Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

MartaCho 21:21, 19 lip 2026

O widzisz! Czyli nowy sposób na wywołanie deszczu? Ten mi się dużo bardziej podoba, niż mycie okien
Judith 21:46, 19 lip 2026

MartaCho napisał(a)
O widzisz! Czyli nowy sposób na wywołanie deszczu? Ten mi się dużo bardziej podoba, niż mycie okien

U mnie kiedyś działały wycieczki rowerowe w dalsze rejony, ale jakoś przestały działać .
Basieksp 21:50, 19 lip 2026

Fajnie to wygląda, a jak równiutko Też dziś sobie trochę podziałałam Korzystam z tego, że cały tydzień ma być deszczowy, nie trzeba będzie podlewać
Judith 21:54, 19 lip 2026

Basia, dziękuję . Łatwo nie było, bo musiałam wpasować się w miejsca pomiędzy korzeniami, zatem sporo dziobania było, nim trafiałam odpowiednio .
A w prognozy deszczowe to ja zupełnie nie wierzę… Same rozczarowania w tym temacie…
Judith 15:21, 21 lip 2026

No więc kminię nad modyfikacją kształtu łezki pod dębem. Nie dlatego, że chcę (łezka podoba mi się nadzwyczaj), ale dlatego, że skupiam się na istocie jej egzystencji. A jest nią mianowicie uczynienie suchych trawiastych placków ładnymi. No a przy rzeczonej łezce wciąż jest suchy trawiasty placek...

Widać go po prawej stronie np. tu na zdjęciu:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/266/2666448/original.jpeg

A teraz tak zwany pogłębiony kontekst: równolegle do tarasu (tam gdzie teraz jest ścieżka z pojedynczych płyt w trawie - wciąż odniesieniem jest cytowane zdjęcie) będzie ścieżka identyczna z tą, którą poczyniliśmy ostatnio i będą się one dwie schodzić pod kątem prostym.
Z uwagi na wielkość suchego placka trawa przy tych schodzących się ścieżkach zniknie.

No i teraz przechodzę wreszcie do meritum rozkminy: finalny kształt obecnej łezki.
Kminię czy ma to być taki niby prostokąt zakończony dziubkiem łezki, czy - OMG piekło zamarzło! - jakaś falka... Aby to sprawdzić empirycznie (a jest mi to niezbędne do podjęcia decyzji) muszą być spełnione dwa warunki, a w ostatnich dniach (czyli w tych, w których wymyśliłam temat tej rozkminy ) trudno, by oba były spełnione równocześnie: muszę być w domu i nie może padać . No dobra, trochę padać może, ale raczej nie może lać.
No i tu odczuwam lekki dyskomfort, bo przecież chcę by solidnie padało, psia kostka. Krótko mówiąc chciałabym zjeść ciastko i mieć ciastko. No cała ja .
I nawet jest dzisiaj na to szansa! Będę w domu niedługo, a deszcz pada z przerwami. Mus się tylko dobrze wstrzelić . Życzcie mi powodzenia!
mrokasia 15:46, 21 lip 2026

Trzymam kciuki!

Ja z deszczu też się cieszę bardzo jednakowoż trawę muszę skosić a i do cięcia mam sporo roślin...
LIDKA 17:15, 21 lip 2026

Mój m dziś obrobił trawnik i prace naokolotrawnikowe czyt kanty. Piele w miarę na bieżąco i ten tydzień leniuchuję. Wprawdzie stoją jakieś doniczki do posadzenia no ale …. Chyba nie uciekną.

Judith podziwiam że Wam się chce coś robić .

Deszcz lubię i potrzebny bardzo ale chłodny ten lipiec i mi zimno.
LIDKA 17:18, 21 lip 2026

Co do rabaty pod dębami
Masz tam wszystko w liniach prostych . Zrób jedną dużą rabatę albo w prostokąt albo kolista . No sama popatrz . I możesz Al pobawić . Mi wizualizacje bardzo pomogły ze ścieżką .
Marcin89 18:34, 21 lip 2026

Mam tylko jedną propozycję i mam nadzieję uwzględniającą Twoje wytyczne i gust.

Nie chcesz tu raczej kwadratu ani prostokąta, żeby nawiązywał do geometryczności nasadzeń obok. Więc zostają okręgi, zawijasy i łuki.

Tak intuicyjnie wyszło mi takie coś:

Tu na lewo pasuje taka lekka fala, a z drugiej strony trzeba też dojechać do planowanej ścieżki. Fragment trawnika pomiędzy drzewami odchodzi w niepamięć

Edit:
Zmieniłem zdanie, bo po wysłaniu nie pasował mi wklęsły fragment na lewo. Po poprawce:

Judith 20:07, 21 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Mój m dziś obrobił trawnik i prace naokolotrawnikowe czyt kanty. Piele w miarę na bieżąco i ten tydzień leniuchuję. Wprawdzie stoją jakieś doniczki do posadzenia no ale …. Chyba nie uciekną.

Judith podziwiam że Wam się chce coś robić .

Deszcz lubię i potrzebny bardzo ale chłodny ten lipiec i mi zimno.

Lidka, mnie się niemal zawsze chce, ta praca daje mi radość . Póki co szaleję twórczo, zatem u mnie - szczególnie teraz po i w czasie deszczu - obrodziły chwasciochy i se rosną nie niepokojone .