Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

basia3012 00:30, 05 lip 2024

Madzia, co Ty w tą ziemię dajesz, że wszystko Ci tak buja? Chyba już widok gór zasłonięty?
Rośnie i kwitnie Ci wszystko. I pachnie pewnie też. Pięknie.
Magleska 05:18, 05 lip 2024

inka74 napisał(a)
Wiem, wiem. Też tak zdjęcia robię ale i tak lubię twój ogród. I podziwiam pracowitość.
Z tarasem tylko jedna zmiana wyszła. Trafił tam do narożnika parasol ogrodowy, taki ogromny, boczny. I to była dobra zmiana. Służy jako daszek przy większych biesiadach (ostatnio świętowaliśmy urodziny mężatego), bardzo się sprawdził. Jak jest za gorąco - przestawiam go w pozycję boczną i robi za osłonę tarasu. dodatkowo baza jest idealnym miejscem do przykucnięcia z kawą Mam jeszcze kilka wydatków zaplanowanych ale najpierw muszę pracę znaleźć normalną. To nie ucieknie. Te drewniane panele sprawdzają się bardzo, bardzo. Dużo przyjemniej się chodzi, można jak jest słonecznie normalnie wyjść bez kapci i bez poparzenia sobie stóp. Wbrew pozorom jest też mniej sprzątania. Wystarczy odkurzaczem przejechać lub dmuchawę włączyć. Wcześniej co tydzień trzeba było te płytki myć bo wiecznie były brudne. Wszystko na tym było widoczne. Zobaczymy jak będzie wyglądała po zimie.

Iwonka
widziałam z tym parasolem -faktycznie fajnie
z biegiem czasu człowiek w końcu wie ,co mu tak naprawdę pasuje ,a co nie w ogrodzie....

ja na tarasie mam kostkę przykrytą dywanikami zewnętrznymi i to się u mnie sprawdza

z ogrodu pozbywam się miskantów i rozplenic -niestety u mnie robią ogromniaste kępy i chcę ich zostawić może z 10 sztuk jednych i drugich -nie mam siły co kilka lat wykopywać i dzielić te kępy ,żeby wyglądały dobrze
pozbywam się też roślin mocno rozłogowych -wyleciały derenie midwinter coś tam -cały czas coś przerabiam ( akurat na szczęście syn mi pomaga tym razem ) ,żeby z czasem ogród był łatwiejszy w pielęgnacji
Buziaki
Magleska 05:25, 05 lip 2024

TAR napisał(a)

Daj mu szanse, ja bym wypłukała cala ziemie z korzenia i wsadzila na chwile do donicy zeby doszedl do siebie. U mnie tez 2 derenie wypadły, korzenie wygnite po calosci.
Teraz naprawiam tak klona Orangoole, bo mial w donicy same pedraki, widac ze dostał w palnik, liscie zaschły ale gałazki gietkie, rokuje chłopak. Juz raz tak miałam z Little Princess i sie pozbierał. Deshojo dostal słoncem i wiatrem, tez go reanimuje i widze efekt, puscil nowe listki, zmieniam mu miejscowke. Jedynie martwi mnie North Wind, temu cos jest ewidentnie. Znalazłam w ziemi drutowce i pedraki, chyba tez wszystko wyplucze, na razie tylko wytrzepapalm ziemie ale chyba do golego korzenia go obczyszcze, przekroj galązek w porzadku. Moze jest słabo zaszczepiony, bo czesc podstawowa liscie ma w porzadku, problem zaczyna sie na gałazkach za szczepieniem. A przelany Osakazuki po miesiacu sie zregenerowal, musze mu znalezc dobre miejsce i wiecej keramzytu sypnac zeby nie zamakał. Takze i u mnie cos ostatnio sie dzieje. Na szczescie codziennie obchody robie i w miare szybko zauwazam.

Ania daje mu szansę ,ale na rabacie ,gdzie jest fajna ziemia

dorosłam do wywalenia traw na które nie mam siły -zostawiam tylko kilka miskantów i rozplenic -miałam ich zdecydowanie za dużo -porosły tak ogromne kępy ,że takie mi się nie podobają -na tą chwilę wyleciało 10 miskantów i 10 rozplenic -tak co kilka dni syn przychodzi i wykopuje -wystawiam przed dom i zawsze znajdują się jacyś chętni na nie

mam tak dużo innych roślin ,że nawet nie ma dziur na rabatach

Magleska 05:26, 05 lip 2024

Alija napisał(a)

Madziu, uwielbiam oglądać zdjęcia Twojego ogrodu, bardzo podobają mi się zestawienia kolorystyczne, kompozycje,
no i Twoja piesa też.

Alicja Dziękuję i wzajemnie -też uwielbiam Twoje kompozycje ,no i staw wiadomo
Magleska 05:33, 05 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gaurę i rdesty masz na najwyższym poziomie wypasienia, a cała reszta im dorównuje.
Co tam przetwarzasz? U mnie rozpoczął się sezon ogórkowy. Na szczęście wysyp następuje sukcesywnie i nie obciąża czasowo.

Haniu rdesty w tym sezonie mają z 1,50 wysokości i szerokości pewnie też gdzieś tyle -są ogromne ....oszalały jak nic ,piękne są

teraz aktualnie przetwarzam cukinie ,agrest i borówki

i wywalam duże miskanty i rozplenice -zostanie ich dosłownie po kilka sztuk ....wywaliłam też derenie z brzozowej limonkowej -......dostałam od dziewczyn piękną hortensję dębolistną i nie wiedziałam ,gdzie ją posadzić ( miejsca na duże krzewy i drzewa brak ) ....i wymyśliłam ,że dobrze jej będzie właśnie tam -miałam wykopać ze 2 i ją posadzić .....i jak zaczęłam kopać ,a zobaczyłam jakie rozłogi na 2 metry popuszczały ,to wyleciały wszystkie z rabaty .....

Buziaki
Magleska 05:34, 05 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Madzia, do Ciebie to aż strach wchodzić i oglądać fotki. Jest pięknie, bujnie i kolorowo ❤️.
Już niedługo będziemy jakoś się zgrywać terminowo

Aga żebyś się na żywo nie rozczarowała
Magleska 05:36, 05 lip 2024

basia3012 napisał(a)
Madzia, co Ty w tą ziemię dajesz, że wszystko Ci tak buja? Chyba już widok gór zasłonięty?
Rośnie i kwitnie Ci wszystko. I pachnie pewnie też. Pięknie.

Basiu oprócz obornika granulowanego wiosną nic nie daję u mnie mokra glina wymieszana z piachem ,korą i zimią -niektóre rabaty porządnie przekopane ,inne po łepkach ...nie wszystko rośnie ,tak jak bym chciała
Kasya 06:23, 05 lip 2024

Magleska napisał(a)

Basiu oprócz obornika granulowanego wiosną nic nie daję u mnie mokra glina wymieszana z piachem ,korą i zimią -niektóre rabaty porządnie przekopane ,inne po łepkach ...nie wszystko rośnie ,tak jak bym chciała

Nie tak jakbyś chciała ?
Chciałaś zachować kupione mikruski a one rosną jak szalone
No kochana nie narzekaj

Zdziwiło mnie bardzo co piszesz o dereniach … ale jak to ??
Magleska 06:36, 05 lip 2024

Kasia

derenie Midwinter coś tam to derenie rozłogowe ,jak nawet nazwa wskazuje ,ale głupia ja myślałam ,że je opanuję a jednak nie -.....dlatego poszły do ludzi

roślinki niektóre rosną jak szalone ,ale niektóre ( dużo ) giną ...
Kasya 08:29, 05 lip 2024

Magleska napisał(a)
Kasia

derenie Midwinter coś tam to derenie rozłogowe ,jak nawet nazwa wskazuje ,ale głupia ja myślałam ,że je opanuję a jednak nie -.....dlatego poszły do ludzi

roślinki niektóre rosną jak szalone ,ale niektóre ( dużo ) giną ...

Ale nie midwinter fire ? Bo to nie rozłogowe