Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Martka 06:51, 09 kwi 2021

Lidka, zamówiłam cisy z Twojego źródła, przyszły w połowie brązowe, smuteczek potem wstawię fotkę u siebie.
Milka 07:46, 09 kwi 2021

LIDKA napisał(a)

Zbieram roślinki na Wielkie przesadzanie .

Przepraszam za jakość fotek robionych po nocy.

Na tym drugim zdjęciu, to kupne rośliny czy twoje?
Cisy niezłe. A co ukorzeniasz w tej misce?
LIDKA 09:19, 09 kwi 2021

A wszystko kupne.
Moje patyki hortensji co miałam w kubkach w domu, za Waszymmi radami siedzą w ziemi w moim ogrodowym przedszkolu już ze 2 tyg.
Tylko fot nie zrobiłam.
Musze tam dziś zajrzeć.
LIDKA 09:21, 09 kwi 2021

Martka napisał(a)
Lidka, zamówiłam cisy z Twojego źródła, przyszły w połowie brązowe, smuteczek potem wstawię fotkę u siebie.

Marta ja swoje przycięłam i czekam na wsadzenie. Ten kolor brązowy u mnie też jest ale przewaga zielonego. One chyba tak mają po zimie.

Trzeba wsadzić w dobrze przygotowana ziemię.

przed sadzeniem poszukam informacji jak to zrobić bo one kwaśnego nie lubią. To takie iglaki co nie jak iglaki.
Martka 09:27, 09 kwi 2021

Lidka, w wątku o cisach pisała Toszka, pewnie znasz, dała bardzo dużo bezcennych wskazówek, jak sadzić i w co. Podłoże to podstawa, kwaśne absolutnie nie, gleba żyzna wymieszana z rodzimą, ja do cisa dodaję kompostu i mączki bazaltowej, niektórzy obornik, ale tu nie mam doświadczenia i nie stosuję, aby nie spalić, bo nie wiem ile to jest dużo, a ile mało I ważne, żeby nie wsadzać cisa głęboko, sama wiem, bo jak przesadzałam u m nie ostatnio tego olbrzyma, to okazało się, że był zakopany! podczas zakładania trawnika panowie dosypali dobre 10 cm ziemi i teraz dopiero zrozumiałam, dlaczego słabo przyrastał, nie tak jak mógłby i powinien.

LIDKA 18:43, 09 kwi 2021

Martka napisał(a)
Lidka, w wątku o cisach pisała Toszka, pewnie znasz, dała bardzo dużo bezcennych wskazówek, jak sadzić i w co. Podłoże to podstawa, kwaśne absolutnie nie, gleba żyzna wymieszana z rodzimą, ja do cisa dodaję kompostu i mączki bazaltowej, niektórzy obornik, ale tu nie mam doświadczenia i nie stosuję, aby nie spalić, bo nie wiem ile to jest dużo, a ile mało I ważne, żeby nie wsadzać cisa głęboko, sama wiem, bo jak przesadzałam u m nie ostatnio tego olbrzyma, to okazało się, że był zakopany! podczas zakładania trawnika panowie dosypali dobre 10 cm ziemi i teraz dopiero zrozumiałam, dlaczego słabo przyrastał, nie tak jak mógłby i powinien.

Mączke mam. Zamówilam z allegro. Worki małe A ciężkie. Ledwo wyjęłam z paczkomatu. Byly w najwyższej komorze A ja kurdupel.

Obornik będę miała granulowany. Ziemi dokupie w workach żyzne i będę mieszać. Mam 3 kl gliny więc może nie będzie źle.

Ja mam tylko kilka cisów na kulki.
MiluniaB 18:49, 09 kwi 2021

Lidka, a co będzie z tych cisów - żywopłocik czy na poduchy?
Johanka77 18:49, 09 kwi 2021

Zamiast obornika granulowanego jedź do stadniny.
Ja przywożę sobie qooopę koników we wiaderkach i zakopuję w glebie. Ona nie pali, nie trzeba czekać.
Marta_80 19:19, 09 kwi 2021

Johanka77 napisał(a)
Zamiast obornika granulowanego jedź do stadniny.
Ja przywożę sobie qooopę koników we wiaderkach i zakopuję w glebie. Ona nie pali, nie trzeba czekać.

Ooo Johanka, to ja poproszę przepis na taki obornik od konika qooopyy, bo mam takowej na tony Czy to tak wystarczy tylko zakopać i już ?? Ile czekać?
LIDKA 19:31, 09 kwi 2021

MiluniaB napisał(a)
Lidka, a co będzie z tych cisów - żywopłocik czy na poduchy?

One malutkie.
Liczę na kulki lub poduchy.

Dziś jeszcze 12 szt tujek danica zamówiłam. Też micro rozmiar bo tanie. Jeszcze się czaje na cyprysiki kulki. Mam 2. Fajnie przezimowaly kupie więcej.

I odebralam derenie szczepione w miejscowej szkółce.
Razem mam już 6.