Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Napia 23:02, 01 wrz 2023

Piękne mieczyki Zawilce zresztą też
A warzyw żal bardzo - moje kapusty wykończyły gąsienice bielinka, więc rozumiem i współczuję.
basia3012 23:14, 04 wrz 2023

Bożenko, mieczyki przepiękne. Ale i bukiety z nich wspaniałe. A ten łabędź w stawie super kompozycja. Bardzo mi się podoba.
anpi 00:04, 05 wrz 2023

Miałam kiedyś te kolorowe Wilce, potem same mi się siały,nawet w różnych miejscach w ogrodzie...bo chyba ptaki roznosiły nasiona.
Mieczyki masz bardzo ciekawe. Moje w tym roku zasychały we wczesnej fazie pąków, nie wiem dlaczego. Nawet ucięte w wazonie się nie rozwijały. Znajoma miała podobnie. I to u mnie wszystkie cebulki i z wcześniejszych lat i te kupione w tym sezonie
Margo2 22:23, 07 wrz 2023

Przepiękny kolor mieczyków.
Jam tez fioletowe, ale z zielonkawym/żółtawym środkiem
anabuko1 10:50, 08 wrz 2023

Kordina napisał(a)
Dzięki Adelko, Agnieszko i Muszelko
Gdyby nie deszcz, to nie miałabym sumienia ścinać gladioli na bukiet

A tak w tym roku zakwitł tojad zwany ludowo - pantofelkiem Matki Boskiej (świat wygląda tak
w zależności od tego, kto patrzy a uwielbiają go rude błonkoskrzydłe)

"Trzy siostry" - moje tegoroczne - Renhy Vanille Fraise, a poniżej moje rozmnóżki (z 5 dwie się przyjęły, a to dlatego, że wyciągałam przedwcześnie chcąc sprawdzić korzonki )

Piękne kolorki mieczyków.
Tojad przepiękny. Ja nie mam szczęścia do nich.
Co posadzę to mi przepadnie.
Fajnie sfotografowana modliszka. Brawo
Kordina 14:49, 11 wrz 2023

Basieksp napisał(a)
Śliczne masz te zawilce mało mam ich u siebie, chyba muszę to nadrobić

Basiu w każdym ogrodzie jest coś wartego uwagi a w Twoim ile? Ho. ho

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jakoś mi tak Twój ogród przypomina charakterem Moją Bajkę Katki Klimacik jest

Sylwio, a wiesz, że przejrzałam jej ogród i zobaczyłam tyle takich samych przedmiotów, a to latarenki, a to podpory do kwiatów aż się zdziwiłam

Napia napisał(a)
Piękne mieczyki Zawilce zresztą też
A warzyw żal bardzo - moje kapusty wykończyły gąsienice bielinka, więc rozumiem i współczuję.

Dzięki Agnieszko u mnie w zeszłym roku grasowały intensywnie gąsienice, w tym miały zbyt pazerną konkurencję

basia3012 napisał(a)
Bożenko, mieczyki przepiękne. Ale i bukiety z nich wspaniałe. A ten łabędź w stawie super kompozycja. Bardzo mi się podoba.

Basiu - dzięki, przyjemnie jest jak się komuś podoba

anpi napisał(a)
Miałam kiedyś te kolorowe Wilce, potem same mi się siały,nawet w różnych miejscach w ogrodzie...bo chyba ptaki roznosiły nasiona.
Mieczyki masz bardzo ciekawe. Moje w tym roku zasychały we wczesnej fazie pąków, nie wiem dlaczego. Nawet ucięte w wazonie się nie rozwijały. Znajoma miała podobnie. I to u mnie wszystkie cebulki i z wcześniejszych lat i te kupione w tym sezonie

Aniu Twój ogród jest tak piękny, ze nawet jak coś wypadnie to i tak nie ma znaczenia dla jego cudnego wyglądu i charakteru

Margo2 napisał(a)
Przepiękny kolor mieczyków.
Jam tez fioletowe, ale z zielonkawym/żółtawym środkiem

Dzięki Gosiu jak tam? robisz przymiarkę do założenia wątku? ?

anabuko1 napisał(a)

Piękne kolorki mieczyków.
Tojad przepiękny. Ja nie mam szczęścia do nich.
Co posadzę to mi przepadnie.
Fajnie sfotografowana modliszka. Brawo

Aniu mieczyki i reszta dziękują Jeśli chcesz na jesieni mogę karpkę tojadu Ci wysłać zobaczysz czy ten gatunek się przyjmie
Kordina 23:57, 11 wrz 2023

Historia budowy solidnej podpory pod wisterię i hortensję pnącą:

Pod wprawnym okiem starego budowlańca powstały drewniane szalunki, drugi pomocnik dokonał aktu mieszania zaprawy z piaskiem i wodą, bo okazało się, ze mam jakiś stan astmatyczny i reaguje ciężko na pyły, dzięki temu udało się zaprząc do tej roboty
strona prawa i lewa, już ze zdjętymi szalunkami, umiejscowieniu metalowych kotew i dobranymi kamieniami, co wcale łatwym procesem nie było. Kamienie kształtem dopasowywałam jak puzzle no i zależało mi na półokrągłym kształcie, żeby woda nie zalegała, a sobie zgodnie z zasadami grawitacji spływała
(o jeżu ogrodowy! Nawet fizyka ze szkoły podstawowej się przydaje )

Tutaj już przy pomocy poziomicy (kupiłam sobie długą półtora-metrową) ustawiałam słupki pionowe, oczywiście wszystko wcześniej zabezpieczone lakierobejcą ze 3x. Przykręcone porządnymi śrubami. Trochę przeszkadzał mimośród słupków, bo się jakby wokół własnej osi wykręciły, więc trudno było zachować kąty proste:

Tu pani inspektorka budowy przyszła znienacka sprawdzić stan budowy i fugi między kamieniami, wszystko brała na węch i zatwierdziła na szczęście

Zakupiłam na All..ro gotowe kratownice w ramach na boki, zadowolona z nich jestem, osadzone w ramach w kształcie lit U. Do trzykrotnego zabezpieczania poszły 3 pędzle, bo w zakamarkach bardzo im się czupryny rozwichrzyły i już nie nadawały się do użytku.

Cdn...
Kordina 00:08, 12 wrz 2023

Po prawej stronie posadzona hortensja pnąca, wreszcie się doczekała, przeszła traumę z upałów letnich w donicy:

Po lewej wisteria, wiedziała od razu i momentalnie oplotła słupki (chyba ze szczęścia, że wreszcie opuściła jak hortensja donicę) i obecnie po prawej ma ok 2 m wysokości i już szykują się nowe odrosty

Ozdóbki z glinki ceramicznej i domek doczekały się swojego miejsca

Bardzo się cieszę z mojej nowej pergoli-bramy, to już moja trzecia wykonana samodzielnie (z bardzo małą pomocą) w tym ujęciu widać "syskie tsy"

LIDKA 04:50, 12 wrz 2023

Za malo pokazujesz szersze kadry.

Ładnie wyglada ogród z pergolami. Co rośnie na 2 pierwszych?
Adela 08:06, 12 wrz 2023

Lubię zmiany w ogrodzie (i w domu też). Ja nie mam już żadnych planów względem ogrodu. Zawsze marzyła się mi otwarta, ale zadaszona altana nasłonecznej patelni, ale nie mam sprzymierzeńców. Mój M jest wciąż nieugięty
Pozdrawiam Cię serdecznie