Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 21:50, 24 maj 2026

TAR napisał(a)

To nie takie proste jakby moglo sie wydawac. Pierdolnik jest pod plotem. Przed pkerdolnikiem nic nie urosnie. Same igly sosnowe. Nawet chwast tam nie rosnie. Z czasem moze zuzyjemy reszte kostki i drewno konstrukcyjne i zrobi sie ladnie. Cisnienia w sumie nie mam

No i brak ciśnienia jest najważniejszy . A - jak pisałam wcześniej - pierdolnik z czasem sam zaczyna znikać .
Bee 09:05, 25 maj 2026

Judith napisał(a)

Też rok temu, ale z oddali - thuj nie ma, są miskanty kleine silberspinne (nie znalazłam lepszego zdjęcia...):

Super zmiana!
Bee 09:08, 25 maj 2026

Judith napisał(a)

Hehe .
Jeśli zimą nie rozmyślasz o ogrodzie, to pomysłów nie ma i wydaje się, że nie będzie. A jak wiosną zaczynasz się przechadzać, to dostrzegasz, że coś zgrzyta. I rozkminka rusza bez udziału woli .

Ach, u mnie jest odwrotnie. Rozmyślam zimą, planuję i zamawiam sadzonki a wiosną gdy to wszystko przynoszą kurierzy i pojadę na działkę to plany mi się zmieniają bo coś nie pasuje.
Judith 10:20, 26 maj 2026

Bee napisał(a)

Super zmiana!

Dziękuję!

Bee napisał(a)

Ach, u mnie jest odwrotnie. Rozmyślam zimą, planuję i zamawiam sadzonki a wiosną gdy to wszystko przynoszą kurierzy i pojadę na działkę to plany mi się zmieniają bo coś nie pasuje.

Sądzę, że najlepszym wyjściem jest poprzestanie na rozmyślaniu i planowaniu .
Zalety: brak wpadek roślinnych (wyeliminowanie kupowania kota w worku - w zakupach internetowych nigdy nie ma gwarancji jakości) oraz pozostanie otwartą na zmiany koncepcji .
ajka 10:11, 27 maj 2026

Judith napisał(a)

Ania, obawiam się, że nie zakumałam . Thuje czy tawuły masz na myśli?

Oczywiście tawuły miałam na myśli.

Ja zimą planuję, ale kupuję na bieżąco jak wiosna rusza na całego, przestałam spieszyć się z zakupami, bo to się nigdy nie opłaca.
Judith 19:10, 27 maj 2026

ajka napisał(a)

Oczywiście tawuły miałam na myśli.

A może nie kwitną, bo je przycinasz zbyt szybko? U mnie jest głównie cień i uboga gleba, nie ma to raczej wpływu na tawuły van Houtte’a.
Moje kwitną wyłącznie te z żywopłotu. Inne tnę w kulę, bo w przypadku soliterów kluczowy jest dla mnie pokrój, nie zaś kwitnienie. I to niezależnie od odmiany, podobnie traktuję tawuły japońskie.
Judith 17:37, 29 maj 2026

Uwielbiam limonkę

mrokasia 20:33, 29 maj 2026

Limonkę i ja uwielbiam .
Jestem meeeega ciekawa co też się w ten weekend u Ciebie wydarzy .
Judith 20:52, 29 maj 2026

mrokasia napisał(a)
Limonkę i ja uwielbiam .
Jestem meeeega ciekawa co też się w ten weekend u Ciebie wydarzy .

Właśnie zrobiłam listę zakupów i wygląda na to, że cały budżet ogrodowy na ten miesiąc pójdzie w mgnieniu oka . A na liście są wyłącznie rośliny, dobrze że kompost i korę kupiłam już wcześniej .
mrokasia 20:56, 29 maj 2026

Koniecznie pokaż wypchany samochód!