Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

sylwia_slomc... 18:51, 27 lut 2024

Ja rogownicę bardzo lubię, ale ona mój ogród mniej ... nad suchym strumieniem jakoś sobie radzi jeszcze.
Magara 23:20, 27 lut 2024

Bożena, dziękuję za foty Muszę przetrawić Moja w niektórych miejscach wygląda tak jak ta u Hani, a w niektórych całkiem nieźle - jak ta Twoja
Tam gdzie mnie wkurza przytnę. Potraktuję to jako eksperyment. I dam jej jeszcze w tym roku szanse - jak kwitnie to ją uwielbiam
Joku 09:38, 28 lut 2024

Gdzie namierzyłaś rosnące w naturze storczyki? W okolicach Bornego Sulinowa?
Monika83 10:56, 28 lut 2024

Kordina napisał(a)
Dzisiaj był piękny, słoneczny dzień, temp +13°C, rośliny, jakby dostały szaleja wzrostu, a ja rozpostarłam się na kanapie z braku energii (zawsze lepiej brzmi niż lenia ) do czegokolwiek, poza kilkoma zdjęciami, więc mogę zaśpiewać - mam i ja:
zeszłoroczny, biedronkowy ciemiernik po 9 zł sztuka, mam ich kilka:

ale, żeby moje pąsowe maki tak wyglądały w lutym?? To szok:

No i pięknie zakwitł❤️
mrokasia 10:59, 28 lut 2024

Hmmm, jak to się stało, że ja do tej pory tu nie byłam?
Ale już naprawiłam ten błąd .
Kordina 11:24, 28 lut 2024

Magara w sumie wychodzi na to, że większość można po kwitnieniu wycinać i odrasta od nowa zgarniam w rękę jak bukiet i ciacham dość nisko

Jolu w zbyt dużej ilości miejscach byłam, żeby dokładnie wskazać, pamiętaj, że było to wiele lat temu ale jak już raz udało się rozszyfrować roślinę, to potem ze zdziwieniem znajdowałam je także na moich terenach Wysoczyzny Elbląskiej, to kwestia wyćwiczenia oka
U nas widziałam np podkolan, stoplamek (ten ma charakterystyczne liście), ale ja kiedyś byłam przyrodniczy włóczęga i obserwator z zamiłowania i spędzałam większą część mojego życia w naturze, również na akcjach obrączkarskich z mężem, wtedy można znaleźć wszystko
Pamiętam jeszcze przepiękny, zapierający dech w piersiach obraz z jakiegoś rozlewiska z kajaku, morze naparstnic na brzegu lasu, podświetlone zachodzącym słońcem. Zalazłam w internecie takie właśnie zagęszczenie, ale nie tak spektakularny obraz jak tamten wyreżyserowany przez słońce

https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/lasy-pelne-kwiatow-jak-krolewskie-ogrody

O! Witajcie Monisiu i Kasiu w dzisiejszym deszczowym u mnie dniu. Miałam bogate ogrodowe plany na dziś i znowu nici...
Ewa777 12:50, 28 lut 2024

Bożenko, fajne miałaś te doświadczenia z przebywania w takich dziewiczych miejscach. Piękne przebiśniegi
April 12:56, 28 lut 2024

Bożenko, jak ty taka fanka kajakarstwa to dogadałabyś się dobrze z Tarcią z ogród nad bajorem. Ona też każdy wolny czas macha wiosłem
Kordina 15:38, 28 lut 2024

Ewo o tak, bardzo to cenię w tamtym czasie zgłosiliśmy sporo dębów-pomników przyrody z wysoczyzn najsłynniejszy Dąb Hoggo, teraz wyczyszczony teren wokół, mamy gdzieś stare zdjęcia z zaroślami

Aprilku pisałam w czasie przeszłym, kiedyś 2-3 tyg non stop w kajaku, aż trudno było chodzić teraz jak odwiedzam koleżankę nad Nogatem, to najwyżej sobie pomachamy wiosłami do Śluzy Michałowo

Właśnie przed chwilką odebrałam różyczkę Ballerinę i Sybeliusa, zamówione w grudniu, teraz nie pamiętam gdzie zaplanowałam dla nich miejsce
Joku 17:42, 28 lut 2024

Ja na spacerach też zawsze patrzę co w trawie piszczy, tzn. rośnie . Ale widuje tylko pospolite rośliny. Pewnie w nieodpowiednich miejscach łażę.
Witaj w gronie posiadaczek Sibeliusa. Mój nadal w donicy, nadal myślę nad miejscówką.