Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

kasiek 20:52, 02 lut 2025

Alija napisał(a)

Kasiu! Dzięki, on wcale nie jest duży, ma ok. 30m długości i 10m szerokości (w najszerszym miejscu).

O wow, to spory! A jest czymś uszczelniony czy naturalnie gliną?
anpi 00:19, 03 lut 2025

Alicjo, ale popracowałaś! Zrębkowanie tych gałęzi to też sporo czasu pochłonie!
Mój ogródek też prawie cały utopiłby się w Twoim stawie ( nie liczę przedogródka i tej części warzywnej, bo to już osobna działka)
ElzbietaFranka 21:14, 03 lut 2025

Alija napisał(a)
Melduję, że u mnie połowa stawu zapełniona, bardzo by mi się przydał śnieg albo solidy deszcz, bo wiosna tuż, tuż.

Alicja już działasz. Oj przydałby się solidny śnieg lub deszcz u mnie na oczku nie ma lodu ale mało wody. eM mówi aby dolać trochę aby w razie mrozu lód nie sięgał dna. Wtedy poduszka się ryby.
Jest ogromna susza zaledwie 8 cm ziemią wilgotna reszta popiół. Nigdy tak nie było. Suche oczka z kamieniami były o tej porze zapełnione.

Już tniesz ja może w przyszłym tygodniu coś podzialam. Jestem przeziębiona więc siedzę pod kołdrą.

Masz brzeg stawu dobrze umocniony. Jak zamarznięty to można się ślizgać.
ewsyg 20:46, 04 lut 2025

Alija napisał(a)

Kasiu! Dzięki, on wcale nie jest duży, ma ok. 30m długości i 10m szerokości (w najszerszym miejscu).

Alicjo, a pływaliście po nim łódką? Fajne miejsce, żeby tylko woda była.
Alija 20:30, 05 lut 2025

Joku napisał(a)
Twój staw zająłby cały mój niewielki ogródek (ok. 20x11m), jeszcze musiałabym od sąsiadów pożyczyć ziemi. Fajnie mieć sporo miejsca na gromadzenie np. stert gałęzi, kompostu. Ja muszę się nagimnastykować żeby na to znaleźć miejsce.
Życzę dużo deszczu, ale bez powodzi.

Jolu! Wszystko ma swoje plusy i minusy, mniejszy ogródek, łatwiej zadbać i utrzymać porządek.
Dzięki za dobre słowo, u nas nadal piękna słoneczna pogoda, czasem chmurki, ale cały czas bez wody.
Alija 20:31, 05 lut 2025

Kordina napisał(a)

Wielka kupa, to brzmi dumnie

Bożenko! No....
Alija 20:34, 05 lut 2025

eda napisał(a)

Dziękuję
Deszczu Popycham od rana było pochmurno i od popołudnia u mnie leje także dojdzie i do ciebie

Edytko! Dziękuję bardzo, ale niestety do nas nie doszło. Przez ostatni rok, coś do nas opady
rzadko dochodzą niestety.
Alija 20:37, 05 lut 2025

kasiek napisał(a)

O wow, to spory! A jest czymś uszczelniony czy naturalnie gliną?

Kasiu! Jak na staw, to niezbyt duży. Nie jest uszczelniany, ma naturalne dno. U nas zawsze były wysokie wody gruntowe, teren mokry, z wodą nie było problemów, raczej z jej nadmiarem. W ostatnich latach bardzo się zmieniło, sucho.
Alija 20:42, 05 lut 2025

anpi napisał(a)
Alicjo, ale popracowałaś! Zrębkowanie tych gałęzi to też sporo czasu pochłonie!
Mój ogródek też prawie cały utopiłby się w Twoim stawie ( nie liczę przedogródka i tej części warzywnej, bo to już osobna działka)

Aniu! Zawsze będzie już trochę mniej pracy na wiosnę. A tym bardziej, że pogoda u nas była taka słoneczna i ciepła, że musiało się wyjść do ogrodu.
Na zdjęciach Twój ogródek wygląda na duży.
Alija 20:48, 05 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Alicja już działasz. Oj przydałby się solidny śnieg lub deszcz u mnie na oczku nie ma lodu ale mało wody. eM mówi aby dolać trochę aby w razie mrozu lód nie sięgał dna. Wtedy poduszka się ryby.
Jest ogromna susza zaledwie 8 cm ziemią wilgotna reszta popiół. Nigdy tak nie było. Suche oczka z kamieniami były o tej porze zapełnione.

Już tniesz ja może w przyszłym tygodniu coś podzialam. Jestem przeziębiona więc siedzę pod kołdrą.

Masz brzeg stawu dobrze umocniony. Jak zamarznięty to można się ślizgać.

Elu! Pogodę mieliśmy piękną, więc musiałam trochę popracować w ogródku, będzie mniej na wiosnę do roboty.
Widzę, że masz podobny problem co ja, brak wody. Miałam nadzieję, że zimą napada śniegu i trochę nawodni ziemię, ale u nas chyba ze dwa razy padało niezbyt dużo, deszczu też jak na lekarstwo. Zapowiadają opady na naszym terenie, ale naszą miejscowość omijają niestety.
Elu, zdrówka życzę.