30m wysokości i 20m szerokości. Takie wymiary podają prawie na wszystkich stronach w necie. Kilka podaje mniejszą szerokość około 10m ale patrząc na mojego którego jeszcze nigdy nie cięłam to obstawiam te szersze wymiary.
Jeśli 7m szerokości to byłoby super ale mój ma już 4m szerokości a z 6m wysokości
No chyba nie widziałaś dorosłego tulipanowca.
20 m to prawie szerokość mojej działki
Widziałaś takie drzewo ?
U nas wcale nie ma takich drzew
Nawet o lipach piszą że 10-15m szerokości i to bardzo dużo jest
Bo to przecież rozłożyste drzewa
Tulipanowce mają bardziej wrzecionowaty pokrój
A fastigiaty nie rosną takie wielkie na wysokość nawet ….
Wszystko się zgadza. To olbrzymie drzewo i bardzo szerokie. Tak jak podaje strona której link udostępniłaś 20m drzewo może osiągnąć nawet 15m średnicy a im wyższe tym coraz szersze. I to są wymiary na nasze polskie warunki bo w Stanach osiągają ponad 60m wysokości więc to jest potęga. Każdy kto sadzi tulipanowca u siebie musi mieć tą świadomość.
I prawda, nie widziałam dorosłego tulipanowca. Zwykle widuję mocno cięte bo ludzie sadzą te drzewa chyba nie zdając sobie sprawy z tej potęgi.
Widzialam tulipanowca w arboretum, sa ogromne. Nie posadzilabym takiego wielkiego drzewa w ogrodzie. Stykaja mi ogromne dęby za plotem, z ktorymi juz jest problem, bo stare galezie lataja przy kazdej wichurze. A czesc przewisa mi nad plotem i nie mam jak ich sciac.
Ja swojego posadziłam trochę za blisko ogrodzenia i zapewne to będzie mój największy problem z tym drzewem bo do cięcie to raczej będziemy brać dźwig od sąsiada. Z cięciem nie będzie problemu bo posadziłam go od strony drogi więc sąsiad spokojnie podjedzie. Póki co na razie może rosnąć swobodnie ale u mnie ma ciężkie warunki więc jak na swój wiek jest stosunkowo nie duży. 15 lat a 6-7m wysokości.
U mnie karłowacieje.