Iwonka
ten kokon to nowy nabytek ...od wiosny go chciałam ,ale wiecznie coś ....
moja siostra i jej teściowa mają takie same -jest mega wygodny
pomimo ,że teraz jest pełno nowszych ,może wizualnie ciekawszych wzorów ,to ja kierowałam się wygodą przede wszystkim .....jak w nim usiądę ,to nie mam ochoty wstawać
nowa cześć ogrodu już powoli mnie zadowala .....jeszcze kawałek różankowy jest teraz słaby -chyba tam dosadzę dużo zawilców .....
mokrych miejsc w ogrodzie mam sporo ....teren spada w dół ,więc większość rabat dolnych jest mokra -najgorzej jest na rabacie limonkowo-brązowej
na niej teraz znowu roszad narobiłam -chyba tam kończą się dreny z dachu i jest wiecznie mokra .....
powymieniałam cisy na szmaragdy ,a te też żółkną i chorują ....
teraz podosadzałam dereni ,a w miejscu najmokrzejszym posadziłam wierzbę może ona zacznie wypijać te nadmiary .....u mnie w dodatku ziemia mocno gliniasta ,zbita -pomimo wielu rozluznień piachem i korą ....
tu widać ,jakie tuje marne .....przesadziłam też tu w sumie 5 szt dereni -2 elegantsimy i 3 z zielonymi łodygami -ale nie flaviramea tylko jakieś inne -nazwy nie pamiętam ....ponadto za tujami też podosadzałam brązowe trawki ,bo całkiem dobrze sobie radzą w tym bagienku ,więc niech trochę odciążą tuje ....
jak to nie zda rezultatu ,to już nie wiem co tam dosadzić jeszcze
irysy też są i miskanty też ,hortki też .....
kolru jest sporo -nawet w niektórych miejscach aż za dużo nie dogodzi mi
postaram się nie narzekać zbytnio ,żeby na marudę nie wyjść .....ale trochę mnie mój ogród przerasta -nie jestem w stanie być na bieżąco ze wszystkimi pracami .....
na starej części jest już łatwiej ,ale nowa zarasta chwastami jakoś za szybko
Buziaki
ps. U Ciebie też już ładnie się rabatki rozrosły -oglądałam ostatnio ,ale wrócę się jeszcze doczytać co nowego
Zuza zapraszam na kontemplację
cieszę się ,że widoczki tarasowe Ci się podobają mi ogólnie też ,chociaż ilośc chwastów pomiędzy roślinami już mi się mniej podoba
Iwonka masz rację -chwasty widzi tylko właściciel -przeważnie
w wazonach to memory -wycięłam te przy wiśniach ,bo zagłuszyły mi wszystko tam -jak narazie tylko ścięłam -zamierzam je wykopać i wymienić na prosa takie jak ma Monia .....
a memory pójdą na przedpłocie i do syna
piękne były ,ale ta rabata za wąska na nie
takie kępy czekają na wykopanie
a skalniak mnie też zachwyca -to jedna z rabat na której nie potrzebuję robić zmian
Danusiu pochwały z Twoich ust są dla mnie bardzo ważne
dziękuję za nie bardzo
Hortensje mam różne -ale w większości Lime Light ,Vanilki ,Little Lime ,
mam też kilka takich odmian mało popularnych na Forum -nie pamiętam ich nazw -musiałabym poszukać w karteczkach ,ale Pinki Winky nie mam napewno
Madzia, nie byłam na urlopie a chwasty też mnie wyprzedzająjak się na ogród patrzy z daleka to się ich nie widzi ładna ta czerwień u Ciebie ten tydzień zimny więc tylko praca i dom zostaje. Ale w przyszłym tygodniu widziałam że ma być ciepło