Elu one sa w tych czarnych kartonach po prawej stronie-tylko po jednej paczce na cały karton-ja byłam w trzech lydlach Jeszcze były black parrot ale ich nie kupowałam
Werbena sie kłania. W listopadzie bede ja usuwać tzn te słabe powyrzucam a reszta bedzie ścięta do poziomu zero. No i oczywiście nasiona rozsypie po całej rabacie.
❤️
Robiłaś kiedyś mapkę rabaty brzozowej i dokładny spis tego co na niej masz i w jakich odstępach (oprócz brzóz, bo o to już kiedyś pytałam i mam zanotowane)?
Patrycja mapki nie mam.
skład rabaty hortensje
Wim"s Red 3 sztuki
Silver Dollar -2 sztuki
confetti 2 sztuki
candle light-2 sztuki
magical sweet Summer 3 sztuki
vanilla Fraise 5 sztuk
2 sztuki Pieknej Nieznajomej z gigantycznymi kwiatami przebarwiajacymi sie na przepiekny róż
pinky Winky -1 sztuka
i jedna nie wiem jaka to odmian-roznie za trawami od strony skarpy
ponadto miskanty-ja polcem Ci Kleine Silberspinne-jest idealny wzrostem i pokrojem jeśli chodzi o współgranie z hortami
oczywiście rozplenice hameln, moudry, paul" giant,inne miskanty widoczne w tyle po prawej, seslerię jesienna na brzegu rabaty
no i rozchodniki które uwielbiam
Odległości są bezpieczne
Próbuje z wiosennego zdjęcia ocenić co gdzie jest. Sadziłaś w rządkach? Trójkątach? Żurawki wymieniłaś na seslerię niedawno. Jakie odstępy miedzy bukietówkami? Jakie między rozchodnikami w rządku? Te rozplenice co wymieniałaś to masz je na tej rabacie jako miks odmian czy może postawiłaś na jedną tylko?
Patrycjo to stara fota-juz nieaktualne
Trawy w tyle rabaty sa posadzone od jej początków tj od 2017 roku
W rzedzie mam posadzone
rozplenice moudry-to te miejsce gdzie łaczy się grabowa z brzozową,
rozchodniki
drugi rząd hortek-te , które sadziłam na wiosnę
seslerię i rozplenice pomiedzy rozchodnikami a hortensjami
reszta hortensji jest rozsypana -czyli tam gdzie było miejsce- to samo z innymi rozpleniami , które sa w tejze rabacie
odstępy- hortki ok 80 rozchodniki 70, trawy róznie .Musisz wyczuć tak aby roślina miała miejsce
Fajowe rozsypki. Zachwyca mnie ta rabata!
Ja sukcesywnie i z dużymi sukcesami odchodzę od rządkozy. Nie mam jednak tego zapału do przesadzanek co Ty i to co w rządkach zostało posadzone kilka lata temu, w rządkach zostaje. Póki co .