Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Kasya 08:11, 14 kwi 2021

Milka napisał(a)

Ona najdłużej u mnie kwitnie, jest boska i do tego kolumnowa.

A jak duzą kupilas ?
mrokasia 08:17, 14 kwi 2021

antracyt napisał(a)

Ten patent sprzedała nam znajoma, która uprawia tuje na sprzedaż. Mąż taką gnojowką podlewa nasze raz do roku na wiosnę, do tego cisy, róże i wszystkie drzewka owocowe w ogrodzie (prócz tych świeżo posadzonych). Jak coś zostaje trafia do kompostownika. PH nie sprawdzałam.

A jak zrobić tę gnojówkę z obornika?
antracyt 08:34, 14 kwi 2021

Właściwie tak samo jak gnojówkę z pokrzyw. Świeży lub przekompostowany obornik, w szczelnym pojemniku, zalewa się wodą i czeka 2-3tygodnie(świeży dłużej), co jakiś czas mieszając. Do podlewania dość mocno rozcieńczony się używa. Pamiętam, że dziewczyny zalewały obornik granulowany, ale czy ma takie same właściwości, to już nie wiem.
Gosiek33 08:50, 14 kwi 2021

Ja granulat zalewałam w wodą w zamkniętym pojemniku po jakimś florowicie. Potem podlewałam rozcieńczonym 1:10. Gdybym podlewała rabaty to może by się rozłożył, ale w upałach mimo przysypania ziemią trwał w niezmienionej formie kilka miesięcy. Może dlatego jeżówki tak ładnie mi kwitły?
TAR 09:12, 14 kwi 2021

ja do konewki wsypuje granulat obornika i zalewam woda i tym podlewam. glownie robie to przez malego bialasa, ktory ma jakis ciąg do granulek (gówniarz po prostu ) a takich rozpuszczonych nie ruszy

w ub. roku hakonki wzmacnialam rozpuszczonym nawozem do trawy, wystrzeliły bardzo ładnie.
Kasya 09:13, 14 kwi 2021

Gosiek33 napisał(a)
Ja granulat zalewałam w wodą w zamkniętym pojemniku po jakimś florowicie. Potem podlewałam rozcieńczonym 1:10. Gdybym podlewała rabaty to może by się rozłożył, ale w upałach mimo przysypania ziemią trwał w niezmienionej formie kilka miesięcy. Może dlatego jeżówki tak ładnie mi kwitły?

Ale co to za różnica czy się obornik rozsypie na rabatach czy namoczy i podleje ?
Tyle tylko ze szybciej zaczyna działać
Ale teraz chyba lepiej nie przyspieszać jak przymrozki jeszcze mogą być ?
Gosiek33 09:21, 14 kwi 2021

TAR napisał(a)
ja do konewki wsypuje granulat obornika i zalewam woda i tym podlewam. glownie robie to przez malego bialasa, ktory ma jakis ciąg do granulek (gówniarz po prostu ) a takich rozpuszczonych nie ruszy

w ub. roku hakonki wzmacnialam rozpuszczonym nawozem do trawy, wystrzeliły bardzo ładnie.

jaki to nawóz do trawy?
Gosiek33 09:24, 14 kwi 2021

Kasya napisał(a)

Ale co to za różnica czy się obornik rozsypie na rabatach czy namoczy i podleje ?
Tyle tylko ze szybciej zaczyna działać
Ale teraz chyba lepiej nie przyspieszać jak przymrozki jeszcze mogą być ?

Jak sypię nawóz późną wiosną to dobrze by zaczął działać, a pod koniec lipca miałam na rabacie suche bobki nie ruszone wcale. W upalne lata na moich suchych rabatach nie mają szans zadziałać
TAR 09:25, 14 kwi 2021

Gosiek33 napisał(a)

jaki to nawóz do trawy?

florovit do trawnikow, ma bardzo drobne granule rozpuszczalne w wodzie, nie robia mazi i skorupy jak inne nawozy gdy za malo sie podleje.
daje 1-2 łyżki na 5 l. konewke, tak na oko.
Kasya 10:43, 14 kwi 2021

Gosiek33 napisał(a)

Jak sypię nawóz późną wiosną to dobrze by zaczął działać, a pod koniec lipca miałam na rabacie suche bobki nie ruszone wcale. W upalne lata na moich suchych rabatach nie mają szans zadziałać

No jak to możliwe... zły nawoz jakiś
Ja rozsypałam ze 2 tyg temu i juz po 2 dniach się rozsypywał od wilgoci a teraz śladu nie ma
Płynny działa szybciej ale i szybciej się wypłukuje
Jak potrzebny płynny to trzeba kupić płynny lub do rozpuszczania
Wg mnie bez sensu rozpuszczać granulowany obornik.. hmm