Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

ajka 23:25, 09 sie 2026

LIDKA napisał(a)

Ania jakbyś chciała spróbować Gaury kolejny raz to ci wyślę na wiosnę .,

Poproszę, jak najbardziej, będę wdzięczna.

Nisko masz szczepionego tego klona. Ja w zeszłym roku też sobie go kupiłam, wysoko szczepionego. Mój walczy o przetrwanie. Mocno mu przemarzła korona i jest bardzo niesymetryczna. Ale mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej.

Zauważyłam, porównując do innych forów, że ja większość drzew kupuję wysoko szczepionych. Wtedy łatwiej mi zaplanować nasadzenia pod nimi.
Gosialuk 06:55, 10 sie 2026

Wcale się nie dziwię, że chodzisz wkoło i się zachwycasz, a w głowie plany na zmiany.
Dodam, że nie tylko gaurę masz obłędną, seslerię również.
A ciemierniki tak mają, jak Kasia napisała.
DariaB 10:39, 10 sie 2026

Mam podobnie z piwoniami ale to moja wina bo je posadziłam wszystkie obok siebie, będę je w tym roku rozsadzać tak żeby coś między nie dosadzić. Kiedy ta kortowa tak zbuchała? Niesamowite. Fajnie, że podglądasz boćki, ja miałam w tym roku szczęście zobaczyć na spacerze bociana czarnego.
LIDKA 11:33, 10 sie 2026

ajka napisał(a)

Poproszę, jak najbardziej, będę wdzięczna.

Nisko masz szczepionego tego klona. Ja w zeszłym roku też sobie go kupiłam, wysoko szczepionego. Mój walczy o przetrwanie. Mocno mu przemarzła korona i jest bardzo niesymetryczna. Ale mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej.

Zauważyłam, porównując do innych forów, że ja większość drzew kupuję wysoko szczepionych. Wtedy łatwiej mi zaplanować nasadzenia pod nimi.

Ania o gaurach przypomnij wiosna a klon jest nisko szczepiony bo się kiedyś nieznałam. I to samo z dereniami . I racja że trudno planować nasadzenia pod niskimi drzewkami.
LIDKA 11:36, 10 sie 2026

Gosialuk napisał(a)
Wcale się nie dziwię, że chodzisz wkoło i się zachwycasz, a w głowie plany na zmiany.
Dodam, że nie tylko gaurę masz obłędną, seslerię również.
A ciemierniki tak mają, jak Kasia napisała.

Gosia Gaura to zdecydowanie gwiazda mojego ogrodu. Akuratnie poplewione to odpoczywam.
Wprawdzie doniczki do posadzenia czekają ale weny brak.
Do ciemierników się przyłożę ale to już 3 i ostatnie podejście.
LIDKA 11:39, 10 sie 2026

Juzia napisał(a)
W takim odpicowanym ogrodzie to można poleniuchować

Ja posadziłam dziś 5 drzewek w sadku
Niby nie dużo roboty... ale w skwarze męczące.

Pracuś jesteś
LIDKA 11:42, 10 sie 2026

DariaB napisał(a)
Mam podobnie z piwoniami ale to moja wina bo je posadziłam wszystkie obok siebie, będę je w tym roku rozsadzać tak żeby coś między nie dosadzić. Kiedy ta kortowa tak zbuchała? Niesamowite. Fajnie, że podglądasz boćki, ja miałam w tym roku szczęście zobaczyć na spacerze bociana czarnego.

Daria jak wymyślisz co dasz pomiędzy piwoniami to się pochwal. Bo nadal nie mam pomysłu.
Na kortowej mam miejsce jeszcze na jakieś 10-12 róż i dosadzę ciut bylin np pomiędzy piwonie . I co nieco musi zmienić lokalizację.
pestka56 13:03, 10 sie 2026

LIDKA napisał(a)

Do ciemierników się przyłożę ale to już 3 i ostatnie podejście.

To pamiętaj, że one nie tolerują pełnego słońca. Jeśli już to wystawa wschodnia. U mnie najlepiej mają się ciemierniki w prześwietlonym półcieniu.
Grunt przepuszczalny, choć u mnie na gliniastej IV klasie radzą sobie dobrze pod warunkiem, że miejsce dla nich podniesione powyżej trawnika tak by tylko dół karpy korzeniowej się z trawnikiem równał.
Ty masz chyba podobne warunki glebowe
Do dołków daję perlit i mączkę bazaltową.
Okaż im też sporo cierpliwości. Ja zadowolona jestem dopiero z tych krzaczków, które posadziłam 3 lata temu jako jednoroczne sadzonki doniczkowe.
LIDKA 13:55, 10 sie 2026

Kasia cienia mają pod dereniami i glebę też przepuszczalna. Dam im tylko mąki i kompostu i nie będę cudować bo mi się nie chce.
pestka56 19:05, 10 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Kasia cienia mają pod dereniami i glebę też przepuszczalna. Dam im tylko mąki i kompostu i nie będę cudować bo mi się nie chce.

Pewnie że nie musisz. Nie każdy musi wszystko mieć w ogrodzie