Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 19:24, 14 lip 2012

Do góry
Tess masz przepiękny ogród. Te drzewa to poezja, to cała ozdoba i charakter ogrodu, ileż bym dała żeby w swoim mieć chociaż jedno takie. Widziałam kiedyś przepiękny zacieniony ogród , na którymś portalu internetowym. Kilkakrotnie próbowałam go odnaleźć - bezskutecznie. Jednak zawezmę się i dla Ciebie go znajdę i wtedy zobaczysz nie wytniesz żadnego drzewka. Jeżeli chodzi o link to bardzo proszę , cieszę się że komuś się podoba moja ścieżka
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 23:47, 13 lip 2012

Do góry
Znowu Cię nie ma?
Ja przybywama z propozycją
Jeśli chcesz spróbować, czy milin to faktycznie trudna roślina, i masz kawałek słonecznego miejsca mogę Ci zrobić sadzonkę
Miłego weekedu
W Gąszczu u Tess 23:41, 13 lip 2012

Do góry
Ewcia, jak miło, że zajrzałaś
Milin wcale nie jest trudny w hodowli. Wsadzasz, i już, sam rośnie Byle miał tylko dość słoneczne stanowisko. U mnie rośnie na "patelni". Nie robię z nim nic, opócz wiosennego cięcia (skracam wszystkie pędy, na krótko).

Pióropusznik jest mocno ekspansywny. Zabraknie ci sąsiadek do obdzielania
Rododendronowy ogród. 17:50, 13 lip 2012

Do góry
ell napisał(a)
Bogdziu - no to tera dopiero dajesz czadu. Nie wiem który watek mam czytać, a muszę się zdecydować na jeden, bo nie wyrabiam.

A jak Bogdzia to wyrobi?

Kochani, Bogdzia przyjmuje gości w wątku nr II
Tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii
W Gąszczu u Tess 17:32, 13 lip 2012

Do góry
Ozz? (strasznie nieśmiało Cię nawołuję, aż skulam w sobie ze strachu, że mnie pogonisz za te ciągłe pytania)
A ta trawa do narecznicy to jaka powinna być?
Wyższa, ale czy dużo? Kolor może jakiś preferujesz do tej swojej inspiracji?
Stara działka 17:27, 13 lip 2012

Do góry
Witam Czekam na zdjecia
Ogród nad Rozlewiskiem 16:28, 13 lip 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Widoki tych łąk to najlepsze "ogrody".

Cieszę się, że też tak uważasz
Bo ja obecnie mam już do nich stosunek niezwykle emocjonalny (kocham te widoki), i trudno mi ocenić, czy to nie zniekształca mojego ich postrzegania.
Ogród nad Rozlewiskiem 15:49, 13 lip 2012

Do góry
Ojciec był człowiekiem czynu. Już w następnym roku, tj. w 1997 r. na działce stanął dom. Nieduży, jak to letniskowy. Drewniany z zewnątrz i wewnątrz, bo Mama taki chciała. To była dobra decyzja – do dziś, kiedy po przyjeździe otwieramy drzwi, pierwsze, co czujemy, to piękny zapach drewna. (szkoda, że nie da się przekazać zapachu na odległość)
Ojciec wędkował, Mama była w swoim żywiole, czyli w grządkach Posadziła drzewka owocowe i całe zagony piwonii, mahonii, truskawek. Siała i uprawiała ogórki i mnóstwo różnych innych warzyw.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 14:31, 13 lip 2012

Do góry
Tess, odkąd tu trafiam to dużo rzeczy się nauczyłam.
Wszystko to dzieki pomocy - bezinteresownej - osób tu zaglądających.
Nie wiem czy obserwowałaś mój poprzedni wątek - tam też duzo mi pomogły; i Sylwia, i EwaG i wiele innych.

bez nich nie dałabym rady
W Gąszczu u Tess 13:47, 13 lip 2012

Do góry
Ozz napisał(a)
Hm, skrzynkowe też mogą być, ale najładniej by chyba wyglądały jakieś pionowe/wysokie, a w tym np. taki dorodny pióropusznik !

Pióropusznik? Mam go, nawet w nadmiarze, ale mowy nie ma! Na donicę nie zasłużył, zbyt szybko robi się niaładny.

Pomysł mi się podoba Narecznica dziś jeszcze dzielić się będzie

A donice się da zrobić. Wiem już nawet, gdzie leżą odpowiednie deseczki Donice takie wysokie, bardzo mi się podobają.

Dzięki, Ozz
Ogród w lesie 10:21, 13 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Zdjęcia pomidorów i innych upraw zamieściłam tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady

Byłam, zobaczyłam, osłupiałam.
Pomidory mnie zabiły Piękne
Jakieś sto lat temu posadziłam pomidory. To był mój pierwszy i jednocześnie ostatni raz
Podziwiam, że umiesz wychodować takie okazy

Dzięki Tess, To w dużej mierze zasługa mojego męża, porad ogrodowiskowych (szczególnie Ani/Monteverde) oraz doświadczeń zbieranych co rok. Ja tam tylko plewię i przetwarzam.Do tej pory nigdy nie pryskaliśmy pomidorów, a w tym niestety trzeba było raz. Nie było wyjścia.
W Gąszczu u Tess 09:46, 13 lip 2012

Do góry
W imieniu milinu dziękuję za słowa uznania:

Ozz napisał(a)
Jak się przyglądałam obu zdjęciom, to nasunęła mi się samoistnie myśl, że ładnie by tam też pod ścianą przy ławeczce wyglądały w donicach dorodne paprocie... chyba miałaś ostatnio ich nadmiar?
No maksymalnie jeszcze jakaś kolorowa trawa do tego

W którym miejscu te parocie? Na tle tej ściany z oknem od garażu? Jak się tak teraz przyglądam, to faktycznie, brakuje tam czegoś fajnego, zielonego.

Parocie byłyby super (Ty to masz pomysły, no, no). Ale trzeba uwzględnić jeden fakt - to przez jakiś czas w trakcie dnia jest bardzo, ale to bardzo nasłonecznione miejsce. Patelnia. Zdjęcie zrobione rano (widać po cieniu, że słońce jest jeszcze po wschodzniej stronie).
Muszę sprawdzić, przez jaki czas jest ta patelnia (bo później cień daje juz milin).
Donice takie skrzynkowe, czyli podłużne? Czy pojedyncze, wysokie (jak te wklejone z Holandii)?
(próbuje to sobie wyobrazić)
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 09:27, 13 lip 2012

Do góry
betysia napisał(a)

Rany, nie mogę oczu oderwać. Takie piękne
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:18, 13 lip 2012

Do góry
Witaj, Beatko
Przeczytałam o tym, jak urządzałaś ogród. Super instruktaż dla wszystkich zakładających ogród
Świetna robota, gratuluję i podziwiam pracowitość (to zdejmowanie darni to musiała być straszna mordęga).
Zaraz przejrzę wszystko powoli jeszcze raz, bo tak mnie zafascynowało urządzanie ogrodu, że chciałam jak najszybciej wiedzieć, co dalej.
W projektowaniu nie poradzę, bo się na tym za grosz nie znam
Miłego
Ogród pod starym modrzewiem 08:45, 13 lip 2012

Do góry
Mille napisał(a)
A tu najnowsza zmiana w ogrodzie

Milena, czy Ty już pokazywałaś, że masz oczko? W dodatku z mostkiem? podestem? pomostem?
Dopiero teraz się dopatrzyłam.

Miłego dnia
Ogród w lesie 00:56, 13 lip 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Zdjęcia pomidorów i innych upraw zamieściłam tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady

Byłam, zobaczyłam, osłupiałam.
Pomidory mnie zabiły Piękne
Jakieś sto lat temu posadziłam pomidory. To był mój pierwszy i jednocześnie ostatni raz
Podziwiam, że umiesz wyhodować takie okazy
W Gąszczu u Tess 00:37, 13 lip 2012

Do góry
Wasko, miło, że wpadłaś Ja nie wytnę. Nie wiem, co wymyślę, ale nie wytnę. Najpierw spróbuję innych rozwiązań. Nie chcę potem żałować

Ozz, dzięki że zaglądasz I za cenne, jak zwykle, rady Po ich przeczytaniu rozstawiłam dziś "na próbę' i się załamałam, bo nic nie pasowało... Martwiłam się tym cały wieczór, myślałam co zrobić, i dopiero teraz dopatrzyłam, że przy oglądaniu nie uwzględniłam, że roślinki będę dwa albo trzy razy większe Zapomniałam, choć dziś to czytałam.
To ma jakąś nazwę, ta przypadłość?

Jutro rozstawię jeszcze raz

Zdjęcie miejsca, których jeszcze tu nie pokazywałam.
Placyk z pergolą. Właśnie kwitnie milin:

I narecznica przy ścieżce, której nie ma:

Ogród nad Rozlewiskiem 00:12, 13 lip 2012

Do góry
Na dobranoc:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies