Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Gruszka_na_w... 22:57, 14 cze 2022

Judith napisał(a)
Dziewczyny, bo rabatki fajowe są i „dużo kolorowych kwiatków lubię” (to słowa M), ale trawnik to podstawa . Rabatki są postrzegane jako widok ogolny, a trawnik zasługuje na drobiazgowe analizy .

Bo trawnik to rama dla całego ogrodu. Soczyście zielony pięknie podkreśla linie rabat i wtedy najładniej wychodzą zdjęcia z szerokim planem. Kiedy trawnik wygląda kiepsko, to robi się zdjęcia detalom lub samym rabatkom.

Bardzo udany dialog Wam wyszedł. W sam raz do czasopisma ogrodniczego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:03, 14 cze 2022

Piękny dialog
Judith 23:04, 14 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bo trawnik to rama dla całego ogrodu. Soczyście zielony pięknie podkreśla linie rabat i wtedy najładniej wychodzą zdjęcia z szerokim planem. Kiedy trawnik wygląda kiepsko, to robi się zdjęcia detalom lub samym rabatkom.

Bardzo udany dialog Wam wyszedł. W sam raz do czasopisma ogrodniczego.

Jasna sprawa. Jednak dla mnie trawnik to właśnie część ogrodu postrzegana ogólnie, a rabatki - szczegółowo . Dokładnie odwrotnie niż u M - stąd takie dialogi nam czasem wychodzą .
Inny dialog, taki niemal codzienny: pięknie kwitną roze, wyjątkowo obficie w tym roku. Tak, dezszcze swietnie podziałały na trawnik. A te seslerie, które zamówiłam bardzo ładne przyszły i dobrze rosną. Tak sobie myśle, czy znów nie nawieźć trawnika. Musze wyciąć te paskudne liście tulipanow, bo odbierają urodę rabatom. Chyba jutro po robocie skoszę trawnik. Itd, itp .
Gruszka_na_w... 00:00, 15 cze 2022

Judith napisał(a)

Jasna sprawa. Jednak dla mnie trawnik to właśnie część ogrodu postrzegana ogólnie, a rabatki - szczegółowo . Dokładnie odwrotnie niż u M - stąd takie dialogi nam czasem wychodzą .
Inny dialog, taki niemal codzienny: pięknie kwitną roze, wyjątkowo obficie w tym roku. Tak, dezszcze swietnie podziałały na trawnik. A te seslerie, które zamówiłam bardzo ładne przyszły i dobrze rosną. Tak sobie myśle, czy znów nie nawieźć trawnika. Musze wyciąć te paskudne liście tulipanow, bo odbierają urodę rabatom. Chyba jutro po robocie skoszę trawnik. Itd, itp .

Eeee, normalne odpowiedzi. Mój M twierdzi, ze obojętnie na jaki temat zacząć ze mną rozmowę, to i tak skończy się na roślinkach. Czy to będzie literatura, film, medycyna, motoryzacja, czy też psychologia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 00:10, 15 cze 2022

Skopiuje od siebie, bo może być ważne
Judith napisał(a)
Jutro idę w pobliskie krzaczory i nastawiam pokrzywowa gnojówkę! .

Sprawdź, czy aby nie ma już na nich nasion. Jeśli są, to już późno. Doczekałabyś się zmasowanego wysiewu pokrzywowego łanu. Pokrzywę najlepiej zrywać w maju.
Powinnaś mieć w pobliżu skrzyp. Z niego będzie jeszcze lepsza gnojóweczka.

Dopiszę jeszcze, że nawożenie azotem stosuje się tylko do czerwca. Jeśli używa się go dłużej, to w przypadku roślin wieloletnich zmusimy roślinę do wytwarzania nowych przyrostów, które nie zdążą się przygotować do zimy (nie zdrewnieją) i przemarzną.
Roocika 17:23, 15 cze 2022

Dobrze, że się dogadaliście Uśmiałam się.

Judith 17:32, 15 cze 2022

Haniu, skrzypu to ja chyba w okolicy nie widziałam (musiałam sobie go najpierw wyguglać ).
Pokrzywa za to jest w dużych ilościach, zobaczę czy się nadaje. Dziękuję za wskazówki .
Judith 17:33, 15 cze 2022

Roocika napisał(a)
Dobrze, że się dogadaliście Uśmiałam się.

Agatorek 19:31, 15 cze 2022

Judith napisał(a)

Czyli każdy mówi o tym, co mu bliższe
Komedianci
Judith 22:57, 15 cze 2022

Najnowsze wieści z rabatek w Centrum .
Nie wiem co to za białe kwiatuszki, ale swietnie wyglądają z różami…