Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Monika83 21:27, 07 mar 2022

Mirka napisał(a)

Monika poprawiłam wczoraj cięcie Limek jak mi zaznaczyłaś . Tak nisko tnę pierwszy raz.
Tak jak tu masz . Liczę na piękne piękne krzaczki
.
Na pewno będą inaczej wyglądały od tych po cięciu wysokim.
Monika83 21:37, 07 mar 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)

A czy Phantom może się prędzej i bardziej zrobić róża na jesieni niż Limelight?
. Phantom u mnie wcześniej zakwita od Limki i prędzej zaczyna się przebarwiać ale nie aż w taki mocny róż. Diamant Rogue to tak przebarwia się w intensywny mocny róż.
Monika83 21:46, 07 mar 2022

mirkaka napisał(a)

Bardzo ładnie jest rozkrzewiona od ziemi, moje nigdy tak nie rosną,
Masz tam posadzony jeden czy kilka krzaczków? Czy posadziłaś je trochę głębiej niż rosły w donicy?
.
Przycinałaś pewnie od samego początku wysoko? Tak jeden jest posadzony krzaczek, jak kupiłam jego to miał 3 cienkie łodygiMoże z 2-3cm jest głębiej posadzony niż rósł w donicy.
eda 22:21, 07 mar 2022

Monika83 napisał(a)
Z dzisiejszego dnia. Double Ellen White Spotted.

Piękny Twój ma więcej kropeczek i falbanek ale rodzaj ten sam chyba
Monika83 08:43, 08 mar 2022

eda napisał(a)

Piękny Twój ma więcej kropeczek i falbanek ale rodzaj ten sam chyba
. Tak rodzaj ten sam o pełnych kwiatach bardzo dużo odmian pojawiło się o pełnych kwiatach.
Adela 09:26, 08 mar 2022

Ciemierniki piękne
Byłam ostatnio w pobliskiej szkółce, ale ciekawych odmian nie mieli. Kiedyś na targu widziałam w sprzedaży bardzo wysokie w kolorze głęboko bordowym (buraczkowym). Były piękne, ale b.drogie, więc odpuściłam
Adela 09:40, 08 mar 2022

Monika83 napisał(a)
.

Ja bym jej wysoko nie przycinała, bo będzie miała jeszcze mniejsze kwiatostany a i tak wysoka nie będzie,ona dorasta do 1m max. Ja moją wanilke 7 letnią też od początku przycinam nisko i limke też i inne bukietowe.
Vanille Fraise po przycięciu.

Ja z kolei przycinam nad drugim oczkiem, słabe pędy wycinam i po kilku latach mam takie mini drzewko na b.krótkim pniu. Pędy ma sztywne, nie zwisające. Co roku wypuszczają pędy o długości ponad 1m
Hortensje Vanille Freise, mój ubiegłoroczny nabytek, sama nie wiem jak ciąć, bo potężny kwiat kładzie się na ziemie, szczególnie po deszczu
Monika83 10:03, 08 mar 2022

Adela napisał(a)
Ciemierniki piękne
Byłam ostatnio w pobliskiej szkółce, ale ciekawych odmian nie mieli. Kiedyś na targu widziałam w sprzedaży bardzo wysokie w kolorze głęboko bordowym (buraczkowym). Były piękne, ale b.drogie, więc odpuściłam
.
W tym roku ciemierniki są jeszcze droższe niż w poprzednim roku, ja to żałuje że wcześniej nie kupiłam ciemierników były trochę tańsze.
Monika83 10:11, 08 mar 2022

Adela napisał(a)

Ja z kolei przycinam nad drugim oczkiem, słabe pędy wycinam i po kilku latach mam takie mini drzewko na b.krótkim pniu. Pędy ma sztywne, nie zwisające. Co roku wypuszczają pędy o długości ponad 1m
Hortensje Vanille Freise, mój ubiegłoroczny nabytek, sama nie wiem jak ciąć, bo potężny kwiat kładzie się na ziemie, szczególnie po deszczu
.
Ja najgrubsze pędy też przyciełam nad drugim oczkiem a słabe pędy wycinam całkowicie. Czyli twoja hortka jest na takiej grubej nóżce u podstawy? Ja młodą vanilke ciełam mocno, nie miała odrazu ogromnych kwiatów a pokrój miała taki fontannowy ale kwiaty jej nie leżały. Najważniejsze żeby nie pokładała się
Monika83 14:28, 08 mar 2022

Pierwsze krokusy małe mikrusy zakwitły.