Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Wiolka5_7 22:30, 01 lis 2025

Monika83 napisał(a)
Elu to prawda za wcześnie i to już trzeci taki rok z rzędu gdy przymrozek pojawia się z końcem września i z początkiem października i wszystkie rośliny ścina. I cieszę się że u ciebie popadało bo ja to mam już dosyć tych deszczy... Nad drzewami liściastymi muszę się zastanowić bo jest taki wybór że niewiadomo na co się zdecydować w części działki przy stawie chcę zalesić ten teren głównie drzewami iglastymi świerkami serbskimi wzdłuż ogrodzenia żeby utworzyła się taka ściana z nich.

Mam posadzony taki żywopłot na tyłach działki ze świerków serbskich i jest boski! Polecam. Sadziłam 10 cm kikutki a po kilku latach mają po kilka metrów Rosną naturalnie ,bez cięcia i fajnie już zasłaniają od zachodnich wiatrów.

Ciemierniki jak ci już kwitną pięknie
Mnie zaskoczyły wiosną te posadzone na patelni,a bałam się że sobie nie poradzą. Rozrosły się pięknie a te z serii Ice N' roses kwitły cały sezon teraz większość ma już pączki
Margo2 14:33, 07 lis 2025

Robiłaś zdjęcia w trakcie rewolucji?
Jestem bardzo ciekawa co wymyśliłaś.
Twój jesienny ogród jest przepiekny.
Ciemierniki mnie ciągle zastanawiają i zachwycają.
Jak to możliwe, że teraz?
eda 23:40, 07 lis 2025

Ciemierniki oko cieszą i cały ogród piękna jesień ...na razie pogoda dopisuje Choć coraz zimniej na noc i już schowałam donice ale wody nie wylewałam z poideł...macham .
ElzbietaFranka 21:14, 11 lis 2025

Kordina napisał(a)
Ja też szukałam, mam jedną siewkę ciemiernika

U mnie siewek ciemiernikow dosyć sporo. Miałam je w tym roku rozsadzić, ale nie dałam rady.

U Moniki wyjątkowo ładnie wszystko rośnie od rododendronów do ciemiernikow.
Ja używam sporo kompostu, ale gdzieś wyczytałam, że kompost to jałowa ziemia, więc jestem załamana. Wiosna kupię dużo obornika granulowanego i będę zasilać.
Jeszcze piszą, że kwasy humusowe też dobrze robią więc wszystko przede mną.

W każdym razie przeglądając zdjęcia z wcześniejszych lat miałam ładniej. Robiłam więcej zasiewów. Np bardzo lubię cynie od kilku lat ich nie siałam. Wiosna mam tyle pracy, aby to wszystko obrobic, że czasu mi brak.

Pozdrawiam
Sonka 18:40, 05 gru 2025

Moniczko cudne ciemierniki, U mnie zakwitały już w sierpniu ale od kiedy mają cień dopiero po nowym roku. Po ilu latach siewki zakwitły?
Trawy boskie masz, jak cały ogród.
Monika83 18:38, 08 gru 2025

Basieksp napisał(a)

Muszę poszukać u siebie siewek ciemierników. Przypomniałaś mi o nich, a mam jedno miejsce gdzie chciałam je posadzić.
No ja wszystkie młode siewki przeniosłam w jedno miejsce pod koniec września, na kwiaty pewnie poczekam z 3lata...
Monika83 18:40, 08 gru 2025

Kordina napisał(a)
Ja też szukałam, mam jedną siewkę ciemiernika
Dobra chociaż i jedna siewka
Monika83 18:45, 08 gru 2025

mimik333 napisał(a)
Ciekawe, co piszesz o siewkach ciemierników. Kiedy zauważyłam je pod egzemplarzami o pełnych kwiatach - wszystkie okazały się double. Jedynie kolory odrobinę się różniły u poszczególnych. Na wiosnę rozsadziłam siewki Elly. Nie wiem jak zakwitną. Przez cały sezon kwitł Merlot, Halina, niedawno Pink Frost i Roses white.
Ela dobrze radzi na temat dębów błotnych. To dzięki Niej zawitały u mnie. Wkleiłam je w istniejący krajobraz. Przebarwienia cudowne.
Ala super że twoje siewki miały kwiat pełny, bo nie zawsze są, często są o pojedyńczych kwiatach ale to też ma znaczenie jakie ciemierniki rosną w pobliżu..

Edit: kupiłam tej jesieni ciemiernika Anja Oudolf i Frilly Kitty i ciekawe czy zakwitną wiosną bo jak narazie pąków niewidać..
Monika83 18:54, 08 gru 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Mam posadzony taki żywopłot na tyłach działki ze świerków serbskich i jest boski! Polecam. Sadziłam 10 cm kikutki a po kilku latach mają po kilka metrów Rosną naturalnie ,bez cięcia i fajnie już zasłaniają od zachodnich wiatrów.

Ciemierniki jak ci już kwitną pięknie
Mnie zaskoczyły wiosną te posadzone na patelni,a bałam się że sobie nie poradzą. Rozrosły się pięknie a te z serii Ice N' roses kwitły cały sezon teraz większość ma już pączki
Wiola pamiętam że sadziłaś mikro sadzonki serbów, one są szybko rosnące dlatego myślę nad ich posadzeniem Co do ciemierników hybrydowych to one wytrzymałe są na stanowisku słonecznym, u mojej mamy też rosną na pełnym słońcu od rana do wieczora.
Monika83 18:58, 08 gru 2025

Margo2 napisał(a)
Robiłaś zdjęcia w trakcie rewolucji?
Jestem bardzo ciekawa co wymyśliłaś.
Twój jesienny ogród jest przepiekny.
Ciemierniki mnie ciągle zastanawiają i zachwycają.
Jak to możliwe, że teraz?
Gosia o jaką rewolucje tobie chodzi? A ogród dziękuje Ciemierniki to i mnie zaskakują z kwitnieniem bo kwitną te o których bym się nie spodziewała..