Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

daszum 22:01, 27 sie 2022

Monika83 napisał(a)
Danusiu ja to bez miary do ogrodu nie wychodzę jak mam coś do posadzenia. U mnie wszystko jest wymierzane i przemyślane żeby uniknąć właśnie przesadzania w przyszłości. Przesadzałaś i dlatego mniejsze są hortki.

Moniko jesteś moim absolutnym zaprzeczeniem.
W moim ogrodzie na palcach jednej ręki mogę policzyć rośliny, które nie były przesadzane.
Rekordzistki zmieniały miejsce 5 razy.

Piękne masz hortensje
Moje w tym roku nie są takie dorodne, widać po nich suche lato mimo podlewania
ElzbietaFranka 22:48, 27 sie 2022

Monika nigdy co kolwiek sadzilam zawsze sadzilam na tzw oko. Co prawda nie przesadzam zbyt czesto roslin jedynie roze mnie nieraz wk... I wtedy przesadzam.
Teraz prawdopodobnie bede wiecej przesadzac bo wszystko komasuje chce aby rosliny jednakowe byly posadzone w grupie ladniej wyglada.

Tez mam polar bear bardzo ladna, hortensja czysta biel pozniej delikatnie rozowieje. Chyba Megical... ma piekny limonkowy kolor.
Monika83 17:12, 28 sie 2022

Alija napisał(a)

Zefiranty, nigdy nie spotkałam takich kwiatów, piękne.

Oczywiście hortensje zachwycające.
Ja wcześniej też nie wiedziałam o ich istnieniu dopóki nie zobaczyłam w pobliskim sklepie ogrodniczym. Fajne mają liście podobne do trawki. Pod koniec września wykopuje cebulki z gruntu bo one nie zimują w gruncie a w maju wysadzam je spowrotem do gruntu.
Monika83 17:26, 28 sie 2022

AlinaP napisał(a)
Mój łuk z wanilek też byłby wieloodmianowy na skutek pomyłki w sklepie. 3 Magical Candle - które identyfikowałaś i 3 o kwiatach ażurowych- niestety zasuszyłam. Nie podlałam na czas zadołowanych z doniczkami. Nawet nie wiem, co to było. Twoje krzewy są w doskonałej kondycji. Wsółczuję podlewania.
Nabyłam Herculesa i Wim's Red. Nie muszę dodawać, że Hercules mnie zauroczył u Ciebie.
Ala twój łuk z Vanilek naprawdę robi wrażenie bo przepięknie to wygląda tak jak i szpaler z ogrodówek wszystko w rozmiarze XL u ciebie Z tych dwóch odmian które nabyłaś to będziesz z nich zadowolona Wims red fajnie się przebarwia na koniec w czerwień a Hercules buduje gigantyczne kwiatostany.Ja w tym sezonie kupiłam Skyfall i Strawberry Bloosom i to są już ostatnie bukietowe które kupiłam. Bo jak by nie patrzyć one wszystkie są do siebie podobne te bukietowe a te nowe odmiany które wyszły z serii Living to nic nowego nie wprowadzają do ogrodu poza nazwą.
Monika83 17:33, 28 sie 2022

olciamanolcia napisał(a)

Przepiękne- moje tez bardzo piękne w tym sezonie.
Monia czy one u Ciebie maja sporo cienia?
Raczej pół na pół trochę słońca trochę cienia . Kiedyś miały więcej słońca ale z czasem korony drzew trochę poszerzyły się to i cienia troszkę wiecej.
Monika83 17:42, 28 sie 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Monika nigdy co kolwiek sadzilam zawsze sadzilam na tzw oko. Co prawda nie przesadzam zbyt czesto roslin jedynie roze mnie nieraz wk... I wtedy przesadzam.
Teraz prawdopodobnie bede wiecej przesadzac bo wszystko komasuje chce aby rosliny jednakowe byly posadzone w grupie ladniej wyglada.

Tez mam polar bear bardzo ladna, hortensja czysta biel pozniej delikatnie rozowieje. Chyba Megical... ma piekny limonkowy kolor.
Elu to masz dobre oko jak w taki sposób sadzisz ja akurat lubie wiedzieć jaki odstęp, jakiej szerokości rabata żeby wiedzieć co na niej się zmieści. Magical Candle bardzo podobna jest do Limki.
Monika83 17:52, 28 sie 2022

daszum napisał(a)

Moniko jesteś moim absolutnym zaprzeczeniem.
W moim ogrodzie na palcach jednej ręki mogę policzyć rośliny, które nie były przesadzane.
Rekordzistki zmieniały miejsce 5 razy.

Piękne masz hortensje
Moje w tym roku nie są takie dorodne, widać po nich suche lato mimo podlewania
Danusiu to ty prawie cały ogród przesadziłaś Mnie też zdażało się że musiałam przesadzić jak trafiły mi się pomyłki np w hortensjach miała być niską odmianą a tu niespodzianka wyrasta wielki krzak. Ale ogólnie nie lubię przesadzanek.
daszum 21:25, 29 sie 2022

Monika83 napisał(a)
Danusiu to ty prawie cały ogród przesadziłaś Mnie też zdażało się że musiałam przesadzić jak trafiły mi się pomyłki np w hortensjach miała być niską odmianą a tu niespodzianka wyrasta wielki krzak. Ale ogólnie nie lubię przesadzanek.

U mnie wszystko było od d...y strony. Kupiłam na wyprzedaży w Castoramie mnóstwo roślin, głównie iglaków bez nazwy i na początku z nich powstał ogród. Rosły różnie, jedne były wielkie, inne małe, stąd przesadzanie. Później zmieniła mi się koncepcja, kupiłam hortensje i trawy i znowu przesadzałam. Tak to jest jak ogród powstaje bez planu.
Monika83 09:21, 30 sie 2022

daszum napisał(a)

U mnie wszystko było od d...y strony. Kupiłam na wyprzedaży w Castoramie mnóstwo roślin, głównie iglaków bez nazwy i na początku z nich powstał ogród. Rosły różnie, jedne były wielkie, inne małe, stąd przesadzanie. Później zmieniła mi się koncepcja, kupiłam hortensje i trawy i znowu przesadzałam. Tak to jest jak ogród powstaje bez planu.
. Od iglaków chyba każdy zaczyna w ogrodzie błędy w nasadzeniach każdemu się zdarzają. Ja pierwszego roku jak zaczełam likwidować mini sad to już mi się nasuwały pomysły co gdzie będzie rosło np Anabelki i szpaler z hortensji bukietowych i te rabaty są do dziś w tym samym miejacu tylko trochę powiększone Nie miałam żadnego planu narysowanego na kartce.Jak posadziłam pierwszą ogrodówke Endless przy scianie domu to odrazu przyszła mi myśl o szpalerze z ogrodówek. Mnie jest łatwiej jak mam zdj terenu niż rysowanie na kartce.
Monika83 09:48, 30 sie 2022

Diva Fiore wciąż kwitnie i wytwarza nowe kwiaty.

Róża nn.

Peace.