Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 08:51, 21 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Zazdroszczę słoneczka,u mnie ciągle szaro buro i ponuro ...

Ale na skarpie ślicznie
Masz tych cebulowych, będzie szał

U nas słonka jak nigdy. Prawie cały marzec i kwiecień był słoneczny.
Cebul mam od groma ale nada czuje niedosyt-zapewne na jesieni dokupię czosnki , tulipany-koniecznie ! i hiacynty
MartaCho 08:56, 21 kwi 2022

Ależ będzie cudownie, jak to wszystko zakwitnie! Masa robi jednak robotę
olciamanolcia 10:06, 21 kwi 2022

April napisał(a)
Skarpa świetna. Wspaniałą robotę robią hiacynty. Muszę w przyszłym roku zamówić do siebie więcej
Cudne rządki cebulowych. Takie to wszystko masz uporządkowane Podoba mi się tak

Hiacynty sa super.Na jesieni jeszcze je dosadzę na tę stara część rabaty. A właściwie powykopuje i posadzę na nowe miejsca.

Porządek musi być

MartaCho napisał(a)
Ależ będzie cudownie, jak to wszystko zakwitnie! Masa robi jednak robotę

Marta i ta masa ciągle się powiększa
DariaB 10:07, 21 kwi 2022

Robią robotę cebulowe czosnków masz całe mnóstwo, ja też na jesień dosadziłam, tylko oczywiście jak ja w rządkach haha będą stały obok siebie jak apelu w wojsku
Judith 10:22, 21 kwi 2022

Pięknie jest, a różowe hiacynty na skarpie to juz miodzio .
Czy hiacynty Ci się nie pokładają? Ja się do nich zniechęciłam i może niepotrzebnie? - mam odmianę białych i one - gdy tylko zaczynają kwitnąć - kładą się pod ciężarem kwiatu. Każdego muszę podwiązywać do patyczka, no masakra. Ale może to tylko ta jedna odmiana...?
olciamanolcia 11:09, 21 kwi 2022

Daria u mnie w szeregu rosną czosnki w rabacie pod grabami To jedyna w miarę uporządkowana rabata gdzie mam prawie wszystko posadzone liniami i stwierdzam ,ze coraz mniej mnie to kręci Morning Lighty, hortensje, jężowki-które za cholerę nie chcą wyjść na powitanie wiosny, hamelny, i do wczoraj rozchodniki Mr Goodbud... z siedmiu zostały trzy -reszta niestety chyba przygniła... Jutro bądz w sobotę pojade do szkółki i kupię te odmianę którą już mam-albo rozsadzę dwie kępki swoich. Albo zamiast rozchodników posadzę szałwię. Na samym przodzie mam seslerię -tez w linii.
olciamanolcia 11:13, 21 kwi 2022

Judith napisał(a)
Pięknie jest, a różowe hiacynty na skarpie to juz miodzio .
Czy hiacynty Ci się nie pokładają? Ja się do nich zniechęciłam i może niepotrzebnie? - mam odmianę białych i one - gdy tylko zaczynają kwitnąć - kładą się pod ciężarem kwiatu. Każdego muszę podwiązywać do patyczka, no masakra. Ale może to tylko ta jedna odmiana...?

A jakże -ale tylko te wieloletnie. one maja jakby cieńszą łodygę i czasem leżą.
Białe tez posiadam ale to anorektyki chyba ze starości...Chociaż nie przypominam sobie czy kiedykolwiek były wypasione

olciamanolcia 11:16, 21 kwi 2022

Aneta, Marta tyle ciąć czosnkowe liście??
Mnie dwa razy powtarzać nie trzeba...

DariaB 11:52, 21 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)
Daria u mnie w szeregu rosną czosnki w rabacie pod grabami To jedyna w miarę uporządkowana rabata gdzie mam prawie wszystko posadzone liniami i stwierdzam ,ze coraz mniej mnie to kręci Morning Lighty, hortensje, jężowki-które za cholerę nie chcą wyjść na powitanie wiosny, hamelny, i do wczoraj rozchodniki Mr Goodbud... z siedmiu zostały trzy -reszta niestety chyba przygniła... Jutro bądz w sobotę pojade do szkółki i kupię te odmianę którą już mam-albo rozsadzę dwie kępki swoich. Albo zamiast rozchodników posadzę szałwię. Na samym przodzie mam seslerię -tez w linii.

Ja jakoś ze względu na to, że mam te nieszczęsne 4m między domem a ogrodzeniem sadziłam w liniach, może się mi uda z tego wyleczyć, bo plamy na rabatach się mi podobają ale muszę się nauczyć jak osiągnąć taki efekt. Moje rozchodniki w zeszłym roku zeżarły ślimaki, później je przesadziłam w miejsce bardzo nieszczęsne bo za blisko tarasu, wygrzebały się spod ziemi jakimś cudem i póki co wsadziłam je do doniczki.
MartaCho 12:11, 21 kwi 2022

Ciut wyżej?
Wiem właśnie, że Ty to szalona dziewczyna z tym cięciem jesteś, więc nie przesadź proszę- zostaw sobie zapas, jakby trzeba były wyrównać grzywkę, hihihi