Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 16:20, 07 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Ja myślę, że te paczki to jeszcze nie koniec Ja jestem twarda co do tulipanów, w tym roku nie kupuję choć śmieją się do mnie w sklepach

Tylko czosnki dokupię i myślę o hiacyntach, masz z nimi doświadczenie?

Kupowałam sporo hiacyntow z Biedry i Lydla
Wszystkie mam na skarpie

ElzbietaFranka 09:36, 09 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)
Zaraz wszystkim odpiszę
Cebule w Lydlu som❤️.

Nie widziałam tych ciemnych tulipanów. Ja kupiłam zawilce. Tulipanów do gleby już nie sądzę ze względu na bażanty które mi wydziobują cebulki.

Rabatki z werbena przepiękne. U mnie rośnie tam gdzie nie powinna. Przesadziłam sporo sadzonek może przetrwają zimę.

Piękna pogoda trwa. Pozdrawiam
olciamanolcia 13:40, 09 wrz 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Nie widziałam tych ciemnych tulipanów. Ja kupiłam zawilce. Tulipanów do gleby już nie sądzę ze względu na bażanty które mi wydziobują cebulki.

Rabatki z werbena przepiękne. U mnie rośnie tam gdzie nie powinna. Przesadziłam sporo sadzonek może przetrwają zimę.

Piękna pogoda trwa. Pozdrawiam

Elu one sa w tych czarnych kartonach po prawej stronie-tylko po jednej paczce na cały karton-ja byłam w trzech lydlach Jeszcze były black parrot ale ich nie kupowałam

Werbena sie kłania. W listopadzie bede ja usuwać tzn te słabe powyrzucam a reszta bedzie ścięta do poziomu zero. No i oczywiście nasiona rozsypie po całej rabacie.

Patrycjo
-pamiętam o Tobie
Patrycja_KG_Lu 13:04, 11 wrz 2023

❤️
Robiłaś kiedyś mapkę rabaty brzozowej i dokładny spis tego co na niej masz i w jakich odstępach (oprócz brzóz, bo o to już kiedyś pytałam i mam zanotowane)?

Edit:
olciamanolcia napisał(a)
Anetko uchylam rąbek tajemnicy

Stipy też masz tam widzę, same się sieją już?
olciamanolcia 11:52, 12 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
❤️
Robiłaś kiedyś mapkę rabaty brzozowej i dokładny spis tego co na niej masz i w jakich odstępach (oprócz brzóz, bo o to już kiedyś pytałam i mam zanotowane)?

Edit:

Patrycja mapki nie mam.
skład rabaty
hortensje
Wim"s Red 3 sztuki
Silver Dollar -2 sztuki
confetti 2 sztuki
candle light-2 sztuki
magical sweet Summer 3 sztuki
vanilla Fraise 5 sztuk
2 sztuki Pieknej Nieznajomej z gigantycznymi kwiatami przebarwiajacymi sie na przepiekny róż
pinky Winky -1 sztuka
i jedna nie wiem jaka to odmian-roznie za trawami od strony skarpy
ponadto miskanty-ja polcem Ci Kleine Silberspinne-jest idealny wzrostem i pokrojem jeśli chodzi o współgranie z hortami
oczywiście rozplenice hameln, moudry, paul" giant,inne miskanty widoczne w tyle po prawej, seslerię jesienna na brzegu rabaty
no i rozchodniki które uwielbiam
Odległości są bezpieczne
olciamanolcia 11:54, 12 wrz 2023

❤️

Tu nie ma stipy -tu jest fuul werbeny, trawy kilka hort i rozchodniki, a te trawy , które zaznaczyłaś 9 u siebie) to trzcinnik KF

Będzie zmiana na tej rabacie zist Hakuro będą dwie albo jedna sliwa

Patrycja_KG_Lu 12:53, 12 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)

Próbuje z wiosennego zdjęcia ocenić co gdzie jest. Sadziłaś w rządkach? Trójkątach? Żurawki wymieniłaś na seslerię niedawno. Jakie odstępy miedzy bukietówkami? Jakie między rozchodnikami w rządku? Te rozplenice co wymieniałaś to masz je na tej rabacie jako miks odmian czy może postawiłaś na jedną tylko?
olciamanolcia 13:26, 12 wrz 2023

Próbuje z wiosennego zdjęcia ocenić co gdzie jest. Sadziłaś w rządkach? Trójkątach? Żurawki wymieniłaś na seslerię niedawno. Jakie odstępy miedzy bukietówkami? Jakie między rozchodnikami w rządku? Te rozplenice co wymieniałaś to masz je na tej rabacie jako miks odmian czy może postawiłaś na jedną tylko?

Patrycjo to stara fota-juz nieaktualne
Trawy w tyle rabaty sa posadzone od jej początków tj od 2017 roku
W rzedzie mam posadzone
rozplenice moudry-to te miejsce gdzie łaczy się grabowa z brzozową,
rozchodniki
drugi rząd hortek-te , które sadziłam na wiosnę
seslerię i rozplenice pomiedzy rozchodnikami a hortensjami
reszta hortensji jest rozsypana -czyli tam gdzie było miejsce- to samo z innymi rozpleniami , które sa w tejze rabacie
odstępy- hortki ok 80 rozchodniki 70, trawy róznie .Musisz wyczuć tak aby roślina miała miejsce
olciamanolcia 13:42, 12 wrz 2023

To są rozsypki

A tu rzędy

Wg mnie rozsypki ciekawsze
Judith 14:02, 12 wrz 2023

Fajowe rozsypki. Zachwyca mnie ta rabata!
Ja sukcesywnie i z dużymi sukcesami odchodzę od rządkozy. Nie mam jednak tego zapału do przesadzanek co Ty i to co w rządkach zostało posadzone kilka lata temu, w rządkach zostaje. Póki co .