Myślę, że to może być świdośliwa, albo jakiś lilak, albo magnolia gwiaździsta, albo... Trochę takich by się znalazło, wiele krzewów można wyprowadzić na takie wielopienne drzewka.
Makadamia dzięki za inspiracje, super ze ktoś stworzył pinterest. Masz rację dom nie stoi równolegle do ogrodzenia. Rysunek źle zrobiłam i faktycznie nie widać tego. Przy ogrodzeniu z przodu mam wsadzony żywopłot z cisa hilli, ale sadzonki są małe około 20 cm. Wstawie zaraz jakieś zdjęcie. A czemu trójkąty?
Asia myślałam o skrzyniach, ale mimo to chciałabym przysłonić ten warzywnik jakimś żywopłotem. Nie musi być podwójny i bardzo gęsty i bardzo wysoki. ważne żeby trochę go przysłonić i stworzyć tło dla innych roślin. Myślałam o grabie ale się zastanawiam czy nie liguster bo już go mam z boku i z tyłu.
Witaj Jolu
Fajnie ,że założyłas wątek na O. z pomocą dobrych duszyczek na pewno stworzysz piękny ogród
Też mam płot po skosie i rabaty schodkowe z tego względu
witaj na Forum miło,że będzie kolejna osoba z sąsiedztwa ciekawa jestem gdzie zaopatrujesz się w rośliny... bo ja często bywam na Wawrowie
To idealny czas na planowanie! dobrze trafiłaś
Witam Cię Sylwio. Cieszę się że jesteś z okolic. Ja tez buszuje w szkółkach w Wawrowie i okolicach. Przeleciałam tak na szybko twój watek i mam pytanie jakich rozmiarów masz skrzynie w warzywniku i gdzie zamawiałaś ziemię?
Wymiarów nie pamiętam...moje są za szerokie,nie dosięgam do środka i to myślę jest sposób aby zaprojektować skrzynie pod swój wymiar,bo długość nie ma znaczenia ziemię mam z różnych żródeł,bo takie ilości jakie ja potrzebowałam ciężko byłoby zdobyć w jednym miejscu.W pobliżu mam żwirownię,tam trafia ziemia z różnych wykopów i prac z terenu gminy...ale nie ma jej w ciągłej sprzedaży.Jakość też bywa ruletką.Oprócz ziemi kupiłam sporo obornika i teraz po 3 latach jej jakość jest znośna.Ziemia od rolników w mojej okolicy to czarny torf,który po zmieszaniu z piaszczystą glebą staje się suchym pyłem. Pozostaje obornik aby tworzyć taką glebę na której cokolowiek będzie chciało rosnąć.
Nie wiem czy już jest możliwość kupna kompostu w Gorzowie? kompostownia rok temu ruszyła,ale wtedy jeszcze nikt nie umiał mi nic konkretnego powiedzieć.Może warto się tym ponownie zainteresować.To najlepsze dobrocie dla gleby