przez cały rok, liście są cały czas ciemnozielone, tworzą ładną kępkę, wygląda ładnie i z kwiatami i bez. Szczególnie fajnie wygląda jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy niewiele roślin ma tak piękne ciemnozielone liście. U mnie rośnie w zaciszu, właściwie w cieniu, słońce ma tylko rano, dlatego też trochę później kwitnie, ale kwiaty tak szybko nie przekwitają.Po ciężkiej zimie część liści ma brązowe plamy, ale to nie problem, wycinam je i szybko wyrastają nowe

O to mi pasuję bardzo. Bardzo Ci dziękuję Posadzę go pod magnolią . Ostatnio w szkółce widziałam srebnego ciemiernika . CUDO dokładnie nazywa się tak Ciemiernik Srebrny Dolar-Helleborus Silver Dollar znasz go może?

Evchen 12:38, 29 kwi 2013

Obejrzałam obrazki, poczytałam nowinki Ciemierniki przypominają mi dzieciństwo, moja babcia je miała na ogrodzie. Lubiłam ich kwiaty, które wtedy wydawały mi się "woskowe"... biało-zielone, pierwsze kwiaty po zimie.. Moje ciemierniki też zakwitły - bordowe... myślałam, że nic z nich nie będzie, bo takie marniutkie liście miały. A one zakwitły... białe mam w domu. Wysadzę do gruntu

Magnolia jest cudnej urody. Warto ją mieć. Moja ma dopiero dwa pąki. Może doczekam kiedyś takiego drzewka jakie masz Ty

Ewuniu, kiedyś pisałaś o róży - Cinderella jeśli dobrze pamiętam. Czy ona ma kwiaty w kolorze pudrowego różu czy też nasycenie różu jest większe?... Pytam, bo bardzo mi się spodobała ta róża u Ciebie, a kiedy zaczęłam szukać w necie, to kolor był bardzo intensywny i teraz już sama nie wiem....

Mój kwiat magnolii dla Ciebie
Eve 12:44, 29 kwi 2013

noemi napisał(a)

O to mi pasuję bardzo. Bardzo Ci dziękuję Posadzę go pod magnolią . Ostatnio w szkółce widziałam srebnego ciemiernika . CUDO dokładnie nazywa się tak Ciemiernik Srebrny Dolar-Helleborus Silver Dollar znasz go może?

Nie, pierwszy raz słyszę, ale właśnie znalazłam go w Krotonie, piękny jest

Poczytałam sobie o nim i o innych ciemiernikach, o uprawie również i wygląda mi na to, że robię z nim wszystko na odwrót ! Podsypują dolomitem, hmmm ja zakwaszam, konkretnie nie ciemiernika ale rośliny, które blisko rosną. Ścinają liście jesienią, ja zostawiam, hmmmm, chyba muszę się dokształcić Ale moim pasuje to co robię
Faktem jest, że ziemię mam zasadową w ogrodzie i dokwaszam glebę koło hortensji kwasem ortofosforowym, bo ph mam ciągle za wysokie.
Nigdy też nie kwitły mi w styczniu, lutym, no ale ostatnie zimy były mroźnie, a tegoroczna była totalnie zakręcona

No stronie Krotona jest też piękny ciemiernik pełny Ale ten silver dolar, byłby cudny koło lawend. Ta sama kolorystyka, cudny jest!
Milka 12:53, 29 kwi 2013

No i doczytałam i co! nowe chciejstwa z tego się wyłaniają
ale wszytko co u ciebie kwitnie podziwiam pewnie migdałek zaraz da czadu!
noemi 13:12, 29 kwi 2013

Eve napisał(a)

Nie, pierwszy raz słyszę, ale właśnie znalazłam go w Krotonie, piękny jest

Poczytałam sobie o nim i o innych ciemiernikach, o uprawie również i wygląda mi na to, że robię z nim wszystko na odwrót ! Podsypują dolomitem, hmmm ja zakwaszam, konkretnie nie ciemiernika ale rośliny, które blisko rosną. Ścinają liście jesienią, ja zostawiam, hmmmm, chyba muszę się dokształcić Ale moim pasuje to co robię
Faktem jest, że ziemię mam zasadową w ogrodzie i dokwaszam glebę koło hortensji kwasem ortofosforowym, bo ph mam ciągle za wysokie.
Nigdy też nie kwitły mi w styczniu, lutym, no ale ostatnie zimy były mroźnie, a tegoroczna była totalnie zakręcona

No stronie Krotona jest też piękny ciemiernik pełny Ale ten silver dolar, byłby cudny koło lawend. Ta sama kolorystyka, cudny jest!

Widziałam go w tej szkółce i dotykałam
Najważniejsze , że im pasuje i rosną u Ciebie pięknie ja dopiero się uczę z nimi postępować. Wiesz, że ja o tym samym pomyślałam , silver wśród lawend pasuje idealnie , teraz moja lawenda nie wygląda atrakcyjnie, gołe patyki i miałam komfort przy cięciu , bo leciałam po całości elektrycznym sprzętem ....a jak takie cudo będzie pomiędzy to już gorzej .... no nic, jest koncepcja pomyślę !

p.s. pisałam u Irenki o tych doniczkach na murze , rojniki są bezobsługowe i będą pięknie w nich rosły Danusia ma w maskach , widziałaś?

Eve 13:18, 29 kwi 2013

Evchen napisał(a)
Obejrzałam obrazki, poczytałam nowinki Ciemierniki przypominają mi dzieciństwo, moja babcia je miała na ogrodzie. Lubiłam ich kwiaty, które wtedy wydawały mi się "woskowe"... biało-zielone, pierwsze kwiaty po zimie.. Moje ciemierniki też zakwitły - bordowe... myślałam, że nic z nich nie będzie, bo takie marniutkie liście miały. A one zakwitły... białe mam w domu. Wysadzę do gruntu

Magnolia jest cudnej urody. Warto ją mieć. Moja ma dopiero dwa pąki. Może doczekam kiedyś takiego drzewka jakie masz Ty

Ewuniu, kiedyś pisałaś o róży - Cinderella jeśli dobrze pamiętam. Czy ona ma kwiaty w kolorze pudrowego różu czy też nasycenie różu jest większe?... Pytam, bo bardzo mi się spodobała ta róża u Ciebie, a kiedy zaczęłam szukać w necie, to kolor był bardzo intensywny i teraz już sama nie wiem....

Mój kwiat magnolii dla Ciebie

Witaj Imienniczko, Ewciu

Dziękuję za piękne zdjęcie Twojej magnolii, doczekasz się i będziesz miała morze kwiatów, ogrodnicy muszę mieć cierpliwość

Pytałaś o Cinderellę, moja zdecydowanie jest pudrowo różowa, uwielbiam ją, wklejam zdjęcia to zobaczysz

Tak wyglądał krzew w 2011 roku, 3 letni! Ona naprawdę wielka rośnie, znajdź jej dużo miejsca

kwiaty w zbliżeniu

Zimą 2012 zmarzła tak, że przycięłam ją przy samej ziemi, chciałam ją nawet wyrzucić, całe szczęście, że tego nie zrobiłam, wypuściła kilkanaście 2 metrowych pędów, kwitła jak zawsze pięknie i do przymrozków, polecam ją bo nie choruje i ma piękne ciemnozielone skórzaste liście. Ale kłuje niemiłosiernie

Obecnie ogród jest po kolejnej przeróbce Cinderella dostała solidną kratkę, wreszcie jest też porządnie rozpięta i mocno znowu przycięta, zobaczymy jak zakwitnie

Evchen 13:34, 29 kwi 2013

Piękny ma ten odcień różu I kwiaty też śliczne - półpełne, o lekko powywijanych listkach Chciałam ją dać nad pergolę przy wejściu do ogrodu, ale z tego co widzę, jest raczej mocno ekspansywna
Chyba najpiękniej wygląda właśnie na takiej kratownicy jak pokazałaś Będę ją podziwiać u siebie, no chyba, że mocno pokombinuję i znajdę dla niej miejsce To jedna z niewielu róż, które mocno zapadły w mojej pamięci , obok Edenki, New Daw i Giardiny..
Eve 13:44, 29 kwi 2013

noemi napisał(a)

Widziałam go w tej szkółce i dotykałam
Najważniejsze , że im pasuje i rosną u Ciebie pięknie ja dopiero się uczę z nimi postępować. Wiesz, że ja o tym samym pomyślałam , silver wśród lawend pasuje idealnie , teraz moja lawenda nie wygląda atrakcyjnie, gołe patyki i miałam komfort przy cięciu , bo leciałam po całości elektrycznym sprzętem ....a jak takie cudo będzie pomiędzy to już gorzej .... no nic, jest koncepcja pomyślę !

p.s. pisałam u Irenki o tych doniczkach na murze , rojniki są bezobsługowe i będą pięknie w nich rosły Danusia ma w maskach , widziałaś?

Tak silver i lawendy, sama się zaczęłam nad tym zastanawiać, bo lawendy wiosną łyso wyglądają, a takie piękne kwiaty i liście dodadzą rabacie trochę urody

Rojniki u Danusi widziałam i zapomniałam o nich, koncepcja bezobsługowa bardzo mi się podoba!