Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

olciamanolcia 08:22, 05 kwi 2023

Tn masz rękę i do hort i do ciemierników. Te ostatnie to chyba najbardziej wypasione na caaałym forum
Monika83 08:29, 05 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Monia ten ciemiernik na 3 i 4 fotce to odmiana Picotee?
Cebulica śliczna ,uwielbiam niebieskości
.
Tak to jest Roses Rose Picotee bez Dark

A ten drugi to ten sam co masz u siebie Roses Dark Picotee.
Monika83 08:36, 05 kwi 2023

olciamanolcia napisał(a)
Tn masz rękę i do hort i do ciemierników. Te ostatnie to chyba najbardziej wypasione na caaałym forum
. Justyś z tą dobrą ręką to chyba tak nie do końca jest bo z 18-20lat temu uprawiałam ciemierniki w rodzinnym domu i wszystkie szlak trafiły, marniały aż w końcu zanikły-zgniły. A teraz już wiem co im było miały za mokro A od 3 lat zaczełam ponownie uprawiać je
Monika83 08:48, 05 kwi 2023

Alicja i April. Ten ciemiernik cuchnący należy do najstarszych odmian ciemierników i najbardziej pospolitych mam jego od tamtego roku okaże się jak będzie przyrastał
Monika83 09:05, 05 kwi 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Monika u ciebie to kompleksów ciemiernikowych można do się nabawic.
Piękne są zawsze. Jak przekwitają ta zmienność kolorów jest cudowna.
Napisałaś że będziesz u mamy weźmiesz szczepke a w jaki sposób z korzeniem?

Jeszcze zaczekam, niedługo będą obniżki ciemiernikow to będę czatować
Elu wszelką różnorodność odmian ciemierników poznałam dzięki Poll z innego forum, wiedziałam że jest sporo odmian ale nie aż tyle liczone w setkach. http://zielonozakreceni.pl/forum/ciemierniki
A szczepke to przez podział korzeń z łodygą tak jak dzieli się kwiaty tylko z ciemiernikami to trzeba uważać bo one mają delikatne korzenie i nożem odkrajam sadzonkę od matecznej po wykopaniu z całą bryłą.Jak będę miała siewki-sadzonki to dam znać Tobie. Podobno tylko ciemierniki hybrydowe od Zymona nie zawiązują nasion a szkoda bo mogły by być dosyć ciekawe siewki.
malgorzataka... 09:11, 05 kwi 2023

Monika czy ciemiernik który zaznaczyłaś na czerwono na poprzedniej stronie to odrost z korzenia od matecznej rośliny czy to siewka?i jeszcze zapytam -czy obcinasz kwiatostany ciemiernikom cuchnącym po przekwitnięciu?
U mnie starsze egzemplarze po zimie nie wygladają najlepiej -chyba je wywalę i posadzę to co się wysiało obok
Monika83 09:21, 05 kwi 2023

malgorzatakarpacz napisał(a)
Monika czy ciemiernik który zaznaczyłaś na czerwono na poprzedniej stronie to odrost z korzenia od matecznej rośliny czy to siewka?i jeszcze zapytam -czy obcinasz kwiatostany ciemiernikom cuchnącym po przekwitnięciu?
U mnie starsze egzemplarze po zimie nie wygladają najlepiej -chyba je wywalę i posadzę to co się wysiało obok
. Małgosiu to jest odrost z korzenia od matecznej. U mnie cuchnący kwitnie poraz pierwszy bo to młodziak kupiony w zeszłym roku. Po przekwitnieniu pewnie kwiatostan przytne.
April 09:23, 05 kwi 2023

Monika83 napisał(a)
Alicja i April. Ten ciemiernik cuchnący należy do najstarszych odmian ciemierników i najbardziej pospolitych mam jego od tamtego roku okaże się jak będzie przyrastał

Czyli nowe tak wypiera stare, że stare znów jest pożądane i atrakcyjne
Czy z ogrodniczkami też tak mogłoby być?
Wiolka5_7 10:03, 05 kwi 2023

Monika83 napisał(a)
.
Tak to jest Roses Rose Picotee bez Dark

A ten drugi to ten sam co masz u siebie Roses Dark Picotee.

Super ,bo planuję zakupić do kolekcji
ElzbietaFranka 17:55, 05 kwi 2023

Rzeczywiście jest ich sryliony.
Chyba zacznę je kolekcjonować, a co mi tam. Za krzak róży też się płaci jak za zboże i na dodatek kłuja a ciemiernik bez kolcowy.

Tylko trzeba je sadzić w dobrej ziemi zasadowej. Popiołem drzewnym i oborniczkuem traktowac.

Zobaczcie ok 3 lat temu nie było nas tyle pokazujących swoje ciemierniki z roku na rok jest nas więcej.
Nie będę się przejmować jak tulipanami czy bażanty wydziobią czy nie.

Monika a kiedy najlepiej pobrać taka sadzonkę chodzi mi o miesiąc. Czy masz jakieś czas kiedy pobierasz sadzonki

Hej pozdrawiam