Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Juzia 11:43, 27 sie 2024

Zana napisał(a)

Ha, ha! Jakieś bodajże cztery lata temu miałam taki nazwijmy to kryzys, że ogród porzuciłam. Kiedy w końcu jakoś w końcówce lipca pojechaliśmy na działkę to na wolnej przestrzeni (a było już jej sporo oddarnionej pod tę słoneczną rabatę) rosła niemal wyłącznie chwastnica! Żadna tam cudowna łączka kwietna, po prostu pole dorodnej, kwitnącej chwastnicy. Żadnych kwiatków "chwastowatych". No bynajmniej ten widok mnie nie zachwycił a wręcz przeraził. Matko, ile myśmy worów tego powyrywali to masakra jakaś. Do dzisiaj mi to g..o wyłazi. No i teraz kupuję jeżówki

A bo nie miało skąd się siać!
Posiejesz ciut swoich... albo posadzisz byliny, które się sieją... i jakoś by było

Chwastnica jak kwitnie też ładna!

Kordina 12:19, 27 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
... Tak trochę ochłonęłam, chociaż w 90% i tak kupuję z listą.

Patrycjo, ale z jaką listą konkretnie? Bo są listy chciejstw i zauroczeń jaką zasadę stosujesz tworząc swoją listę, w/g jakiego klucza?

Juzia napisał(a)
... Nie zachwyca mnie równiutki i zieloniutki trawnik... wolę te z koniczyną albo innymi "chwastami"

Juziu, ale widzisz, że to pozostaje w sprzeczności z Twoim aktualnym wypielęgnowanym ogrodem? ale rozumiem Twoją potrzebę zmian

Joku napisał(a)
... Prawie się wyleczyłam ale czuję że znowu czai się za rogiem ...

Jolu, a więc niebezpieczeństwo czajenia się za rogiem nadal istnieje

Agatorek napisał(a)
...Bożenko, na razie podziękuję za paproć, ale nie stwierdzam, że w przyszłym sezonie Cię o nią nie poproszę

Agnieszko ok będziemy otwarte na zmiany

Gosialuk napisał(a)
... Zawsze będą jakieś chciejstwa, bo z tego się już chyba nie wyleczę.

No włąśnie Gosiu, niektóre przynajmniej nieuleczalne

Magara napisał(a)
I to jest mądrość nad mądrościami ...

Magarku z wrodzonej sobie skromności nie będę zaprzeczać

Anula zwana Zaną - dziękuję za pojawienie się u mnie i miłe słowa.

Do Anuli i Juzi - trochę trend się zmienia, mam książkę zakupioną w tym roku "Ogrody przyszłości czas na zmianę" Piet Oudolf i Noel Kingsbury i tam już zupełnie inaczej, naturalistycznie W moim ogrodzie też zdarzały się jakieś samoistne niespodzianki, pamiętam jak pięknie wyglądały wielkie o szarozielonych liściach dziewanny, z lasu przyniosłam wysokie dzwonki itp. I specjalnie dla Was bukiet z polnych łąk z mojego otoczenia

Mydlnica, koniczyna czerwona, krwawnik, wrotycz, ślazy i przymiotno białe szklany wazon z namalowanymi kwiatami polnymi po mojej kochanej babci Karolinie a przy okazji fajna stronka do rozpoznawania lub przypomnienia sobie nazw:
https://chwastowisko.wordpress.com/biale/

Basiu - dziękuję cmok
Juzia 12:26, 27 sie 2024

Kordina napisał(a)

Juziu, ale widzisz, że to pozostaje w sprzeczności z Twoim aktualnym wypielęgnowanym ogrodem? ale rozumiem Twoją potrzebę zmian

Ano widzę! Dlatego będę robić nowy
Mój ogród robiłam tak jak podobało mi się w momencie zaczęcia zakładania go! I jeszcze kilka lat w trakcie No i on jednak pasuje do domu bardziej niż jakaś łąka kwietna i chwasty w kostce

Dziękuję za bukiecik! Jest prześliczny!!!!
Zana 12:34, 27 sie 2024

Ja też dziękuję za przepiękny bukiecik
Tę książkę też mam. A te dzikie dziewanny nagle mi wyrosły całym stadem, na razie same liście, pewnie będą kwitły w przyszłym roku. Nie wiem skąd się wzięły, taka niespodzianka. Są w miejscu, które muszę uporządkować przed zimą i zastanawiam się czy można je przesadzić na rabatę. Nie chciałabym ich stracić a tam gdzie się zasiedliły nie mogą zostać.
AgaBoso 12:49, 27 sie 2024

Cudowny bukiet
Patrycja_KG_Lu 12:55, 27 sie 2024

Moje listy powstają w oparciu o rysunek rabaty w skali na kartce w kratkę (rysuję kolorowe kółka). Potem spisuje ile sztuk danej rośliny potrzebuję i trafiają na listę w telefonie. Dzięki temu mam pod ręką jak jestem w ogrodniczym czy rozglądam się online.
Rumianka 15:52, 27 sie 2024

Kordina napisał(a)
Dzięki Dziewczynki
Przemeblowałam miejsce przed ogródeczkiem ziołowo-kuchennym i zrobiłam sobie "francuską kawiarenkę" a co! Teraz tam pijam poranną kawkę w piżamie

Bożeńcia...cudowności poczyniłaś... Kawiarenka superowa...
sylwia_slomc... 20:46, 27 sie 2024

Zana napisał(a)
Ja też dziękuję za przepiękny bukiecik
Tę książkę też mam. A te dzikie dziewanny nagle mi wyrosły całym stadem, na razie same liście, pewnie będą kwitły w przyszłym roku. Nie wiem skąd się wzięły, taka niespodzianka. Są w miejscu, które muszę uporządkować przed zimą i zastanawiam się czy można je przesadzić na rabatę. Nie chciałabym ich stracić a tam gdzie się zasiedliły nie mogą zostać.

Palowy system korzeniowy mają( jeśli dobrze pamiętam. Trudno mi się przyjmowały po przesadzankach. Dziewanny raczej same sobie wybierają miejsce.
sylwia_slomc... 20:50, 27 sie 2024

Kordina napisał(a)

Cudowności widoki Kawiarenka świetna)
Juzia 21:55, 27 sie 2024

Foty jakieś by się przydały nowe