Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Narsilia 07:25, 02 sie 2026

Piękny róż ci świeci na tych rabatach od Jeżowek , ps wszystko od ciebie się pięknie przyjmuje u mnie , szkoda że te hortensje nie kwitną , no te które widać wyglądają tak dorodnie że gdyby było ich jescze więcej to bajka , a ogólnie ogród nienaganny , aż miło patrzeć
anabuko1 08:08, 02 sie 2026

Lidko, u Ciebie to jest po prostu zielona oaza.
Ten trawnik jak dywan, te perfekcyjne rabaty "Pod klonami", "Dereniowa", "z magnolią"... i ta biała kula futra z piłką na straży Wszystko równiutkie, wypielęgnowane, z taką lekkością. Widać rękę ogrodnika z wielkim zielonym sercem

Szkoda tych hortensji, że w tym roku tak słabo. Pogoda nas w tym lecie trochę zawodzi, ale jak patrzę na te róże pod ścianą i te jeżówki z trawami ozdobnymi, to od razu robi się cieplej na sercu. Na pewno nadrobią ....
Deszcz od 13:00 to może i zmartwienie dla nas, ale dla trawy i tuj błogosławieństwo. Za parę dni wszystko eksploduje jeszcze większą zielenią.

asica 08:49, 02 sie 2026

Przepiękne . A jak wyjdzie słońce i oświetli rośliny szybko zapomnimy o szarudze.
Ulina 10:18, 02 sie 2026

Perfekcyjnie Lidziu
vita 11:31, 02 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Dereniowa

Lidzia, wasz trawnik budzi ogromny podziw, nie przypominam sobie abym podobny gdzieś widziała, może w jakimś przypałacowym ogrodzie? Dla mnie poziom pielęgnacji nieosiągalny

Jakie masz derenie na Dereniowej? Kupowałaś szczepione na pniu? Jak je tniesz? Wyobrażam sobie te kule kolorowych pędów wczesną wiosną, pewnie są zjawiskowe? Dobry pomysł na każdą porę roku.
Główny użytkownik trawnika uroczy, dobrze, że nie jest jamnikiem, terierem czy husky he he
LIDKA 12:58, 02 sie 2026

vita napisał(a)

Lidzia, wasz trawnik budzi ogromny podziw, nie przypominam sobie abym podobny gdzieś widziała, może w jakimś przypałacowym ogrodzie? Dla mnie poziom pielęgnacji nieosiągalny

Jakie masz derenie na Dereniowej? Kupowałaś szczepione na pniu? Jak je tniesz? Wyobrażam sobie te kule kolorowych pędów wczesną wiosną, pewnie są zjawiskowe? Dobry pomysł na każdą porę roku.
Główny użytkownik trawnika uroczy, dobrze, że nie jest jamnikiem, terierem czy husky he he

Trawnik ładny i po kilku latach doświadczenia już nie taki straszny. To perełka dzięki M.

Derenie są w dwóch gatunkach. Białe i żółte. Nie znam nazw. One są z małej szkółki gdzie emerytowany policjant szczepi sobie roślinki.
Te białe dają trochę odrostów ale nie są szczególnie kłopotliwe.
Derenie przycinam nożycami do żywopłotu raz lub dwa w roku. One dużo przyrastają i jak wiosną rabata pod nimi ma słońce to latem już cień. Nasadzenia tam to eksperymenty i chyba pójdę w hosty .
Dereniowa 9 maja
Dzisiaj

Nazw nie znam i nie umiem rozpoznać .

Co do Puchatka Franka to jedno z rodziców to terier west. W ogrodzie nie szkodzi bo my z nim chodzimy na spacery i załatwia się poza ogrodem. Poza tym jest wyszkolony i zna komendy.
vita 13:12, 02 sie 2026

Nie tyle chodziło mi o odmiany dereni ile o to jak wyglądają wiosenne przyrosty. Derenie wszak słyną z silnie wybarwionych pędów. Czytałam, że ważne jest sierpniowe cięcie i sama się przymierzam do dereni świdwa. Franek dzielny jak nie kopie w trawniku, żal byłby ogromny, trud M i genetyczna potrzeba kopania w ziemi Franka
LIDKA 13:34, 02 sie 2026

Tak prawda z dereniami
Mają czerwone pędy i nawet łyse są urocze
W zeszłym roku obcięłam je jakoś w końcu lipca i bardzo płakały . W tym roku jeszcze nie cięłam. Może po niedzieli się zbiorę do nich i do klona Flamingo.
vita 13:44, 02 sie 2026

Zaryzykuję twierdzenie, że łyse derenia na przedwiośniu są najpiękniejsze Pierwsze, że zaczynają sezon i dodają koloru, drugie, że zapewniają cebulowym u podstawy wiele światła.
Sprawdzę jak z płakaniem teraz, może się wstrzymam z cięciem tydzień, dwa
LIDKA 13:47, 02 sie 2026

Ulina napisał(a)
Perfekcyjnie Lidziu

❤️❤️❤️