Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 19:33, 13 lip 2023

Urszulla napisał(a)

Jarzmianki lubią słońce i mokro, sprawdziłam u siebie. Jesienią dzieliłam kępę. Nowa potrzebuje całego sezonu na odbudowę Takiej nie mam, mam wpadającą w róż i bordo, ta druga dopiero się przyjmuję więc jeszcze nie zakwitła. Niektórzy z nasion robią sadzonki, to chyba trudniej.

Urszulko! Moja jarzmianka jedną zimę ledwo przeżyła, przesadziłam na lepszą miejscówkę przy różach i w tym roku kwitnie i ma się całkiem dobrze. Mam nadzieję, że się rozrośnie. Muszę sobie kupić jeszcze jakąś różową, lub bordo, bo bardzo mi się podobają. Mnie z nasion nigdy nic nie wychodzi.
Alija 19:35, 13 lip 2023

Urszulla napisał(a)

Masz siewki rutewki? Podobno się sieje.

Urszulko! Nie zauważyłam siewek, szczerze mówiąc to wcale ich nie szukałam, więc może i były, ale nie wiedziałam,
że mogą być.
Alija 19:38, 13 lip 2023

Urszulla napisał(a)

Wracam do sprawy bodziszka. Będąc u Iwonki widziałam jak się rozrasta rozłogami, mam nadzieję że się nie mylę i że to ten. Zobacz czy wypuszcza kłącza na powierzchni między sadzonkami. Jeśli tak to dobra wiadomość bo zadarni jakiś kawałek
Bodziszki są tak różne

Urszulko! Nie wiem, bo mam go pierwszy sezon, mam nadzieję, że będzie się rozrastał tak, jak piszesz, dobrze by było.
Alija 19:39, 13 lip 2023

ewsyg napisał(a)

Ula, ten się rozrasta rozłogami.

Ewo! Dziękuję za odpowiedź.
Alija 19:42, 13 lip 2023

ewsyg napisał(a)
Alicjo, kolejne piękne zdjęcia. Masz wspaniały ogród i cudnie go pokazujesz. U mnie jarzmianki zjadają ślimaki.

Ewo! Bardzo dziękuję, cieszę się, że podobają Ci się zdjęcia i ogród.
Ja mam jedną jarzmiankę i na szczęście na razie ślimaki do niej nie dotarły, mają po drodze inne przysmaki.
Alija 19:44, 13 lip 2023

Basieksp napisał(a)
Piękna ta pamiątkq hortensjowa takie rośliny mają dodatkowy sentymentalny akcent

Basiu! Masz rację, trochę inaczej się na nie patrzy, kiedy kojarzą się z jakąś konkretną osobą.
Agatorek 19:44, 13 lip 2023

Niebieska hortensja gwiazdorzy. Piękna jest

Alija 19:48, 13 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Piękne hortki. A ta niebiesk.
Aż wzrok przyciąga, cudna. U mnie nie zdają egzaminu ogrodówki.
Rutewka bardzo ładna

Aniu! Dziękuję. Ta hortensja ma dokładnie taki kolor, jak na zdjęciach, kolor wcale nie jest przekłamany, jest taki nienaturalnie niebieski. U mnie ogrodówki ogólnie to słabo rosną, głównie w liście. W tym roku będzie kilka kwiatów,
dosłownie kilka.
Tylko ta niebieska jest niezawodna.
Alija 19:52, 13 lip 2023

basia3012 napisał(a)
Alu, pięknie rosną Ci hortensje. A rutewki uwielbiam. Twoje są cudne. Jak nie postarała się. Jest piękna. U mnie jakieś słabe w tym roku, bywały bujniejsze.
Pozdrawiam.

Basiu! Dziękuję bardzo, u mnie sprawdzają się przede wszystkim bukietowe i drzewiaste, ogrodówki słabo rosną (wyjątek to ta niebieska, zawsze ma parę kwiatków). Rutewka na zdjęciu ładnie wygląda, a tak w rzeczywistości kwiatostany bardzo małe, w ubiegłym roku była dwa razy większa.
Pozdrawiam.
Alija 19:54, 13 lip 2023

Roocika napisał(a)
Niebieska niesamowita. Chyba na żywo nigdy takiej nie widziałam.

Asiu! Dziękuję, ona ma taki naprawdę nienaturalnie niebieski kolor.