Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Monika83 09:00, 01 lis 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Szron pięknie wygląda tylko jeszcze za wcześnie. Po szronie wszystko oklapnie.
U nas też było -4, ale już wcześniej był przymrozek więc strat teraz nie wiele.
Pada utęskniony deszcz od rana.
Masz inny tył ogrodu brązy robią szał. Możesz posadzić dęby błotne one są bezproblemowe. Nie muszą stać w błocie. Są wąskie to możesz posadzić wszędzie byle w słońcu.
Elu to prawda za wcześnie i to już trzeci taki rok z rzędu gdy przymrozek pojawia się z końcem września i z początkiem października i wszystkie rośliny ścina. I cieszę się że u ciebie popadało bo ja to mam już dosyć tych deszczy... Nad drzewami liściastymi muszę się zastanowić bo jest taki wybór że niewiadomo na co się zdecydować w części działki przy stawie chcę zalesić ten teren głównie drzewami iglastymi świerkami serbskimi wzdłuż ogrodzenia żeby utworzyła się taka ściana z nich.
Monika83 09:09, 01 lis 2025

Ichigo napisał(a)

Też lubię krokusy jesienne. Robią wspaniałą robotę, kiedy w ogrodzie już prawie nic nie kwitnie. Przyciągają pszczoły i są barwną plamą pośród jesiennej szarzyzny.
Madzia to prawda! Widziałam u ciebie niebieskie krokuski i gwiadorzą
Monika83 09:57, 01 lis 2025

Ostatni dzień października..
Monika83 10:02, 01 lis 2025

Basieksp 11:00, 01 lis 2025

Śliczne te ciemierniki Masz ciekawe odmiany. No i fajne, że już kwitną, tak jakby zimy miało nie być, bo one jednak kojarzą mi się z póżną zimą, wczesną wiosną .
Monika83 11:52, 01 lis 2025

Basieksp napisał(a)
Śliczne te ciemierniki Masz ciekawe odmiany. No i fajne, że już kwitną, tak jakby zimy miało nie być, bo one jednak kojarzą mi się z póżną zimą, wczesną wiosną .
Basia ciemierniki dziękują te o pełnych kwiatach to moje ulubione na zdj 2 obok nigera to siewka którą kupiłam na rynku od starszej pani, trzeba przyznać że ma ręke do wysiwu ciemierników bo żadkością jest żeby były o ,,kwiatach double,,z siewu..
Ichigo 12:36, 01 lis 2025

Monika83 napisał(a)
Ostatni dzień października..

Pięknie, melancholijnie, jesiennie... Jak widzę takie kadry czuję nostalgię za latem.

U mnie ciemierniki mają pączki, więc jestem dobrej myśli. Twoje - jak zwykle - przepiękne .
Basieksp 13:39, 01 lis 2025

Monika83 napisał(a)
Basia ciemierniki dziękują te o pełnych kwiatach to moje ulubione na zdj 2 obok nigera to siewka którą kupiłam na rynku od starszej pani, trzeba przyznać że ma ręke do wysiwu ciemierników bo żadkością jest żeby były o ,,kwiatach double,,z siewu..

Muszę poszukać u siebie siewek ciemierników. Przypomniałaś mi o nich, a mam jedno miejsce gdzie chciałam je posadzić.
Kordina 15:32, 01 lis 2025

Ja też szukałam, mam jedną siewkę ciemiernika
mimik333 18:17, 01 lis 2025

Ciekawe, co piszesz o siewkach ciemierników. Kiedy zauważyłam je pod egzemplarzami o pełnych kwiatach - wszystkie okazały się double. Jedynie kolory odrobinę się różniły u poszczególnych. Na wiosnę rozsadziłam siewki Elly. Nie wiem jak zakwitną. Przez cały sezon kwitł Merlot, Halina, niedawno Pink Frost i Roses white.
Ela dobrze radzi na temat dębów błotnych. To dzięki Niej zawitały u mnie. Wkleiłam je w istniejący krajobraz. Przebarwienia cudowne.