Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Basieksp 12:38, 01 paź 2024

Włamania współczuję A skarpa bardzo ładnie wychodzi Ta oczyszczona część, z hostami wygląda bardzo ładnie będziesz coś w te kamienie wtykać, jakieś paprotki może? czy już nic, po tym barwinku tam nie chcesz?
Juzia 14:28, 01 paź 2024

A ja właśnie chcę barwinka na skarpy
Joku 19:41, 01 paź 2024

Barwinek na skarpę ale jako jednorodne nasadzenie i bez konkurencji a raczej bez sąsiadów mniej żywotnych niż on jest dobrym wyborem. Jak za bardzo się rozrośnie to można ciachnąć po obwodzie sekatorem lub nożycami do żywopłotu. Miałam swego czasu jako obwódkę, cięłam go systematycznie i nie miałam z nim problemu. To był ten zwykły o drobniejszych kwiatach.

Natomiast odmiana o większych kwiatach i liściach posadzona na rabacie pomiędzy innymi roślinami to przekleństwo. Wiem Bożena o czym piszesz. Sama kiedyś próbowałam go wykarczować. Miałam chyba metr kwadratowy, zeszło mi kupę czasu.
Kordina 20:05, 01 paź 2024

Dzięki Basiu i Jolu za zrozumienie, dopóki nie zna się obu odmian to się nie rozumie o co chodzi
Patrycja napisała w swoim wątku o zakupie nasion pomidorów i wypróbowaniu, ja też zakupiłam kilka odmian tzw kolekcjonerskich na wypróbowanie o nazwach:
ANNA RUSSIA
BABUSZKINA RADOST
DIEDUSZKA GRISZA
KOSOVO
STARA BABCINA MALINÓWKA
i nieduża papryczka do nadziewania Edeselma Papryka Słodka

Rzeczywistość jak zwykle zweryfikuje
Patrycja_KG_Lu 20:13, 01 paź 2024

Bożenko, trzeba było pisać. Mam Kosovo, Starą Babciną Malinówkę a Anna Russian bym załatwiła od Anpi i wysłałabym Ci
Joku 20:13, 01 paź 2024

Efekt po wykarczowaniu barwinka masz bardzo ładny. Wyobrażam sobie ile się namęczyłaś, w dodatku kamienie nie ułatwiały pracy. Chyba że ich tam wcześniej nie było?
Z pomidorami dam sobie spokój ale przyznaję że nazwy wybrałaś ładne . Najbardziej podobają mi się babuszka i dieduszka . Żartuję oczywiście .
Kordina 20:23, 01 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Bożenko, trzeba było pisać. Mam Kosovo, Starą Babciną Malinówkę a Anna Russian bym załatwiła od Anpi i wysłałabym Ci

Ojejku! Nie przyszłoby mi do głowy ale dzięki za gotowość
A z tych trzech byłaś zadowolona?

Joku napisał(a)
Efekt po wykarczowaniu barwinka masz bardzo ładny. Wyobrażam sobie ile się namęczyłaś, w dodatku kamienie nie ułatwiały pracy. Chyba że ich tam wcześniej nie było?
Z pomidorami dam sobie spokój ale przyznaję że nazwy wybrałaś ładne . Najbardziej podobają mi się babuszka i dieduszka . Żartuję oczywiście .

No tak Jolu, sentyment szkolny się odezwał
Kamienie były tylko zarośnięte, ale widzę, że jakoś się uleżały, więc dorzucę na górę, a mam z czego
Basieksp 20:56, 01 paź 2024

A jakbym barwinkiem obsadziła nasz rów, wzdłuż naszego płotu? Z jednej strony murek i nasz plot, zdrugiej droga z polbruku, nigdzie się nie przedostanie. Tam woda jest tylko jak pada deszcz, rów nie jest nasz, ale my go kosimy i to jest dość trudne, bo jest w nim też dużo kamieni, podkaszarka ciągle się zacina. Myślałam żeby go czymś obsadzić, co by go zadarniło i nie trzeba by kosić, tego co tam teraz rośnie.
Juzia 21:04, 01 paź 2024

Kordina napisał(a)

Ładna ta skarpka
Tylko skąd ja wezmę tyle kamieni????
Chyba prędzej barwinek mi urośnie
sylwia_slomc... 21:44, 01 paź 2024

Widzę, że walczysz z barwinkiem. Mnie na jednej rabacie też chyba w przyszłości taka walka czeka. Po 10 latach zrobił się potwór pod brzozami i zarasta już wszystko wokół, ale chyba z nawłocią się nie lubi bo w nim się jakoś nie nasiewa. Ostatnio wsadzałam w nim piwonie