Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zapach ogrodu

Zapach ogrodu

galgAsia 09:06, 09 sty 2020

Myślę, że to może być świdośliwa, albo jakiś lilak, albo magnolia gwiaździsta, albo... Trochę takich by się znalazło, wiele krzewów można wyprowadzić na takie wielopienne drzewka.
deszczowymaj 15:01, 09 sty 2020

makadamia napisał(a)
ja też mam inspirację na przedogródek
Jedna bardziej tradycyjna
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860316947/
a druga nowoczesna
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860534408/

Piny super ekstra normalnie nie wiem gdzie mam paczać qurczę tyle pomysłów ..może coś zgapię
Joleczka 17:44, 09 sty 2020

Cześć dziewczyny, fajnie że piszecie

Makadamia dzięki za inspiracje, super ze ktoś stworzył pinterest. Masz rację dom nie stoi równolegle do ogrodzenia. Rysunek źle zrobiłam i faktycznie nie widać tego. Przy ogrodzeniu z przodu mam wsadzony żywopłot z cisa hilli, ale sadzonki są małe około 20 cm. Wstawie zaraz jakieś zdjęcie. A czemu trójkąty?

Asia myślałam o skrzyniach, ale mimo to chciałabym przysłonić ten warzywnik jakimś żywopłotem. Nie musi być podwójny i bardzo gęsty i bardzo wysoki. ważne żeby trochę go przysłonić i stworzyć tło dla innych roślin. Myślałam o grabie ale się zastanawiam czy nie liguster bo już go mam z boku i z tyłu.
makadamia 07:44, 10 sty 2020

Mówiąc w największym skrócie, lepiej żeby trawnik miał regularną powierzchnię, a rabata się dopasowała, niż odwrotnie.
makadamia 07:53, 10 sty 2020

Rabaty mogłyby iść po czarnej lub czerwonej linii - w zależności, czy chcesz większe czy mniejsze:

Ola Leon też ma ogrodzenie ukośne i rabaty właśnie takie "schodkowe".

Ewentualnie, jeśli chcesz bardziej dopasować przód do tyłu, to można też zrobić kółko trawnikowe.
Wiolka5_7 08:39, 10 sty 2020

Witaj Jolu
Fajnie ,że założyłas wątek na O. z pomocą dobrych duszyczek na pewno stworzysz piękny ogród
Też mam płot po skosie i rabaty schodkowe z tego względu

Będę zaglądać,powodzenia
Joleczka 20:05, 10 sty 2020

Makadamia nawet nie pomyślałam o tym, żeby tak te rabaty pociągnąć. A rysunki pełna profeska.

Witaj Viola miło, że zajrzałaś
sylwik69 17:53, 12 sty 2020

witaj na Forum miło,że będzie kolejna osoba z sąsiedztwa ciekawa jestem gdzie zaopatrujesz się w rośliny... bo ja często bywam na Wawrowie
To idealny czas na planowanie! dobrze trafiłaś
Joleczka 21:48, 13 sty 2020

Witam Cię Sylwio. Cieszę się że jesteś z okolic. Ja tez buszuje w szkółkach w Wawrowie i okolicach. Przeleciałam tak na szybko twój watek i mam pytanie jakich rozmiarów masz skrzynie w warzywniku i gdzie zamawiałaś ziemię?
sylwik69 15:59, 14 sty 2020

Joleczka napisał(a)
Witam Cię Sylwio. Cieszę się że jesteś z okolic. Ja tez buszuje w szkółkach w Wawrowie i okolicach. Przeleciałam tak na szybko twój watek i mam pytanie jakich rozmiarów masz skrzynie w warzywniku i gdzie zamawiałaś ziemię?

Wymiarów nie pamiętam...moje są za szerokie,nie dosięgam do środka i to myślę jest sposób aby zaprojektować skrzynie pod swój wymiar,bo długość nie ma znaczenia ziemię mam z różnych żródeł,bo takie ilości jakie ja potrzebowałam ciężko byłoby zdobyć w jednym miejscu.W pobliżu mam żwirownię,tam trafia ziemia z różnych wykopów i prac z terenu gminy...ale nie ma jej w ciągłej sprzedaży.Jakość też bywa ruletką.Oprócz ziemi kupiłam sporo obornika i teraz po 3 latach jej jakość jest znośna.Ziemia od rolników w mojej okolicy to czarny torf,który po zmieszaniu z piaszczystą glebą staje się suchym pyłem. Pozostaje obornik aby tworzyć taką glebę na której cokolowiek będzie chciało rosnąć.
Nie wiem czy już jest możliwość kupna kompostu w Gorzowie? kompostownia rok temu ruszyła,ale wtedy jeszcze nikt nie umiał mi nic konkretnego powiedzieć.Może warto się tym ponownie zainteresować.To najlepsze dobrocie dla gleby