Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

TAR 16:24, 15 lip 2024

Nie bylam to i nie widzialam. Ale nie mam w ogrodzie zadnych wielkich docelowo klonow. Te ktore beda najwieksze rosna nad samym bajorem daleko od domu. I nie sądze by mi palmowe dobiły do takich rozmiarow jak w Arboretum, predzej grzyb je zalatwi
Juzia 17:17, 15 lip 2024

Kasya napisał(a)
Dalia która miała być ciemnym burgundem

I tak ładna
sylwia_slomc... 17:17, 15 lip 2024

Oglądam fotki z cięcia tulipanowca i konkluzje nasuwają mi się dwie.
Pierwsza to zmniejszanie korony dołem powoduje, że więcej soków idzie w przewodnik, przez co ten rośnie szybciej. Sama ten zabieg stosowałam do wszystkich swoich drzew by rosły w górę żebym z tych patyczków co były lasu dożyła. Sprawdza się na większości ciętych.
Druga to zupełnie nieodpowiednia drabina do tej wysokości drzewa Przynajmniej na fotce wygląda jak taka z której ja firanki w domu wieszam, wiem, ze są wyższe, w tym typie, ale to nadal za niski kaliber. My używamy takiej składającej się z trzech luźnych segmentów, które się dowolnie zakłada regulując wysokość drabiny i sposób podparcia. Jak cięliśmy orzecha i wierzbę w zeszłym roku wczesną wiosną to na bank drabina też się załapała, a i do budowy komina była używana. po oparciu o dach sięga szczytu budynku. I Wam by się taka właśnie przydała.
Chcąc opanować wzrost w górę trzeba drzewo mocno skrócić licząc się z tym, ze korona po takim zabiegu idzie mocno w szerz. Wiem, że Irenka z Miłkowa swojego tulipanowca skulkowała jak my swego czasu orzecha włoskiego. Jaki ma efekt po latach nie wiem bo już nie zagląda tutaj.
LIDKA 17:47, 15 lip 2024

Irenka odcięła tulipanowca na wysokości 1 m k on odbija teraz od dołu. Pokazywała niedawno na insta.
Kasya 18:01, 15 lip 2024

Sylwia, wszystko święta prawda
Drabinę już mam w koszyku dumam tylko czy 3x10 czy 3x11
No bo cena nie mała….

Co do cięcia to i tak źle i tak niedobrze
Niech nie leci już w górę
Ale na boki jeszcze gorzej…. No i co tu z nim robić ?

Irence ostatecznie za dobrze nie wyszło

Ale może się skończyć tak że tulipanowiec pójdzie pod nóż bo choruje
Chociaż nie ma trocin to podejrzenie trociniarki jest

Nie wyobrażam sobie usuwać go
A drzewo w tym miejscu potrzebne

sylwia_slomczewska napisał(a)
Oglądam fotki z cięcia tulipanowca i konkluzje nasuwają mi się dwie.
Pierwsza to zmniejszanie korony dołem powoduje, że więcej soków idzie w przewodnik, przez co ten rośnie szybciej. Sama ten zabieg stosowałam do wszystkich swoich drzew by rosły w górę żebym z tych patyczków co były lasu dożyła. Sprawdza się na większości ciętych.
Druga to zupełnie nieodpowiednia drabina do tej wysokości drzewa Przynajmniej na fotce wygląda jak taka z której ja firanki w domu wieszam, wiem, ze są wyższe, w tym typie, ale to nadal za niski kaliber. My używamy takiej składającej się z trzech luźnych segmentów, które się dowolnie zakłada regulując wysokość drabiny i sposób podparcia. Jak cięliśmy orzecha i wierzbę w zeszłym roku wczesną wiosną to na bank drabina też się załapała, a i do budowy komina była używana. po oparciu o dach sięga szczytu budynku. I Wam by się taka właśnie przydała.
Chcąc opanować wzrost w górę trzeba drzewo mocno skrócić licząc się z tym, ze korona po takim zabiegu idzie mocno w szerz. Wiem, że Irenka z Miłkowa swojego tulipanowca skulkowała jak my swego czasu orzecha włoskiego. Jaki ma efekt po latach nie wiem bo już nie zagląda tutaj.
Kasya 18:01, 15 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Irenka odcięła tulipanowca na wysokości 1 m k on odbija teraz od dołu. Pokazywała niedawno na insta.

Zupełnie nie o taki efekt chodzi
LIDKA 22:30, 15 lip 2024

Kasia coś mi żarło klona. Tam gdzie dziurka była pod korą było puste miejsce. Tak wzdłuż pnia.

Wyciełam te kore i pistoletem z wodą z cienkim mocnym strumieniem tam płukałam. Długo dość.
Wypłukałam jakąś france troche jak gąsienica.
Zasmarowałam maścią taką tłustą. Klon żyje i w tym roku wytwarza wkoło rany nową tkankę.
Widać że się goi.
Ta rana miała po długości pnia ze 20 kilka cm.
Klon młody i pień chudy.

Teraz w weekend musze obadać pień derenia bo dziurka jest tuż przy koronie i chyba to samo musze zrobić.

Zbadaj Twoje drzewo bo go szkoda.
Kasya 07:48, 16 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Kasia coś mi żarło klona. Tam gdzie dziurka była pod korą było puste miejsce. Tak wzdłuż pnia.

Wyciełam te kore i pistoletem z wodą z cienkim mocnym strumieniem tam płukałam. Długo dość.
Wypłukałam jakąś france troche jak gąsienica.
Zasmarowałam maścią taką tłustą. Klon żyje i w tym roku wytwarza wkoło rany nową tkankę.
Widać że się goi.
Ta rana miała po długości pnia ze 20 kilka cm.
Klon młody i pień chudy.

Teraz w weekend musze obadać pień derenia bo dziurka jest tuż przy koronie i chyba to samo musze zrobić.

Zbadaj Twoje drzewo bo go szkoda.

Tak, trzeba będzie obejrzeć jeszcze raz
Problem się zaczął na wys 4m więc nie tak łatwo obejrzeć
Do tej pory nie było dziurek
Tylko spękania i cieknące soki
Trzeba będzie jeszcze raz obejrzeć
LIDKA 12:45, 16 lip 2024

Kasya napisał(a)

Tak, trzeba będzie obejrzeć jeszcze raz
Problem się zaczął na wys 4m więc nie tak łatwo obejrzeć
Do tej pory nie było dziurek
Tylko spękania i cieknące soki
Trzeba będzie jeszcze raz obejrzeć

u mnie też wygladało jak pęnięcie, macałam a tam pod spodem było pusto już i ta kora wkoło pęknięcia już podeschnięta była, nożykiem ją wyciełam do zdrowej.
Kasya 17:16, 16 lip 2024

LIDKA napisał(a)

u mnie też wygladało jak pęnięcie, macałam a tam pod spodem było pusto już i ta kora wkoło pęknięcia już podeschnięta była, nożykiem ją wyciełam do zdrowej.

No muszę męża wysłać na drzewo