Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

antracyt 10:08, 25 wrz 2025

Też jestem ciekawa rzeźby
Nie wydaje Ci się, że z kolejnym Pissardi zrobi się tam za lat parę zbyt ciemno/bordowo? To nie są wcale małe drzewka, korony mają rozłożyste(chociaż przy Twoich dębach to pewnie nie robią wrażenia ).
I jeszcze jedno szybkie spostrzeżenie - ja bym już chyba w tym kwadracie drzewka nie dawała. Nie wiem jak daleko jest ten duży dąb, i jak wpływa na odbiór niższego piętra, ale w tej perspektywie, kolejne drzewo to może być za dużo.
TAR 10:14, 25 wrz 2025

Ja to widze podobnie jak Zuza. Moim zdaniem juz bedzie za duzo. Do tego widac ze dab wysysa kazda krople wody z tego miejsca, teren bardzo trudny na obsadzenie
antracyt 10:39, 25 wrz 2025

Nie wiem ile jest w tym miejscu słońca, ale ja tu widzę pole do popisu dla epimedium
A i tak wszystko oczywiście zależy od wielkości i formy rzeźby
Judith 11:33, 25 wrz 2025

Dziewczyny, temat rzeźby tylko przez chwilę był na topie. Rozkminka wciąż trwa .
Cały ten kąt ogrodu nie satysfakcjonuje. Od kilku lat dumam i tylko lista koncepcji mi się wydłuża.

Powód pierwszy braku satysfakcji:
Rabata z Hortensjami ma niedobre proporcje. Brakuje tu wyższego elementu. Moim pierwszym wyborem była Pissardi - jako nawiązanie do tego co jest. Ale ostatecznie wymyśliłam Amanogawe. Nie kupiłam tylko dlatego, że nie było odpowiedniej. A potem zaczęłam dumać czy naprawdę chcę usunąć jedną z hortensji (to konieczne, gdyby miała być Ananogawa). No i tak jakoś nie bardzo chciałam… No i ten brak nawiązania…

Powód drugi braku satysfakcji:
Rabatki przyogrodzeniowe, które zupełnie nie wpisują się w moje ogrodowe upodobania. I nie w sensie zawartości (jest OK), ale w sensie kształtu i samego faktu „przyogrodzeniowości”.

No i tak snuję się z tymi pomysłami już kolejny rok i nic mnie nie satysfakcjonuje.

Stąd kolejny pomysł z rabatą o jednolitych nasadzeniach. Jeden rodzaj rośliny tworzący na rabacie geometryczny kształt. No i tu powrócił także temat Pissardi, która posadzona miałaby być w trójkącie z istniejącymi.
Ale! Mam świadomość ograniczeń tego miejsca. Do tego bardzo ciężko dostać Pissardi w oczekiwanej przeze mnie wielkości i wysokości. Dodatkowo moje Pissardi rosną marnie.
Potrzebuję tu (na ewentualnej nowej rabacie lub pomiędzy hortensjami) drzewa na pniu, a chce nawiązać do istniejących nasadzeń z Pissardi - chcę, by te rabaty miały taki roślinny łącznik.

I co mi wynika z tych niewesołych rozważań: że głównym problemem są już rosnące Pissardi . I ch wybór był błędem, a teraz szkoda mi się ich pozbywać. Od początku powinny to być Amanogawy.

Jeszcze nigdy w moim ogrodowaniu nie miotałam się tak . Dobrze choć, że przeczekuję te swoje pomysły miast się rzucać do roboty tworząc nowe powody do niezadowolenia .
To miejsce najwyraźniej potrzebuje jakiejś iskry przeskakującej pomiędzy neuronami w mojej głowie .
Gosialuk 12:17, 25 wrz 2025

Też jestem zdania, że Pissardi się tam nie zmieści po paru latach.
A może przesadzisz jedną swoją w to miejsce, co planujesz drzewko zamiast hortensji? Ja bym posadziła jeszcze parę hortensji za Pisardii, nawet kosztem wykopania paru miskantów. Zrobiłby się taki szpaler miskantowo-hortensjowy, a hortensje ładnie by z nimi kontrastowały.
Judith 12:33, 25 wrz 2025

Gosia, hortensje uwielbiam! Ale od lat odchodzę od roślin wymagających wilgoci. U mnie kolejny już rok potwornie suchy, do tego gleba piaszczysta. Wszystkie moje hortensje bukietowe (sadzone lata temu) straciły połowę liści i żyją jako tako tylko dzięki mojej tytanicznej pracy przy podlewaniu.
W temacie przesadzenia jednej z Pissardi dałaś mi do myślenia…
Marcin89 15:42, 25 wrz 2025

Judith, a ja się zastanawiam czemu na służyć ten kwadrat? Bo nie doczytałem

Moja propozycja to poszerzenie rabaty z Pissardii i może też tej prostopadłej do niej. Możesz wzbogacić średnie piętro, a seslerię przenieść sporo dalej. Niby nic takiego, ale zyskasz rabaty, trawnik zmniejszysz
Marcin89 15:45, 25 wrz 2025

Kurde, a jeszcze jeden pomysł, choć nie wiem co jest na lewo od kadru z czerwonym kwadratem.

Czyli kwadrat wokół drzewa. Na drzewo można puścić bluszcz, a wokół pnia coś typu funkie, paprocie, serduszka okazała, tiarella, czy żurawi.
Judith 15:56, 25 wrz 2025

Marcin, kwadrat ma służyć odejściu od koncepcji przyogrodzeniowych rabat . Z tego powodu również pogłębienie istniejących rabat nie wchodzi w grę, bo dalej będą to rabaty przyogrodzeniowe, a to jest główny minus tego miejsca.
Na lewo są 3 dęby, na miejsce pod nimi już jest pomysł .
Marcin89 16:07, 25 wrz 2025

Judith napisał(a)
Marcin, kwadrat ma służyć odejściu od koncepcji przyogrodzeniowych rabat . Z tego powodu również pogłębienie istniejących rabat nie wchodzi w grę, bo dalej będą to rabaty przyogrodzeniowe, a to jest główny minus tego miejsca.
Na lewo są 3 dęby, na miejsce pod nimi już jest pomysł .
A jaki?