Irenko dziś obejrzałam twoją wizytówkę i jestem pod wrażeniem twojego zapału i determinacji jaką masz w sobie aby po tak drastycznej powodzi doprowadzić ogród do tak pięknego widoku- podziwiam cię.
Wszystko mi się podoba u ciebie
- duża magnolia,
- dorodne hortensje
- lawenda i żurawki cudne
wszystko u ciebie jest przemyślane a rośliny dobrze się komponują ze sobą naprawdę musiało to wiele wymagać pracy i cierpliwości.
Serdecznie cię pozdrawiam i na pewno będę zaglądać do twojego ogrodu.
Wczoraj z 1.5 godziny zajmowałam się zmuszaniem mojego średniaka do porządnego potraktowania tematu pani Wiosny na obrazie A. Muchy Wiosna- motyw taki sam jak na Twojej ilustracji. Chłopak miał wysmażyć opis obrazu, ale leń go dopadł i stwierdził że nie ma nic do powiedzenia 'w tym temacie'
ja Ci wyślę Great Star i Tardivę- tylko moje sa młode, nie będzie z nich wiele pędów. Sąsiadka ma Tardivę , może zechce ściąć niebawem.
A chcesz patyczki od Dart's Little Dot'- u mamy jest ich 10 szt?- tylko od niej po świętach, bo narazie nie bywa na działce.
wczoraj zorientowałam się że nie dostaję powiadomień od Kokoszki-polazłam tam szybko, podziwiałam rozsady. A dziś miałam coś napisać, żeby powiadomienia przychodziły i.... zapomniałam.
Gdzie szukać Magnolii - za parę minut u pediatry- trzeba zaszczepić najmłodsze na wścieklizny różne.
molinia 'Variegata',
sesleria heuflera- moge Ci podarować
Carex secta Tenuiculmis- ale teoretycznie, wg Smala zimuje, ja nie wiem
kostrzewa ametystowa 'Aprilgreen'
Imperata 'Red Baron'
Co do miłorzębów - jestem skłonna wysadzić tego środkowego (pisałam, ze to pomyłka, kupiłam bez liści jeszcze) i dokupic Marikena w jego miejsce. A tego Califorian Sunset całkiem w inne miejsce w ogrodzie zaadoptować.
Tylko ten łuk poprawię bo one w takim ładnym łuku to nie rosną...
Trawka w środek - te Beatlesy bardzo mi się podobają - ale widziałam je jedynie na zdjęciach. One chyba mają tą zieleń taką ciemniejszą, prawda? WIęc fajnie by ze stipą sąsiadowały.
ha, a stipa na razie strajkuje - ani ździebełko nie wyszło
Magnolio, chyba dokładniej to omówimy w przyszłym tygodniu - bo w tym jak ja już jestem w domu, to ciebie już nie ma przy kompie.
W przyszłym tyg przed południem dam rade być
No wlaśnie dobrze to ujęła Magnolia. Ja nie widzę pozostałej części ogrodu i tej przestrzeni, więc tak naprawdę ciężko doradzić co z czym pasuje. Musisz Ewo sama pokombinować jak będzie najlepiej w stosunku do pozostałej przestrzeni ogrodowej. My tylko podsuwamy różne rozwiązania patrząc na zdjęcia, a to trudno tak idealnie dopasować wszystko ze sobą. A może wystarczy pozaokrąglać troszke ten układ? Juz sama nie wiem, musisz spokojnie pomyśleć, porysować trochę, może jeszcze coś innego wpadnie Ci do głowy? Życzę owocnych pomysłów.
Przed magnolią od str. tarasu czy między magnolię a bukszpany?- i tu i tu. Jak magnolia mała, to tam pusto będzie.
Bukszpany w dzwonkach- wydaje mi się świetne
Te matrony sa w 1 plamce-- jeszcze gdzieś je dodaj, nawet zamiast seslerii gdzieś. Wiosna możesz je rozmnożyć- z każdej gałazki nową sadzonke da się zrobić- do wilgotnej ziemi i jest.
Przed magnolią od str. tarasu czy między magnolię a bukszpany?
Pamiętasz, był pomysł na zurawki przy bukszpanach, ale może za dużo dobrego? Może tam dzwonki? Miał ktoś już bukszpany w dzwonkach???
W tym miejscu Matrona? Te brązowe plamy, czy jeszcze gdzieś?