Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Wiaan 21:53, 15 mar 2022

Mnie kusi werbena koło moich wielkich rozplenic, mój mąż myślał że to chwast
olciamanolcia 22:23, 15 mar 2022

Martka tu hortki i rozchodniki 21 sierpnia

Anetko sadz werbenę - piekna jest

Na tym zdjeciu nad werbena rozplenica Orientale Flamingo.
Martka 22:43, 15 mar 2022

Dziękuję, Justyś! To połączenie hortensji z rozchodnikami jest sprawdzone i świetne Biel kusi mnie najbardziej. Werbena do rozplenic też świetna, delikatne koszyczki, absolutnie nie narzucające się, Aneta spróbuj ale ona się wysiewa dość mocno, tego ponoć trzeba przypilnować
Wiaan 22:44, 15 mar 2022

Justynka pięknie wygląda, taka fioletowa chmurka, a mam nawet miejsce Z tyłu byłyby roplenice giganty, przez werbena i w nogach mam białe jeżówki, jak wyrosną bo sadzone jesienią wrzucę fotkę u siebie gdzie ją planowałam.
olciamanolcia 09:37, 16 mar 2022

Martka napisał(a)
Dziękuję, Justyś! To połączenie hortensji z rozchodnikami jest sprawdzone i świetne Biel kusi mnie najbardziej. Werbena do rozplenic też świetna, delikatne koszyczki, absolutnie nie narzucające się, Aneta spróbuj ale ona się wysiewa dość mocno, tego ponoć trzeba przypilnować

Na początku posadziłam jak się nie mylę pięć małych sadzonek werbeny... W następnym roku miałam ich multum,co z reszta widać na tej rabacie. małe tego-obdarowałam sąsiadkę werbeną i na jesieni przed ścięciem sporo jej wyrzuciłam. Rozrastała się wszędzie -nawet w mój trawnik się wbiła ale mnie to kompletnie nie przeszkadza
olciamanolcia 09:38, 16 mar 2022

Wiaan napisał(a)
Justynka pięknie wygląda, taka fioletowa chmurka, a mam nawet miejsce Z tyłu byłyby roplenice giganty, przez werbena i w nogach mam białe jeżówki, jak wyrosną bo sadzone jesienią wrzucę fotkę u siebie gdzie ją planowałam.

Tak jak piszesz- w tym miejscu gdzie zamierzasz ja posadzić będzie fajnie.
Judith 09:57, 16 mar 2022

Dziewczyny, piszecie o werbenie, że się wysiewa, tworzy piękne chmurki i az mnie skręca z zazdrości, bo u mnie - pomimo miliona siewek (uporządkowanych i pozostawionych tam, gdzie chciałam) nie zakwitła ANI JEDNA... Owszem urosły, listki miały, ale kwiatów zero... Nie miały tam patelni (u mnie nie ma nigdzie patelni), ale kilka godzin słońca owszem... - czy to za mało dla werbeny? To mógł być powód?
olciamanolcia 10:04, 16 mar 2022

Tak to mało. Ona kocha słońce. W tej zabuszonej przez nią rabacie jest słońce od rana do prawie 18 godziny. Tu rośnie pięknie,a znowu w rabacie brzozowej-mam tam kilka sadzonek- już gorzej. Nie rozsiewa się-wyrasta, kwitnie z tych sadzonek ,które posadziłam.
olciamanolcia 10:08, 16 mar 2022

Teraz chcę ja lekko uporzadkować-posadzę ją w jednej linii na rabacie ale czy ma to sens??? I tak rośnie sobie a muzom
Judith 11:45, 16 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)
Tak to mało. Ona kocha słońce. W tej zabuszonej przez nią rabacie jest słońce od rana do prawie 18 godziny. Tu rośnie pięknie,a znowu w rabacie brzozowej-mam tam kilka sadzonek- już gorzej. Nie rozsiewa się-wyrasta, kwitnie z tych sadzonek ,które posadziłam.

Zatem u mnie raczej szansy nie mają...