Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Problemy techniczne 17:37, 20 mar 2017

Do góry
Nie musisz się obawiać żadnego wycieku. Co innego cię śledzi w internecie, a mianowicie ciasteczka, które obserwują jakie strony oglądasz i odpowiednie reklamy podsuwają, ale to nie wina Ogrodowiska a całego systemu czy jak to zwać.

Nie wchodź tylko na podejrzane linki-pseudoreklamy ,które zamieści ktoś nowy, a zgłaszaj do mnie, usuwam.

Jednak mało osób mnie powiadamia o tym, że w ich ogrodzie ktoś nagle zamieścił reklamę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:05, 19 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Obelisk będzie po lewej stronie ściany.

o litości.... marze o niej od dwóch lat...
Przycinanie - cięcie tui 14:16, 19 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Drugie zdjęcie, przytnij poziomo na wysokości siatki. To im dobrze zrobi. W pionie też przytnij. Na zielonym, nie do gołego. Słabo jednak odbijają z gołego patyka. Ja mam takie doświadczenie. A od dołu jak już się ogołocą, to nigdy nie odbudują "dołów" i trzeba podsadzać czymś.

Pierwsze zdjęcie - utnij poziomo górę, sporo obniż. Pionowo lekko. Ja bym tak doradziła. Borykam się ze swoimi tujami.

Bardzo dziękuję - z opóźnieniem przez chorobę - za odpowiedź Pani Danusi i Pani Alinie - zrobione
Rozumiem, że co roku na wiosnę tak przycinać - góra i boki? Proszę jeszcze o radę - kiedy spryskać Pinivitem? Te moje tuje mają dużo szyszek - doczytałam, że dlatego, że im się źle dzieje, a ja myślałam, że taki ich urok Początkująca ogrodniczka jestem Nie mają maty, ale tych kilkuletnich nie zasilam ani nie podlewam - to może być przyczyną szyszkowania?

Mam jeszcze pytania odnośnie innych krzewów, ale postaram się tematycznie wstawić, nie wiem tylko gdzie zapytać o te na zdjęciach. Nie przycinane wcale, ten złoty marny bardzo, bo posadzony w mało korzystnym miejscu -silne wiatry - proszę o radę co z nim zrobić? Czy jakoś przyciąć? I jak przycinać te na kolejnych zdjęciach? Jeden rośnie na skarpie więc muszę ograniczyć w miarę wzrost, ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać...

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Ogrodników
Bukszpan (Buxus) - uprawa 12:39, 19 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niwaki tylko da się zrobić, albo ściąć na 10 cm. od ziemi i czekać aż krzewy się odrodzą.
Sadź w zwykła ziemię ogrodową. Nie lubią mieć za mokro. Pozostawienie takimi jakie są, nie daje żadnego efektu przyjemnego dla oka. Ogołociły się bo rosły w żywopłocie, sprawdź czy są pączki na gałązkach. Jeśli są, to może powoli odbuduja się.
A jak nie ma, to zetnij, a z zielonych zrób sadzonki.

Dziękuję za sugestie.
Ponieważ tych krzaków będzie kilkadziesiąt, spróbuję je nieco uformować na niwaki (szczerze mówiąc aż musiałam sprawdzić, co to takiego, bo jestem jeszcze kompletnym laikiem w temacie). Sprawdziłam krzaki, pąków na niższych poziomach nie widać, trzeba chyba skupić się na koronie, zagęścić ją i pozwolić rozrosnąć się. Czy częste przycinanie pobudzi roślinę do bardziej efektywnego wzrostu, czy mam ograniczyć się tylko do 2-3 cięć w sezonie? I czym nawozić bukszpan? Posadziłam w zwykłej ziemi ogrodowej, ale dosadzając bratki dodałam do podłoża skorupki jajek i dla lepszego ich kwitnienia trochę skórek z bananów. Mam nadzieję, że to mu nie zaszkodzi (podobno lubi ziemię lekko zasadową).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:31, 19 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kasiu, nie atakują luster ptaki bo ogród jest mały i nie mają rozpędu, siadają na krzewach, murze. Piją wodę ze stawu.

Właśnie to jest dziwne że one (kosice) nie rozpedzają się a siadaja przed nim i uderzają w niego dziobem i skrzydłami podlatując w górę i w dół... Tak samo było w zeszłym roku - to trwa 3 tyg. aż założą gniazda. Dobrze że Ty masz spokój bo ja przez ten czas mam zaslonięte czym sie da
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:04, 19 mar 2017

Do góry
Dziękuję Wam za wpisy, dziś nie mogę pobuszować po Waszych ogrodach. Dziękuję wszystkim, późnym wieczorem się odezwę. Muszę coś ważnego załatwić

Kasiu, nie atakują luster ptaki bo ogród jest mały i nie mają rozpędu, siadają na krzewach, murze. Piją wodę ze stawu.

Marzenko, byłam i widziałam, pięknie.
Justynko, poszło na pw.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:18, 18 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ma jeszcze ostatecznej aranżacji z powodu braku roślin. Ale odbicie z tego miejsca daje to samo co jest po drugiej stronie

Zrobiłam wianek z naturalnego mchu. Bez łowickich wstążeczek, skromnie

Kolejne lustro, no czad. Jest efekt. Ogród wydaje się większy. Szukałam też inspiracji na wianek. I już mam, wielkie dzięki Skromny bez fajerwerków i właśnie o to chodzi. Pozdrawiam.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:25, 18 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie można, na podstawie tego zdjęcia, nie potrafię. Gdybym zobaczyła, dotknęła (czy jest żywica?), jaki ma zapach,wtedy tak, ale teraz na podstawie tak odległego zdjęcia - ja przynajmniej nie potrafię.

Zobacz czy wydziela się jakaś żywica, czy coś się lepi do rąk.

Nie ma żywicy. Nie lepi się wogole.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 16:13, 18 mar 2017

Do góry
MartaR napisał(a)
Kochani na dziś mam zaplanowany zakup duzej ilości sporych bukszpan ów. Cały dzień pada i tak się zastanawiam czy lepiej przesadzać bukszpany jak gleba jest mokra czy sucha. Podpowiedzcie

W żadnym takim wypadku. Jak za mokra - w błocie nie sadź. Jak za sucha - to potem nie podlejesz. Ziemia powinna być wilgotna, ani mokra ani sucha.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 15:08, 18 mar 2017

Do góry
To nawet nie jest agrowłóknina a mata szkółkarska czyli plastik
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 15:06, 18 mar 2017

Do góry
Ja na tej gałęzi to kolców nie widzę.

Glediczia trójcierniowa ma kolce, ale takie

Robinia akacjowa ma kolce, ale mi to nie wygląda na robinię czyli akację.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 14:56, 18 mar 2017

Do góry
To jest drzewo liściaste, to wiem na pewno.
Petunia/surfinia z nasion 14:51, 18 mar 2017

Do góry
Może choć raz nie zraszaj a podlej metodą podsiąkową, wtedy nasiąknie lepiej. Wstaw do większej tacy z wodą i niech namoknie, aż będzie widać mokre. To przecież niemozliwe, żeby codzienne podlewanie nie wystarczyło
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:51, 18 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No, ty to dziewczyno jesteś normalnie niemożliwa. Oplułam monitor Prawie.

no ladnie i to jak ja mialam jeszcze rozdziawiony dziob hihi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:49, 18 mar 2017

Do góry
babka napisał(a)

Właśnie Danko, jak wyhodowałaś ciemierniki w tych wazach ? Czy donice były dołowane jak z tulipanami ?
Realizację z lustrem śledzę i podziwiam z tchem zapartym. Jestem bardzo ciekawa efektu końcowego ale już jest mega !
Pozdrawiam

W te akurat wazy są nowe, bo przedtem były trawki kolorowe, ale zmarzły z wiadomych powodów no i dobrze, bo bym nie wytrzymała ciągle z tym samym Ale mam też donice gdzie ciemierniki przezimowały, te co stały przy ścianach, miały cieplej i mało wiatru mroźnego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:46, 18 mar 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Faktycznie robota nocna ...będzie cudownie!

Bardzoooo mi się podobają ciemierniki w tych wazach, super

Przy górniczej lampce. A w wazach są jeszcze wianki z mchu nałożone.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:45, 18 mar 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)

siedze z rozdziawionym dziobem

No, ty to dziewczyno jesteś normalnie niemożliwa. Oplułam monitor Prawie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:43, 18 mar 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Piękny widok Ale chyba dzisiaj nie działałaś Danusiu w ogrodzie, pada

Rano nie padało, działałam, wyrzucałam zmarznięte carexy, balkon wczoraj posprzątany, potem grabiłam trawnik, zbierałam liście bo nawiało jak wiało, następnie ukrywałam w krzakach cenne graty Jak zwykle. Aha - zrobiłam mały wianek, bo duży 3 dni wcześniej wymodziłam, ale mchu mi zabrakło i na mały nie starczyło.

Kreska szalała wzdłuż działki, ale nie deptała. Mało waży, jak piórko - 5.700.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:09, 18 mar 2017

Do góry
Jejku, nie będzie niestety, bo nie ma z czego zrobić , a chłopaki są zajęci czym innym, rzeźby ani postumentu nie dam rady ruszyć sama, więc ja zbieram krzewy, może w poniedziałek coś ruszy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:06, 18 mar 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies