. Phantom u mnie wcześniej zakwita od Limki i prędzej zaczyna się przebarwiać ale nie aż w taki mocny róż. Diamant Rogue to tak przebarwia się w intensywny mocny róż.
.
Przycinałaś pewnie od samego początku wysoko? Tak jeden jest posadzony krzaczek, jak kupiłam jego to miał 3 cienkie łodygiMoże z 2-3cm jest głębiej posadzony niż rósł w donicy.
Ciemierniki piękne
Byłam ostatnio w pobliskiej szkółce, ale ciekawych odmian nie mieli. Kiedyś na targu widziałam w sprzedaży bardzo wysokie w kolorze głęboko bordowym (buraczkowym). Były piękne, ale b.drogie, więc odpuściłam
Ja z kolei przycinam nad drugim oczkiem, słabe pędy wycinam i po kilku latach mam takie mini drzewko na b.krótkim pniu. Pędy ma sztywne, nie zwisające. Co roku wypuszczają pędy o długości ponad 1m
Hortensje Vanille Freise, mój ubiegłoroczny nabytek, sama nie wiem jak ciąć, bo potężny kwiat kładzie się na ziemie, szczególnie po deszczu
.
Ja najgrubsze pędy też przyciełam nad drugim oczkiem a słabe pędy wycinam całkowicie. Czyli twoja hortka jest na takiej grubej nóżce u podstawy? Ja młodą vanilke ciełam mocno, nie miała odrazu ogromnych kwiatów a pokrój miała taki fontannowy ale kwiaty jej nie leżały. Najważniejsze żeby nie pokładała się