Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

ElzbietaFranka 19:05, 10 paź 2026

Witam Aniu
Jesień już mocno odezwała od dzisiaj u nas. U ciebie widzę też przemeblowanie. Jałowce są piękne jak są młode do półtora metra. Później przy ulewie czy mokrym śniegu powalają się. Ja moje wycięłam już 4 lata temu miałam posadzone pod murem domu w to miejsce posadziłam palczatki Kobza.

Trudno doradzić co posadzić w to miejsce. Aby się odsłonić bo to od drogi i aby było zielono nawet w zimie to są cisy.
Mogą być też liściaste graby lub buki. Buki zostawiają liście na zimę, dopiero je gubią wiosna jak wypuszczają nowe odrosty. Przy bukach miałabyś bałagan liściowy do połowy maja.
Więc najlepiej wg mnie to cisy.

Masz bardzo kolorowo (różowo) w ogrodzie. Jesień to piękna pora gdzie kwitną astry na które zawsze liczę jesienią.
Pozdrawiam.
ajka 20:15, 10 paź 2026

anabuko1 napisał(a)

Co do grabów przy granicy nie wiem, chcę trochę koloru.
A które, jakie graby najlepsze ? One późno liście wypuszczają ? Zapisuję sobie Twoją radę na liście, na pewno wezmę je pod uwagę.

Graby puszczają liście razem z innymi drzewami, i bardzo długo trzymają liście, jesienią ładnie przebarwiają się na żółto. Poza tym listki są małe i drobne, a gęste ugałęzienie powoduje lepszą osłonę niż inne drzewa. Wpisz w przeglądarkę "żywopłot z graba", można go ciąć do woli. I grab bardzo szybko rośnie. Oczywiście nie da ci takiej przysłony jak np proponowane cisy, to jednak drzewo liściaste. Ale cisy są drogie i wolno rosną.

Wklejam ci jeszcze zbliżenie na moje graby jesienią z poprzedniego roku, w tym roku jeszcze mało przebarwione. Jak obejrzysz daj znać, skasuję.

Edit: ja mam grab kolumnowy fastigiata.