Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Magleska 11:56, 01 lip 2024

inka74 napisał(a)
Cudne kolory masz w ogrodzie, nie mogę się napatrzeć. I trawniczek jaki zielony ... Ja z pełną świadomością przestałam trawnik podlewać. Stwierdziłam, że jak chłop chce go mieć to niech przy nim pochodzi. A wypala dokładnie tam, gdzie chcę mieć warzywka... i nową rabatę. Wymyśliłam sobie, że nie chce mi się już po krzakach latać i sadzić tulipanów. I że zrobię jedną rabatę, która na wiosnę będzie w tulipanach a na lato będzie na warzywka. A że nie mam ochoty z moim uparciuchem wykłócać się o pierdoły - cierpliwie czekam. W końcu po latach udało mi się dokończyć przeróbek chyba wszystkich rabat, czas na coś nowego .
Masz z 6 razy większy ogród i ty narzekasz, że pielenia dużo... Ech babo... Ja to cię podziwiam, że tyle udało ci się zrobić rzeczy i że twój ogród tak pięknie wygląda.

Iwonka Dziękuję Pamiętaj ,że na fotkach zawsze wygląda lepiej niż na żywo

Trawniczek....bardziej chwastownik krótko koszony -nie podlewam go -szkoda wody ,traktuję po macoszemu -chociaż musze przyznać ,ze niedawno raz podsypałam nawozem i popadało akurat wtedy

Fajnie u siebie tą kostkę pomalowałaś i nowy kącik wypoczynkowy w miejscu ławeczki też super -to był dobry pomysł
Ciekawa jestem ,czy z tarasem coś jeszcze kombinowałaś ,bo na fotkach nie zauważyłam -masz ślicznie w ogródku ,a pomysł ,żeby zrobić tulipanowo-warzywną zamiast trawnika popieram

Buziaki
Magleska 11:58, 01 lip 2024

Wafel napisał(a)
Do ciebie to już wycieczki jak do Danusi będą wszyscy robić
Jestem w szoku jakie gaury ogromne wyrosły!

Asia haha ....mój ogród przez dużą liczbę roślin jest fotogeniczny do pokazowego mu daleko....zresztą wcale nie taki był zamysł ,żeby był pokazowy -chciałam by mnie cieszył i żeby był kolorowy
dziękuję

Buziaki
Magleska 11:59, 01 lip 2024

Kasya napisał(a)
O matko jakie giganty na tych zdjęciach
Madzia, czym ty je karmisz przyznaj się szybko
Gaura i rdesty takie że szok

Kasia na fotkach zawsze wszystko większe i ładniejsze ale faktycznie te ciemnolistne gaury rosną mi dobrze

Buziaki
Magleska 12:02, 01 lip 2024

Gosialuk napisał(a)
U Ani z Dębowych zakątków dębolistna rośnie w pełnym słońcu. Cmok

Gosia to dobrze wiedzieć Dziękuję -mam nadzieję ,że będzie jej dobrze w miejscu po judaszku

-tam mam dobrą ziemię ,,tylko ,że dość sporo wody -posadziłam ją trochę wyżej niż był judaszek ....zobaczę za kilka dni ,czy jej dobrze tam
Magleska 12:04, 01 lip 2024

TAR napisał(a)
Madziu u mnie ten dereń limonkowy rosnie w przeswietlonym cieniu, dobrze mu tak. Moze swojemu znajdziesz podobna miejscowke. Tylko moj to jeszcze dzieciak. Ale derenie dobrze sie przesadza, podobnie jak kaliny.

Jestem w szoku jakie masz gaurowisko, cudo.

Ania u mnie cienia nie uświadczysz ,a tam ,gdzie jest świetlisty ,to mi jej szkoda -bo by miała za ciasno i poza tym ( mówię o rabacie błotnistej ) tam coś kiepsko rośliny rosną ... są pewnie jakieś żyły wodne ,albo inne plagi egipskie

dereń miał marne korzenie -jakieś czarne wygnite -nie rozkruszałam mocno bryły -szczerze....mam obawy ,że i tak padnie .....ale dam mu szansę
inka74 12:23, 01 lip 2024

Magleska napisał(a)

Iwonka Dziękuję Pamiętaj ,że na fotkach zawsze wygląda lepiej niż na żywo

Trawniczek....bardziej chwastownik krótko koszony -nie podlewam go -szkoda wody ,traktuję po macoszemu -chociaż musze przyznać ,ze niedawno raz podsypałam nawozem i popadało akurat wtedy

Fajnie u siebie tą kostkę pomalowałaś i nowy kącik wypoczynkowy w miejscu ławeczki też super -to był dobry pomysł
Ciekawa jestem ,czy z tarasem coś jeszcze kombinowałaś ,bo na fotkach nie zauważyłam -masz ślicznie w ogródku ,a pomysł ,żeby zrobić tulipanowo-warzywną zamiast trawnika popieram

Buziaki
Wiem, wiem. Też tak zdjęcia robię ale i tak lubię twój ogród. I podziwiam pracowitość.
Z tarasem tylko jedna zmiana wyszła. Trafił tam do narożnika parasol ogrodowy, taki ogromny, boczny. I to była dobra zmiana. Służy jako daszek przy większych biesiadach (ostatnio świętowaliśmy urodziny mężatego), bardzo się sprawdził. Jak jest za gorąco - przestawiam go w pozycję boczną i robi za osłonę tarasu. dodatkowo baza jest idealnym miejscem do przykucnięcia z kawą Mam jeszcze kilka wydatków zaplanowanych ale najpierw muszę pracę znaleźć normalną. To nie ucieknie. Te drewniane panele sprawdzają się bardzo, bardzo. Dużo przyjemniej się chodzi, można jak jest słonecznie normalnie wyjść bez kapci i bez poparzenia sobie stóp. Wbrew pozorom jest też mniej sprzątania. Wystarczy odkurzaczem przejechać lub dmuchawę włączyć. Wcześniej co tydzień trzeba było te płytki myć bo wiecznie były brudne. Wszystko na tym było widoczne. Zobaczymy jak będzie wyglądała po zimie.
TAR 12:55, 01 lip 2024

Magleska napisał(a)

Ania u mnie cienia nie uświadczysz ,a tam ,gdzie jest świetlisty ,to mi jej szkoda -bo by miała za ciasno i poza tym ( mówię o rabacie błotnistej ) tam coś kiepsko rośliny rosną ... są pewnie jakieś żyły wodne ,albo inne plagi egipskie

dereń miał marne korzenie -jakieś czarne wygnite -nie rozkruszałam mocno bryły -szczerze....mam obawy ,że i tak padnie .....ale dam mu szansę

Daj mu szanse, ja bym wypłukała cala ziemie z korzenia i wsadzila na chwile do donicy zeby doszedl do siebie. U mnie tez 2 derenie wypadły, korzenie wygnite po calosci.
Teraz naprawiam tak klona Orangoole, bo mial w donicy same pedraki, widac ze dostał w palnik, liscie zaschły ale gałazki gietkie, rokuje chłopak. Juz raz tak miałam z Little Princess i sie pozbierał. Deshojo dostal słoncem i wiatrem, tez go reanimuje i widze efekt, puscil nowe listki, zmieniam mu miejscowke. Jedynie martwi mnie North Wind, temu cos jest ewidentnie. Znalazłam w ziemi drutowce i pedraki, chyba tez wszystko wyplucze, na razie tylko wytrzepapalm ziemie ale chyba do golego korzenia go obczyszcze, przekroj galązek w porzadku. Moze jest słabo zaszczepiony, bo czesc podstawowa liscie ma w porzadku, problem zaczyna sie na gałazkach za szczepieniem. A przelany Osakazuki po miesiacu sie zregenerowal, musze mu znalezc dobre miejsce i wiecej keramzytu sypnac zeby nie zamakał. Takze i u mnie cos ostatnio sie dzieje. Na szczescie codziennie obchody robie i w miare szybko zauwazam.
Alija 23:14, 01 lip 2024

Magleska napisał(a)

Madziu, uwielbiam oglądać zdjęcia Twojego ogrodu, bardzo podobają mi się zestawienia kolorystyczne, kompozycje,
no i Twoja piesa też.
Gruszka_na_w... 20:36, 02 lip 2024

Gaurę i rdesty masz na najwyższym poziomie wypasienia, a cała reszta im dorównuje.
Co tam przetwarzasz? U mnie rozpoczął się sezon ogórkowy. Na szczęście wysyp następuje sukcesywnie i nie obciąża czasowo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 16:18, 03 lip 2024

Madzia, do Ciebie to aż strach wchodzić i oglądać fotki. Jest pięknie, bujnie i kolorowo ❤️.
Już niedługo będziemy jakoś się zgrywać terminowo