Najbardziej lubię niebieskie hortensje, bo generalnie niebieski to jest to No i biel, limonka.
No ale ta Purple Dance jest bardzo ciekawa i widzę że z sezonu na sezon coraz fajniejsza
. Ja też lubię najbardziej niebieskie hortensje szkoda że bukietowe nie mogą być w takiej barwie błękitno-niebieskiej. Co do Purple Dance jej prawdziwa barwa to bordo, bakłażan, dając jej barwnik robi się mocno fioletowa z lekkim odcieniem granatu. Dość późno ona zakwita bo dopiero w sierpniu rusza z kwiatami gdy większość ogrodówek przekwita.
Ja też uwielbiam niebieskie albo fioletowe hortensje ale u mnie wiecznie różowe. Bardzo ciężko jest u mnie o niebieski kolor na nich mimo stosowania przeróżnych nawozów. Jedynie w donicy się da.
Twoje ogrodowe mają piękne kolorki.
. Kasiu dziękuje niebieskie kwiaty hortensji to moje ulubione co do barwy bakłażan-bordo to bardzo mało jest odmian hortensji, ja znam tylko dwie odmiany Purple Dance i Hobergine.
. W gruncie nie odrazu zrobią się niebieskie.Ja moją Dive Fiore barwiłam od zeszłej wiosny i dopiero w tym roku jej kwiaty stały się niebieskie ale pierwsze kwiaty były fioletowo niebieskie. Rok temu była różowo-lilowa aż do końca sezonu.