Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

anabuko1 09:46, 30 sie 2026

vita napisał(a)

Ten obraz odbieram bardziej w jego treści niż w formie. W realistycznej przestrzeni parku umieściłaś kościółek, który wygląda jak domek z piernika, jak z bajki Nawet jak lukrowany domek z piernika Możliwe, że w naturze kościółek nie miał tak jaskrawej barwy, ale z zielenią drzew dobrze harmonizuje. Do piernikowego kościółka prowadzi realistyczna, zaakcentowana światłem ścieżka, niemal jak drogowskaz Zastanawiam się, na co chciałaś zwrócić uwagę, na piękno realistycznych drzew, czy na bardzo symboliczną w obrazie bryłę kościółka?
Wspaniale malujesz drzewa

Wiktorio, dziękuję Ci za tak piękne słowa i za to, że tak uważnie patrzysz.

Masz absolutną rację - to nie kościółek, tylko pięknie odnowiona cerkiew. Ceglana, z Dubienki. Stała wśród drzew jak czerwona perełka i aż prosiła się, żeby ją zatrzymać na płótnie. Piękna duża z każdej strony inaczej wygląda.
Domek z piernika i lukrowany rozbawiłaś mnie. W sumie coś w tym jest. Po renowacji ta czerwień naprawdę bije po oczach, a siwe detale wyglądają jak lukier. W naturze było ciut spokojniej, ale słońce tego dnia zrobiło swoje i pomyślałam: zostawię ten urok.

Tę ścieżkę zaakcentowałam światłem specjalnie dla odbiorcow,chciałam żeby prowadziła jak zaproszenie wprost do drzwi. Żeby każdy kto patrzy, miał ochotę tam wejść.

Pytasz czy zależało mi na drzewach czy na bryle? Na obu. Drzewa to oddech i rama dla tej bajkowej architektury, a cerkiew to serce obrazu. Chciałam żeby była trochę realistyczna, a trochę symboliczna taka pamiątka z podróży.

I dziękuję za komplement o drzewach. Maluję je z pasją, bo bez nich żaden krajobraz nie ma duszy.
Cieszę się, że poczułaś w tym obrazie więcej treści niż formy. Dla mnie to największa nagroda.
anabuko1 09:52, 30 sie 2026

vita napisał(a)

Kwiaty też
Malarsko trudny do namalowania motyw, bo aż trzy biele: kwiatów hortensji, dzbanka i firan w tle. Kwiaty hortensji nie są wdzięcznym modelem, długo się je maluje, tyle drobiazgów Wyszły Ci doskonale. Moją uwagę przyciąga jednak bardziej stolik na który stoi bukiet i światło, które na niego pada z okna. Jak z siedemnastowiecznego malarstwa niderlandzkiego Dobra robota Aniu

Wiktorio dziękuję Ci za tak trafne oko i ciepłe słowa

Masz rację hortensje to był prawdziwy malarski orzech do zgryzienia. Pierwszy raz malowałam hortensje. Te trzy biele: płatków, dzbanka i firanek... mogłam się pogubić. Każdy płatek to osobna historia, każda kulka hortensji to setka małych decyzji pędzlem. Długo z nimi walczyłam, ale chyba warto było, skoro mówisz że wyszły.
Jestem ogrodniczką, kwiaciara i często maluje kwiaty.

A to światło... Cieszę się, że je zauważyłaś. To było dla mnie najważniejsze w tym obrazie. Okno po lewej, poranek, i ten stolik który łapie promień jak w starych niderlandzkich martwych naturach. Dokładnie o taki klimat mi chodziło żeby było prosto, cicho i z duszą.

Dziękuję, że dostrzegłaś i stolik, i światło. To znaczy, że obraz mówi to, co chciałam.

Cieszę się, że hortensje nie zniechęciły Cię do mnie jako malarki Masz oko jak krytyk sztuki

anabuko1 10:00, 30 sie 2026

basia3012 napisał(a)
Aniu, Twój ogród jest piękny, kolorowy, czasem zagadkowy. Jesteś artystką nie tylko od pędzla ale też w słowie i oczywiście w komponowaniu rabat.
Obrazy wspaniałe. Ten kościółek - mam prawie taki sam na moim osiedlu. Szafka z hortensjami to dzieło ponad inne. A z resztą wszystkie Twoje dzieła są wspaniałe. Utalentowana dziewczyna jesteś.

Basiu, dziękuję Ci z całego serca za tak piękne słowa

Masz rację, mój ogród czasem jest zagadkowy bo sam się układa jak obraz, którego jeszcze nie widzę do końca. Raz kolorowo i głośno, raz cicho i tajemniczo. A ja tylko podaję pędzel... naturze i słowom.

Jak miło, że masz taki sam kościółek na osiedlu. Ta na obrazie to cerkiew. To znak, że gdzieś tam nasze ścieżki się przecinają, nawet jeśli fizycznie jesteśmy daleko. A szafka z hortensjami wiesz, malowałam ją najdłużej. Te trzy biele mnie wykończyły, ale cieszę się że ją dostrzegłaś jako dzieło ponad inne. To dla mnie ogromny komplement

Basiu, dziękuję że widzisz we mnie nie tylko malarkę, ale i artystkę słowa i rabat. To znaczy, że to co robię ma sens. Bo ogród to dla mnie też opowieść każda roślina ma swoje miejsce i rolę, jak bohaterowie w książce. Czasami jak mi nie pasuje roślina to oczywiście zmieniam i przesadzam.

anabuko1 10:08, 30 sie 2026

Ulina napisał(a)
Aniu, śliczne pamiątki z pleneru przywiozłaś. Na pewno jesteś wypoczęta
Czy Ty masz tak gęsto sadzone, że nie musisz plewić w sezonie?

Ulinko dziękuję Ci za ciepłe słowa Tak, plener mnie naprawdę naładował. Wróciłam z głową pełną kolorów i takim spokojem, jakby ktoś mi przewietrzył duszę Jeszcze chwile siedzę w tych wspomnieniach i maluję je w głowie.
Na rabatach wysypana korę.
A co do plewienia... Oj, gdybym tak miała Chciałabym, żeby samo się robiło.
Sadzę dość gęsto, to prawda. Lubię kiedy rabaty są jak dywany listek przy listku, żeby chwastom było ciasno i nie miały gdzie wleźć. Ale ręka musi i tak chodzić co jakiś czas. Zwłaszcza po deszczu, kiedy wszystko wystrzeli do góry i kwiaty, i to czego nie chcemy.

To taka moja ogrodowa gimnastyka i medytacja w jednym. Czasem się wkurzę, czasem pogadam z roślinami, a czasem po prostu myślę.
Dziękuję, że pytasz i że zaglądasz. Miło mieć tu takie uważne oko jak Twoje ❤️

anabuko1 10:26, 30 sie 2026

vita napisał(a)
Trochę się obawiałam Twojej reakcji, jak przyjmiesz krytykę, ale widzę, że pokorną artystką jesteś To komplement Za moich czasów bywało tak, że na plenerze rozmawiało się o swoich pracach, o malowanych motywach, kompozycji itp. im ambitniejszy zespół tym ostrzejsza krytyka. Ale to siła napędowa twórczości, więc warto być na nią otwartym Chyba, że maluje się tylko dla siebie. Mam pytanie: ile czasu trwa twoja przygoda z malarstwem?

Wiktorio dziękuję Ci za tak mądre i ciepłe słowa
A i za tę krytykę też. Pokorna artystka ze mnie? To chyba przez ogród mnie nauczył pokory tam nic na siłę nie wyjdzie, trzeba słuchać i obserwować. Ale i charakter też mam raczej spokojny.

Masz absolutną rację z tym plenerem i rozmową. My też się radzimy , poprawiamy, słuchamy... Bez uwag byśmy stali w miejscu. Krytyka to najlepszy nawóz dla twórczości, tylko trzeba umieć go rozpoznać wśród chwastów

A moja przygoda z malarstwem... trwa już z 8 lat. Zaczęło się niewinnie od namalowania kwiatów ,które widziałam na obrazie w Kazimierzu, a kosztowały krocie. Postanowiłam , że sama coś takiego namaluję sobie. Ot, tak żeby zapamiętać kolory na zimę. Potem był pędzel, płótno, no i się wciągnęłam. Najpierw dla siebie, po cichu. Potem z grupą.A teraz jak widzę, że ktoś patrzy i widzi w tym coś więcej, to serce rośnie.

Dla mnie malowanie i ogród to jedno. Tu komponuję rabatę, tam kompozycję na płótnie. I wszędzie ta sama zasada: światło, cień, odrobina przypadku i dużo miłości.

Dziękuję, że jesteś i że rozmawiamy o tym jak na plenerze. Takich rozmów mi trzeba
anabuko1 11:16, 30 sie 2026

vita napisał(a)

Napisałam, że każdy z obrazów mnie zainteresował, to kontynuuję

Moje pierwsze skojarzenie: Secesja. Nawiązanie do Wyspiańskiego- płasko namalowane motywy kwiatowe obwiedzione konturem. Albo fragment rabaty kwiatowej z własnego ogródka, widziany w przelocie, katem oka, szybko zarejestrowanym. Atutem jest tu kompozycja po skosach i dobór barw.
Jak na fragment rabaty w własnego ogródka kompozycja wydaje się zbyt płaska, albo brakuje w niej czegoś, co przykułoby wzrok, blik światła na pierwszym planie? Gdybym podzieliła obraz na trzy pionowe części, pierwsza z prawej wydaje mi się najciekawsza.
Te białe/fioletowe kropki tu i ówdzie to jak z malarstwa akwarelowego Szukałam fioletu: jest w kropkach

Wiktorio kochana,dziękuję Ci za takie uważne czytanie mojego obrazu Czytam i aż mi serce rośnie, że ktoś widzi w nim tyle warstw.
Secesja i Wyspiański? Wow, to największy komplement jaki mogłam dostać ❤️ Też kocham to płaskie traktowanie kwiatów, te obwiedzione konturem liście i dekoracyjność. Chyba sama nie wiedziałam, że tak mi w duszy gra. A ten fragment rabaty widziany kątem oka trafiłaś w punkt! Dokładnie tak to malowałam. Stałam w ogrodzie, słońce w ochciałam złapać ten moment kiedy wszystko mieni się kolorem i pędzi.

Masz rację z tą kompozycją po skosach to była intencja. Chciałam żeby oko biegało po płótnie jak pszczoła po rabacie A co do płaskości... Brakuje tego bliku, iskierki na pierwszym planie. Następnym razem postawię tam światło specjalnie dla Ciebie.

A te kropki biało-fioletowe!l Widzisz Złapałam pędzelek i stwierdziłam: dam tu oddech, trochę magii. I fiolet się schował. Dobrze, że go znalazłaś.
Prawa strona najciekawsza? Zapamiętam to. Widocznie tam mieszka najwięcej mojej ogrodowej energii.

Dziękuję Ci za tę rozmowę po plenerowemu. Takich oczu i takiego serca do sztuki mi trzeba.
Ściskam ciepło

I ciut ogrodowych kadrów jeszcze letnich ale dojrzałych ..

anabuko1 11:32, 30 sie 2026

vita napisał(a)

Z tym obrazem najtrudniej W pierwszym momencie potraktowałam go razem z tłem czyli z tym, co za sztalugami. Bez tła jednak obraz słabo się broni. Czy to była kopia jakiegoś obrazu z kościółka?
Bo temat przemawia, nawet bardzo. Tak dobrze radzisz sobie z walorami zieleni, skąd na czerwonej szacie światłocień z bielą? I zgaszone złote aureole? No przecież dałyby wymarzony wręcz blask na szatach postaci. Wydaje mi się też, że zbyt schematycznie traktujesz tzw. tło, widziałam to już w malowanej firance za bukietem hortensji, tu jest podobnie.
Fałdy białej szaty dziecka, w dolnej partii ładne Mniej entuzjastycznie, ale z dobrymi intencjami piszę to

Wiktorio dziękuję Ci bardzo za tę szczerą i uważną analizę. Takie komentarze są dla mnie na wagę złota, bo pomagają patrzeć na swoją pracę od zewnątrz.

Masz rację z tym obrazem było najtrudniej To mój obraz wzorowany na obrazie Św. Anny z Matką Bożą jako Dzieckiem. Widziałam go w gdzieś i tak mnie chwycił za serce, że musiałam go przenieść na płótno. Wszak ha też Anna. Temat przemówił do mnie ciszą i czułością między nimi.

Co do tła.... Powinnam mu dać więcej powietrza ? i struktury ?, zwłaszcza po Twojej uwadze o firance za hortensjami. Dziękuję, że mi to pokazałaś.

A światłocień na czerwonej szacie... tu się bałam Aureole,chciałam żeby nie były krzyczące złotem, tylko ciepłe i pokorne.Ame mogę dodać im złota.
A biel na czerwieni? To była walka. Chciałam żeby szata miała głębię, a nie była płaska jak z kolorowanki. Cieszę się, że choć trochę wyszło.
I bardzo dziękuję za ciepłe słowo o fałdach białej szaty dziecka.

Wiesz, piszę to z ogromną wdzięcznością. Lepiej dostać jedną taką konstruktywną uwagę niż dziesięć ładne. Dzięki Tobie wiem nad czym pracować dalej.

Ściskam Cię serdecznie i dziękuję, że jesteś i zaglądasz

.
anabuko1 11:36, 30 sie 2026

Jeszcze sierpniowe ogrodowe..
anabuko1 11:40, 30 sie 2026

anabuko1 11:44, 30 sie 2026

Dziś brwi pięknej niedzieli wam życzę.
Potem pozagladam do was.