Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

Ewa777 10:35, 05 paź 2026

anabuko1 napisał(a)

Ewuniu, dziękuję z całego serca za tak miłe słowa
Rzeczywiście, wrzesień u mnie bardzo intensywny i pędzlem, i łopatą.
Ostatnia wystawa poplenerową "Lato 2026" była dla mnie ogromną radością, a każde wyróżnienie to taki dodatkowy wiaterek w skrzydła.

Co do ogrodu, to sama wiesz jak to jest czasem trzeba pożegnać się ze starym, żeby zrobić miejsce na nowe.
Te tuje już swoje odsłużyły, czas na lżejsze, bardziej kwitnące zakątki.
Amonogawy cieszę się, że Ci się podobają.Mi też. Ciągle myślę o jakiś drzewach wąskich z kolorem i oby były dobre do mnie na wschód Polski.
Ściskam Cię mocno i dziękuję, że jesteś i kibicujesz

Te kolorki to zdecydowanie moje Ale trafiłaś
hankaandrus_44 12:34, 05 paź 2026

W swoim czasie miałam jałowce do wywalenia, ale sił nie było, i korzenie zostawiłam na grządkach, Jedyną rzecz, którą przy nich zrobiłam, to pozbawiłam kory na tych wystających kikutach, Po kilku latach, zaczęły mi niektóre butwięć. Wtedy je definitywnie usuwałam.
Obok tych pieńków posadziłam inne roślinki i tych pieńków już nie było widać, a niektóre za ozdoby uchodziły.
Jałowce raczej z korzeni nie odbijają. To moja ogrodnicza podpowiedź, bo szarpać się ze wszystkimi korzonkami nie ma sensu. Pozdrawiam jesiennie.
anabuko1 17:15, 05 paź 2026

LIDKA napisał(a)
Ania z okolic Warszawy jest Mrokasia . Chyba też Łucja .napewno Judith.

O dziękuję Lidziu za tą podpowiedź. Czasami jestem u córci w Warszawie i można kiedyś było y cis połączyć. Może w przyszłym roku. Ale wiem już do kogo pukać . Dzięki

anabuko1 21:54, 05 paź 2026

ajka napisał(a)
Gratuluję Aniu wyróżnienia.

Dobrze że pozbyliście się tych wyschniętych drzew. Jeśli nowe mają być przy granicy działki postawiłbym na graby.

Piękne astry. Teraz trochę żałuję że mam dwie kępy fioletowych astrów. Ciemnoróżowe wniosłyby dodatkowo trochę koloru.

Ajko- Aniu, dziękuję Ci pięknie za gratulacje i za dobre słowo

Tak, te uschnięte drzewa to była konieczność. I masz rację - zrobiło się jaśniej i lżej.

Co do grabów przy granicy nie wiem, chcę trochę koloru.
A które, jakie graby najlepsze ? One późno liście wypuszczają ? Zapisuję sobie Twoją radę na liście, na pewno wezmę je pod uwagę.

A astry... oj tak! Te ciemnoróżowe to moje nowe miłości. Kwitną jak szalone i taki dają kolor jesienią, kiedy już wszystko gaśnie.

anabuko1 22:01, 05 paź 2026

Ewa777 napisał(a)

Te kolorki to zdecydowanie moje Ale trafiłaś

Ewuś cieszę się że, że wszelkie różowisci w ogrodzie ci się spodobały.

Moje niebo dziś wieczorem nad moim ogrodem.
Ktoś rozlał na nim morze ognia, złota i różu.
Zapaliło się całe od horyzontu po horyzont. Pomarańcze, czerwienie, fiolety jakby ktoś chciał zużyć wszystkie kolory naraz, zanim nastanie noc.
Chmury jak muśnięte pędzlem, a moje drzewa na dole już tylko czarnym tuszem. Ciche strażniczki tego ognia.
Stałam i patrzyłam, aż zabrakło słów.
Taka mała w tym wielkim spektaklu tylko dla mnie.
Tak żegnał się dzisiejszy dzień

sylwia_slomc... 22:11, 05 paź 2026

Magiczne fotki, ale kolor nieba zwiastuje silne wiatry.