Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

UrsaMaior 09:02, 15 kwi 2021

Judith napisał(a)

Musiałam sprawdzić co to za „P”, bo zawsze na określenie tego centrum używam nazwy „Kanie” . To już wiem, ze Kanie to P.
Ciekawi mnie Twoja opinia, jeśli tam kupujesz.

Tak, kupuję. Ceny za drzewa masakryczne, ale mojego najpiękniejszego klona upolowałam właśnie tam i to bardzo tanio. Byliny mają zawsze dorodne, najbardziej lubię dostawy ze Świerka. Generalnie dużych zakupów nie robię, ale rzadko zdarza się, że wychodzę z pustymi rękami.
A dlaczego pytasz? Nie lubisz?
Kasya 09:14, 15 kwi 2021

UrsaMaior napisał(a)

No piękne. Mój już wielki, sprawdzę jak one się przesadzają, jeśli kiepsko to trudno.

Za płot będziesz próbować ? A moze spróbuj ciac na kolumnę tak jak ja tulipanowca
I zobacz jak Irenka-Milka ciachnela tulipanowca na pół
Byłam pewna ze juz po nim a on galazki wypuścił i w kulke rosnie, całkiem sporo odrośl... no szok
Zobacz koniecznie i podpytaj jak i kiedy
jolanka 09:16, 15 kwi 2021

Iza, a Ty to czasem już tego ambrowca to nie ruszałaś?
Ja bym go już nie ruszała
TAR 09:21, 15 kwi 2021

UrsaMaior napisał(a)

No piękne. Mój już wielki, sprawdzę jak one się przesadzają, jeśli kiepsko to trudno.

ile sezonow rosnie? ja przesadzałam po dwóch, drzewo max 2 metry, jeszcze male jak. nie mial wielkiej bryly.
Kasya 09:54, 15 kwi 2021

Chyba lepiej go ciacnac niż przesadzac.

Ze 3 dni w ogrodzie nie byłam pada i pada
Myślałam ze może chociaż podmianke w donicy zrobie a tu guzik....

Dzisi przyjeżdzają roślinki
Ciekawe w jakim stanie...
UrsaMaior 09:58, 15 kwi 2021

Dziewczyny, mój jest szczepiony na pniu. Teoretycznie pendula, ale rośnie w górę i w tym kłopot - zabiera mi cenne słońce. W zeszłym sezonie Kwartet zarządził cięcie, więc zredukowałyśmy mu koronę, ale jest jeszcze dodatkowy problem. Cała ta jego korona chyli się ku zachodowi, więc przechodnie za płotem oglądają piękne liście, a ja od strony ogrodu widzę głównie jego "lewą" stronę, czyli gałęzie. Jest już wielki i gruby, więc nie wiem czy da się przesadzić... Chyba go usunę, szkoda, ale trudno.
UrsaMaior 09:59, 15 kwi 2021

jolanka napisał(a)
Iza, a Ty to czasem już tego ambrowca to nie ruszałaś?
Ja bym go już nie ruszała

Nie, to jest ten z końca ogrodu, w rogu od drogi.
Kasya 10:01, 15 kwi 2021

UrsaMaior napisał(a)
Dziewczyny, mój jest szczepiony na pniu. Teoretycznie pendula, ale rośnie w górę i w tym kłopot - zabiera mi cenne słońce. W zeszłym sezonie Kwartet zarządził cięcie, więc zredukowałyśmy mu koronę, ale jest jeszcze dodatkowy problem. Cała ta jego korona chyli się ku zachodowi, więc przechodnie za płotem oglądają piękne liście, a ja od strony ogrodu widzę głównie jego "lewą" stronę, czyli gałęzie. Jest już wielki i gruby, więc nie wiem czy da się przesadzić... Chyba go usunę, szkoda, ale trudno.

O masz... pendula bidula
Zanim wywalisz obetnij jak wierzbę
jolanka 10:02, 15 kwi 2021

UrsaMaior napisał(a)

Nie, to jest ten z końca ogrodu, w rogu od drogi.

A ten. One później ruszają więc ostatni dzwonek na kopanie. Teraz jest mokro to może się uda. Jeśli i tak zamierzasz go usunąć to najwyżej się nie przyjmie.
Judith 10:03, 15 kwi 2021

UrsaMaior napisał(a)

Tak, kupuję. Ceny za drzewa masakryczne, ale mojego najpiękniejszego klona upolowałam właśnie tam i to bardzo tanio. Byliny mają zawsze dorodne, najbardziej lubię dostawy ze Świerka. Generalnie dużych zakupów nie robię, ale rzadko zdarza się, że wychodzę z pustymi rękami.
A dlaczego pytasz? Nie lubisz?

Lubię za dużą ilość i rozmaitość roślin. Kupuję tam czasem, drobne zakupy, nie bylo nigdy skuchy. Nie lubię natomiast za brak informacji o cenach (choć to dość powszechny poroblem w centrach ogrodniczych) i częsty brak nazw roślin lub błędne nazwy. No i obsługa - rzec można eufemistycznie - dość kontrowersyjna zarówno w kwestii wiedzy jak i podejścia do klienta. Ceny ogólnie wysokie, a za drzewa to już wyjątkowo.
Drzewa kupowałam w Szkółkach Z. w Warszawie. Tę szkółkę lubię - obsługa jets pomocna i wszystkowiedząca .