Rejzi
13:50, 11 mar 2021

Witam mam problem z przedogródkiem, już od dłuższego czasu się za niego zabieram ale ciągle odkładam to w czasie bo ciąge brakuje mi konkretnego pomysłu. Jest to strona północno wschodnia, ale na tę część od strony drogi (na której panuje dość spory ruch) większość dnia słońce przez niewysoki dom dociera. Długość ok 7m i 3,5m szerokość. Drzewko pozostało po poprzednich właścicielach, nie mam pojęcia co to jest, przypuszczam że jakiś cyprys- ma zwisające nitki. Ziemia jest od strony ulicy gliniasta, pod oknem już bardziej mieszaną. Posadziłam rząd cisów kolumnowych o żółtych przyrostach żeby się trochę odgrodzić od podjazdu sąsiadów widocznego po prawej za znakiem drogowym. Teraz już wiem że za szerokie odstępy między nimi, a te bliżej ulicy są w gorszej kondycji i niektóre galazki brązowieją.
Kostrzewy pomiędzy żółtymi poduchami z trzmielniny są do wyrzucenia. Mam już na ich miejsce miniaturowe jałowce.
Zamierzam pod oknem po obu stronach okna z piwnicy(ten "schodek" wystający z ziemi przy ścianie) posadzić hortensje bukietowe z np hakonechloa. Zastanawiam się też nad skarpetą wokół drzewa, nie wiem czy hakonechloa się tam sprawdzi. Ostatnio wpadłam na ciekawe rozwiązanie z karmników zamiast trawnika, ale mam obawy czy to dobry pomysł na ten ciezki teren.
Lewa strona chodnika gdzie jest trawnik i te nierówne schody będzie kiedyś przerabiana na podjazd, dlatego nie warto tam nic zmieniać.
Kostrzewy pomiędzy żółtymi poduchami z trzmielniny są do wyrzucenia. Mam już na ich miejsce miniaturowe jałowce.
Zamierzam pod oknem po obu stronach okna z piwnicy(ten "schodek" wystający z ziemi przy ścianie) posadzić hortensje bukietowe z np hakonechloa. Zastanawiam się też nad skarpetą wokół drzewa, nie wiem czy hakonechloa się tam sprawdzi. Ostatnio wpadłam na ciekawe rozwiązanie z karmników zamiast trawnika, ale mam obawy czy to dobry pomysł na ten ciezki teren.
Lewa strona chodnika gdzie jest trawnik i te nierówne schody będzie kiedyś przerabiana na podjazd, dlatego nie warto tam nic zmieniać.