Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Pszczelarnia 09:51, 21 mar 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

2. A gdyby odchudzić rabatę pod sztachetami i wokół stolika zrobić tylko koło (skarpetkę, jak radzi Danusia), żeby nie tworzyć "wyspy"? Koło wokół stolika nawiązałoby do kulek bukszpanowych.

Ten stolik nie musi mieć dojścia.

Rabata pod sztachetami jest/docelowo będzie bukszpanowo-trawiasto-hostowo-wiosenna.

można , jak najbardziej.
Pszczelarnia 09:50, 21 mar 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Pomysł ( dziewczyny czyj to fajny pomysł?) żeby dosadzic tam powojnik bylinowy , który będzie właził trochę na stolik ( po lince jakiejś) też fajny. One lubią półcień te powojniki, trochę kompostu i będą piękne

Powojnik - Ania Monteverde. Też myślałam, żeby ten stolik był taki "znaturalizowany".
Pszczelarnia 09:47, 21 mar 2013

Do góry
Pomysł ( dziewczyny czyj to fajny pomysł?) żeby dosadzic tam powojnik bylinowy , który będzie właził trochę na stolik ( po lince jakiejś) też fajny. One lubią półcień te powojniki, trochę kompostu i będą piękne
Pszczelarnia 09:45, 21 mar 2013

Do góry
na tym puzzlu hakonehloa czy wytrzyma- jak jest tam słońce i korzenie świerkowe , to może być kłopot.
Jesli Ci zalezy na niej, to posadź ją w kompoście i sukcesywnie go dodawaj. Posadź ich kępę- ze 3-5 , nie na całości, nie ma co ryzykować dużo sztuk. Do niej dobierz jakiś łatwy dywanik- może marzankę wonną, albo zawilce pospolite?

Zamiast hakone mogłaby być kostrzewa owcza- napewno się sprawdzi, albo kostrzewa cieniutka- cudna jest, tylko niełatwo ją dostać. Ja kiedyś dopadłam ją u Surowińskich
Pszczelarnia 09:41, 21 mar 2013

Do góry
puzzel ?- nie podkreśla, hm
Pszczelarnia 09:40, 21 mar 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Nie wydaje mi się, żeby włączenie stolika w rabatę coś tu upiększyło, brzuchato będzie jak pisała Danusia. Trzeba raczej iść w stronę porady Magnolii: "powtórzyć kształt w rabacie z kształtem wokół stolika byłoby fajnie." Tylko teraz jak daleko i jak szeroko ten stolik chwycić w tą rabatę i jaki kształt, to już nie dla mnie.

Dla mnie tak jest super- zgrabne linie, dobre proporcje.
Teraz poprowadzić wysepkę przy stoliku róznowlegle do lini rabaty i będzie jak piszesz- oderwany puzzel
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:35, 21 mar 2013

Do góry
Plan jest dobry moim zdaniem. Zastanawiam się nad trawkami w środku- fajnie by było nie dawać za jasnych, żeby nie zlewały się z jasną stipą ( ma jasne kłosy , więc daje jasny efekt), tylko ładnie z nią kontrastowały- zielone jakieś , niewysokie. Widziałabym tam Beatlesy, ale już masz ich w planie sporo, i do nich znowu żurawki powinny być niskie. Także można jeszcze pomyśleć nad nimi.

Miłorzęby- to jak rosną wydaje się nie przeszkadzać. natomiast nie bardzo mi 'leży' że środkowy to Califorian S.- dziwnie tak- dwa kuliste , a w środku smukły- nie bardzo widzę tu taka kompozycję. Może C.S wysadzić stąd- nawet na brzeg stipy, tuz przed świerk kłujacy- bedzie nawiązywał do marikenów gatunkiem, ale z daleka kontrastowała formą.Tylko jesli koln jest duży to za blisko niego.
A Marikeny zbliżyć do siebie, albo dosadzić trzeci. Jesli dosadzać, to juz zrobić z nich łuk jak kształty na rabacie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:22, 21 mar 2013

Do góry
Wieloszko ja hodowałam Małe koktajlowe pomidorki w donicach- długo były ozdobą ( tylko drenaż na dnie potrzebny, np z keramzytu. Specjalnie szukałam niskich żeby nie wybujały krzaczory na 2 metry. Jak maja być ozdobą, to niskie, jak na ilość, to silnie rosnące.
U nas najmłodszy się nimi zajadał i gości obdzielał.
Nie pamiętam czy to była odmiana Maskotka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:19, 21 mar 2013

Do góry
pytacie o szpinak- mi się super udaje nowozelandzki. Liście trochę mniejsze, ale nie przerasta, zrywa sie go , on odrasta i znów- tak aż do mrozów. Daje się tez mrozić z powodzeniem. Zakwita w kątach liści, ale to tez nie szkodzi- przy szatkowaniu się odcina kwiatki.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:49, 21 mar 2013

Do góry
A to mi gdzieś umknęło, że Magnolia uprawia szpinak
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:47, 21 mar 2013

Do góry
Loczku - odnośnie szpinaku to gdzieś mi się zapamiętało że chyba Magnolia uprawiała z powidzeniem, ale poczekajmy jak tu zajrzy to sama się wypowie i doradzi co i jak
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:21, 20 mar 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Ania to chyba najepsze żródło wiedzy o różach. napisz co wybierzesz Noemi

Ok. Pochwalę się
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:10, 20 mar 2013

Do góry
Ania to chyba najepsze żródło wiedzy o różach. napisz co wybierzesz Noemi
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:05, 20 mar 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Noemi the Fairy jest bardzo łatwa w uprawie, ale po deszczach często płatki jej brązowieją, trzeba obrywać. Przejrzyj sobie czy nie zachwyci Cię jakaś inna.

Magnolio właśnie jestem u AniDS .... oglądam okrywowa róża Granny piękna .... ja potrzebują łatwą w uprawie , bo u mnie trudne warunki. Może się uda.

Aga dzięki , zapytam Anię
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:02, 20 mar 2013

Do góry
Noemi the Fairy jest bardzo łatwa w uprawie, ale po deszczach często płatki jej brązowieją, trzeba obrywać. Przejrzyj sobie czy nie zachwyci Cię jakaś inna.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:16, 19 mar 2013

Do góry
Zbyszku, czekam właśnie na wiosnę, ponieważ do wizytówki brakuje mi właśnie zdjęć wiosennych, kiedy kwitną u mnie magnolia, migdałek, bez, kilka odmian wiśni japońskich, azalie i różaneczniki, kaliny i wiele innych. Myślę, że wtedy będę gotowa na wizytówkę. Zrobię też rozkład jazdy po moim wątku .
Generalnie najciekawsze fragmenty są w pierwszej 100-tce
Pozdrawiam serdecznie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:01, 19 mar 2013

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Jak ta zima dłuzej potrwa to zamiast sniegu bedą topniały nasze portfele.Wczoraj tez miałam małe zakupy,magnolia biała,azalia japońska i rózyczka .

Gosia, zakupoholizm, bo mus teraz w domu to wszystko trzymać, wszystkiemu winny śnieg!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:56, 19 mar 2013

Do góry
Jak ta zima dłuzej potrwa to zamiast sniegu bedą topniały nasze portfele.Wczoraj tez miałam małe zakupy,magnolia biała,azalia japońska i rózyczka .
Pszczelarnia 10:55, 19 mar 2013

Do góry
ja uwielbiam babki w ciąży, ale tez cos mi się wydaje że będzie zbyt masywnie.

Za to powtórzyć kształt w rabacie z kształtem wokół stolika byłoby fajnie.
Hakonechloa- jeśli da tam radę, to ciekawy pomysł bardzo.
Pszczelarnia 10:33, 19 mar 2013

Do góry
Magnolia postawiła zasadnicze pytanie... czy stolik będzie użytkowany czy nie?
Bo do tego trzeba dobrać resztę...
Bo że powinien zostać..to chyba nie ma wątpliwości..
Z tego co pamiętam rabata pod ogrodzeniem nie jest szeroka.... poszerzenie jej do stolika aż?? Tzn do placyku przy stoliku
Łatwo kosić, a można stolik wkomponować z tłem...
Wracam jeszcze raz zerknąć na foto i myślę....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies