Madzia, co Ty w tą ziemię dajesz, że wszystko Ci tak buja? Chyba już widok gór zasłonięty?
Rośnie i kwitnie Ci wszystko. I pachnie pewnie też. Pięknie.
Iwonka
widziałam z tym parasolem -faktycznie fajnie
z biegiem czasu człowiek w końcu wie ,co mu tak naprawdę pasuje ,a co nie w ogrodzie....
ja na tarasie mam kostkę przykrytą dywanikami zewnętrznymi i to się u mnie sprawdza
z ogrodu pozbywam się miskantów i rozplenic -niestety u mnie robią ogromniaste kępy i chcę ich zostawić może z 10 sztuk jednych i drugich -nie mam siły co kilka lat wykopywać i dzielić te kępy ,żeby wyglądały dobrze
pozbywam się też roślin mocno rozłogowych -wyleciały derenie midwinter coś tam -cały czas coś przerabiam ( akurat na szczęście syn mi pomaga tym razem ) ,żeby z czasem ogród był łatwiejszy w pielęgnacji
Buziaki
Ania daje mu szansę ,ale na rabacie ,gdzie jest fajna ziemia
dorosłam do wywalenia traw na które nie mam siły -zostawiam tylko kilka miskantów i rozplenic -miałam ich zdecydowanie za dużo -porosły tak ogromne kępy ,że takie mi się nie podobają -na tą chwilę wyleciało 10 miskantów i 10 rozplenic -tak co kilka dni syn przychodzi i wykopuje -wystawiam przed dom i zawsze znajdują się jacyś chętni na nie
mam tak dużo innych roślin ,że nawet nie ma dziur na rabatach
Haniu rdesty w tym sezonie mają z 1,50 wysokości i szerokości pewnie też gdzieś tyle -są ogromne ....oszalały jak nic ,piękne są
teraz aktualnie przetwarzam cukinie ,agrest i borówki
i wywalam duże miskanty i rozplenice -zostanie ich dosłownie po kilka sztuk ....wywaliłam też derenie z brzozowej limonkowej -......dostałam od dziewczyn piękną hortensję dębolistną i nie wiedziałam ,gdzie ją posadzić ( miejsca na duże krzewy i drzewa brak ) ....i wymyśliłam ,że dobrze jej będzie właśnie tam -miałam wykopać ze 2 i ją posadzić .....i jak zaczęłam kopać ,a zobaczyłam jakie rozłogi na 2 metry popuszczały ,to wyleciały wszystkie z rabaty .....
Basiu oprócz obornika granulowanego wiosną nic nie daję u mnie mokra glina wymieszana z piachem ,korą i zimią -niektóre rabaty porządnie przekopane ,inne po łepkach ...nie wszystko rośnie ,tak jak bym chciała
derenie Midwinter coś tam to derenie rozłogowe ,jak nawet nazwa wskazuje ,ale głupia ja myślałam ,że je opanuję a jednak nie -.....dlatego poszły do ludzi
roślinki niektóre rosną jak szalone ,ale niektóre ( dużo ) giną ...