Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Martka 21:09, 10 kwi 2021

Lidka, dziękuję Ci bardzo za tę fotkę! Pięknie tu będzie lada moment To jest odwieczny dylemat sadzenia: kiedy wszystko jest małe, to tak pusto i dziwnie na rabatach. Posadzone, a efektu nie ma i cały rok do tyłu. Jeśli zagęścimy rośliny, będzie trzeba poszerzać rabaty i wyrzucać Ja też czuję, że posadzę "na gęsto".
Martka 21:16, 10 kwi 2021

Lidka, a jaka budleja u Ciebie do tych dereni?
LIDKA 21:22, 10 kwi 2021

Martka napisał(a)
Lidka, a jaka budleja u Ciebie do tych dereni?

A różne mam. Niebieska 2,
różowa 2, biała i chyba czerwona tylko ona kupiona na jesień i nie wiem czy faktycznie taka.
Popatrz na szkicu i cos doradź.
Martka 21:37, 10 kwi 2021

Lidka, kolorowe budleje na rabacie to może być fajne, przyznam, że ja nie znam tych roślin i nie miałam styczności, tylko w internecie. Ale jeśli chcesz zrobić kolorowy misz-masz, to ja bym do tych kulek dodała nie lawendę tylko jakieś mocniejsze akcenty, np. trawy - co lubisz, czy rozplenice, czy trzcinnik (tu by mi się widziała taka trawa "wyprostowana", proso byłoby zbyt delikatne przy budlejach, tu trzeba czegoś silniejszego. Tak to widzę. Przemyśl, czy nie warto przełamać wzór 3 L + 3 kulki + 3 L, może coś takiego, popatrz u Eli K. w projekcie tej pierwszej rabaty https://www.ogrodowisko.pl/watek/1788-dopiero-buduje-ale-juz-projektuje-i-prosze-o-pomoc tam jest rząd nasadzeń i potem kolejny, niekoniecznie symetrycznie ani naprzemiennie.
LIDKA 21:51, 10 kwi 2021

Mój klopot jest taki że rysować nie umiem. Ani ręką ani na kompie.

Ja tych roślin nakupilam bez ładu i składu wczesniej.
Dziś się przeszłam po ogrodzie i trochę tego mam.

Nawet róże mam . Tawuły 2 gat po pare szt. Pęcherznice. I jeszcze pare innych. Czesc wykorzystam a część rozdam.

Marta te rabaty co pokazujesz dla mnie zbyt szalone. Ale się przyjrze jeszcze.

Myślałam żeby nie mieć zbyt dużo gatunków.
Będę miała sporo sadzonek rozplenic to pomysle czy je tu dam.

Wczesniej mi Asia Johanka narysowałam propozycje i ona mi sìę podoba bardzo.
Martka 21:55, 10 kwi 2021

Lidka ta rabata którą Ci pokazałam to tylko żebyś zerknęła pod kątem obwódki Nie, nie namawiam Cię na tak szalone mixy Masz już sporo kolorów, budleje, derenie też różne, dlatego myślę o jakiejś spokojnej obwódce która wyciszyłaby rabatę.
Agatorek 01:09, 11 kwi 2021

Tam jest za symetrycznie, jeśli chodzi o kulki danica (D) i lawendę (L)
Teraz masz : DDD LLL DDD LLL DDD LLL DDD

A może to trochę pomieszać?

DDDDD L D LLL DDD LLL D L DDDDD LLL ?
LIDKA 09:18, 11 kwi 2021

A ja mam w głowie wszystko prosto i symetrycznie.
Tak samo było podczas budowy.
A najgorzej że raz się poddałam i mnie wkurza do dziś ze tak zrobilam. Uległam mężowi i brukarzowi i kawalek podjazdu pod przyszłą wiatę mam po łuku. Jak na to patrzę to mnie boli normalnie.

AGA I MARTKA.
Ale te obwódke to może macie rację.
Podczas sadzenia się zastanowię. pozdrawiam doniczki i się zobaczy. Teraz oglądam mają w ogrodzie A potem idę porządkować pod tujami bo wczoraj po pracy zbyt mokro było.

Edit: miało być: poustawiam doniczki.
Agatorek 10:09, 11 kwi 2021

Jak nie lubisz łuków i fal, to ode mnie uciekłabyś z krzykiem

Agatorek 10:10, 11 kwi 2021

LIDKA napisał(a)
. pozdrawiam doniczki .

Uwielbiam autokorektę za takie „smaczki”