Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

anpi 12:30, 14 lip 2023

Piękne ogrodowe smaczki: niebieska hortensja, rutewka, jarzmianka...
Klimatyczny staw!
Muszę trochę na urlopie nadgonić Ogrodowisko i dokładniej poczytać, nie tylko obrazki z grubsza
April 13:54, 14 lip 2023

Alija napisał(a)
Nad stawem.

Super, myślałam że byłaś na wycieczce u Szmita i to z jego stawu fotki. Skarb masz
April 13:58, 14 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kurcze moje rutewki maja takie pierzaste kwiatuszki, Twoja ma do zawilców podobne, ślicznotka z niej

Sylwia, te pierzaste to rutewka orlikolistna, kwitnie wcześniej. A teraz u Alicji jest Delawaya, one cudne ale np u mnie delikatne i zanikają.
Natomiast orlikolistne potrafią się nawet wysiać.
Ja też uwielbiam rutewki, obydwa gatunki
Basieksp 23:28, 14 lip 2023

Alicjo, no przepiękne miejsce Tarczownica bardzo ładna, duża, widać, że dobrze jej nad stawem ja mam ją u siebie, ale nie mam nawet oczka, posadziłam ją w najbardziej mokrym miejscu, ale to nie jest to samo. A katalpa nad stawem cudna
Alija 12:10, 16 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Niebieska hortensja gwiazdorzy. Piękna jest

Agnieszko! Dziękuję, przynajmniej jedna ogrodówka kwitnie.
Alija 12:14, 16 lip 2023

Gosialuk napisał(a)
Jakie piękne miejsce tam masz. Nic tylko podziwiać. Katalpa już olbrzymia. Piękne drzewo.

Gosiu! Dziękuję bardzo. Katalpa ma już około 15 lat, byłaby większa, gdyby parę lat temu wichura jej nie połamała.
Alija 12:16, 16 lip 2023

Mnie w necie też te bordo bardzo się podobały, ale po obecnym kwitnieniu białej różowej i bordo te ostatnie wypadają najsłabiej. Nie ma to jak kupować w realu i w realu wcześniej porównać

Sylwia! Ja najczęściej kupuję w realu, bo lubię widzieć na żywo jak roślinka wygląda, ale w szkółkach stacjonarnych nie wszystko można dostać.
Alija 12:20, 16 lip 2023

Czy ja wiem, chmurek to mam pod dostatkiem tych z wiązówki, a rutewkę wolałabym taką jak u Ciebie a nie mamI na razie w realu nigdzie nie spotkałam
Gdybyś chciała nad staw różowej wiązówki to wiosną mi się upomnij o wiązówkę purpurową

Sylwia! Bardzo chętnie się przypomnę, ja mam taką zwykłą dziką wiązówkę, która sama mi się skądś wzięła nad stawem.
Rutewkę będę mieć na uwadze.

Alija 12:24, 16 lip 2023

Cudne lilie wodne, pieknie przetrwały jednak ubiegłoroczna suszę. Moc kwiatów, na brzegu to tarczownica? Kupiłam niedawno i myślę gdzie posadzić na bagienku czy nad rowem....

Sylwia! Dziękuję, na szczęście przetrwały, ale patrząc na pogodę boję się bardzo żeby nie powtórzył się scenariusz
z ubiegłego roku.
Tarczownica bardzo się rozrosła, w bagienku i nad rowem powinno się jej spodobać, lubi wilgoć, a słońce trochę mniej.
Alija 12:25, 16 lip 2023

Magleska napisał(a)
Alicja Twój staw jest bajeczny -przepięknie wokoło niego
śliczny ogród

Magdo! Bardzo dziękuję za tyle miłych słów.