Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

pestka56 09:28, 18 mar 2021

Ja nie próbuję wysiewać. Nie wychodzi mi, a jak coś wyrasta to mizernie owocuje. Na targu w Górze K. Mam „zaprzyjaźnionego” sprzedawcę i u niego kupuję sadzonki pomidorów (ma dużo odmian), papryki, dynię piżmową i inne, ogórek, cukinię. Wszytko Ma też bakłażany, ale tego jeszcze nie próbowałam. Wysiewam jedynie rzodkiewki, sałatę, koperek.
Anda 09:35, 18 mar 2021

JoannA napisał(a)

To wina ziemi Kasiu.
Najlepiej byłoby te siewki do nowej przesadzić. Wymieszać kompost z piaskiem.
Pleśn na ziemi nie pozwala korzeniom oddychać i padną.

Popieram
Zamiast piasku może być drobny żwirek. Ważne, żeby był dobry drenaż i nie za dużo pokarmu na początek.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 10:31, 18 mar 2021

Nie mam piasku, nie mam kompostu
Spróbuje kupić nowa ziemie
Tam gdzie wysiałam wszystko spróbuje zebrac pleśń ... ech
Kasya 10:42, 18 mar 2021

Czy z takich papryk to cos będzie ?
Maja juz ponad 1,5 miesiąca...,
Co z nimi dalej robic ?
Anda 11:17, 18 mar 2021

Mają już listki właściwe, więc posadzilabym je do większych doniczek z dobrą ziemią, przewiewną i drenażem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 11:19, 18 mar 2021

Anda napisał(a)
Mają już listki właściwe, więc posadzilabym je do większych doniczek z dobrą ziemią, przewiewną i drenażem.

Cześć jest w krążkach torfowych, czy je jskos rozerwać ? Czy tylko przełożyć ? To nie był dobry pomysł no ale jest jak jest
Anda 11:34, 18 mar 2021

Przenieś je w tych krążkach do większych doniczek i dobrej ziemi z dobrym drenażem Możesz je wtedy zacząć nawozić. Ja zaczynam od herbaty szałwiowej. Potem przechodzę na rozwodniony nawóz do pomidorów, mniejsze stężenie niż polecane bo roślinki jeszcze małe. Używam nawozów organicznych
Kasya 11:49, 18 mar 2021

Anda napisał(a)
Przenieś je w tych krążkach do większych doniczek i dobrej ziemi z dobrym drenażem Możesz je wtedy zacząć nawozić. Ja zaczynam od herbaty szałwiowej. Potem przechodzę na rozwodniony nawóz do pomidorów, mniejsze stężenie niż polecane bo roślinki jeszcze małe. Używam nawozów organicznych

Herbata szalwiowa ? Napisz cos więcej
sylwia_slomc... 12:04, 18 mar 2021

Przekopałam 10 stron wstecz i nie dokopałam się tej pleśniejącej ziemi, ale jeśli masz w domu cynamon( zakładam, ze masz to posyp ta ziemię w której rosną cynamonem, tak oprósz po całości, powinno pomóc zlikwidować tą pleśń. Te papryczki będziesz sadzić potem do szklarni czy wprost do gruntu? Rolnicy wiem, że sieją w ogrzewanych szklarniach w multipalety, a potem wysadzają wprost do tuneli foliowych już bez przesadzania.
Anda 12:23, 18 mar 2021

Kasya napisał(a)

Herbata szalwiowa ? Napisz cos więcej

Po prostu robię kubek herbaty z szałwi i podlewam tym roślinki
Podlewam rzadko. Pleśń miałam tylko w kubkach tekturowych do siewek.
Monty daje na wierzch żwirek przeciwko pleśni. Piasek też działa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies