tak, zdecydowanie oczyszczalnia na środku działki to żadna ozdoba

niestety ze względów technicznych nie można jej już było przesunąć – żałuję że nie pomyśleliśmy się o takich rzeczach już w fazie projektowania domu – chociaż i tak teraz oczyszczalnia wygląda o niebo lepiej, na początku były to 3 zielone grzyby na środku trawnika , ale teraz po rozplantowaniu ziemi przynajmniej zostały zredukowane do 3 kapsli

co najlepiej posadzić aby je zasłonić? Zimozielone krzewy, może jakieś bukszpany lub irgę?
w części z łąką chcemy wykorzystać roślinność występującą w okolicy– myślimy o przesadzeniu kilku sosenek, trzmieliny pospolitej, dąbka oraz dokupieniu czegoś co będzie tworzyło jakąś kompozycję kolorystyczną (może dereń biały ‘Baihalo’ i bez czarny black beauty)
chciała bym, aby w przyszłości roślinność chociaż trochę osłaniała przed wiatrem (a zimą drogę przez zawieją) - posadzić wszystko w kępach a nie w prostej linii przy siatce
Co do rabat przy domu, to bardzo podoba mi się lawenda, ale niestety chyba niezbyt dobrze przyjmuje się w woj. warmińsko-maz ... widziałam bardzo ładne lawendy w pierwszym roku po posadzeniu ale w kolejnym już prawie w ogóle nie kwitły, zbrązowiały i nie wyglądały zbyt atrakcyjnie. Może lepiej będzie posadzić lawendę w donicy na tarasie i chować ją na zimę lub po prostu w kolejnym wymienić ją na nową
podobnie jest z wrzoścami – kolorowe wrzosowiska wyglądają przepięknie, ale z tego co słyszałam wrzośce wymarzają - stworzenie kolorowej kompozycji w dużej donicy na tarasie też może być jakąś alternatywą
może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie sadzeniem lawendy i wrzośców?