Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Monia81 07:12, 18 lip 2025

Jak apetycznie, ślinka pociekła na widok tych chlebków, zapisałam sobie przepis, żeby spróbować i te lilie w tej masie wyglądają cudnie
Makao 07:17, 18 lip 2025

U mnie lilie też nie chcą rosnąć. Muszę je wykopać i im w dołki obornika dać to może będzie lepiej
Juzia 10:16, 18 lip 2025

Piękne chlebki!
Na zakwasie?
Eupraksja 21:43, 18 lip 2025

Kordina napisał(a)

Kiedyś to dopiero było szaleństwo, otwierałam drzwi do ogrodu i taki gąszcz miałam (chyba 3 lata temu):

Teraz zmieniłam co nieco i dzieliłam się liliami Fajnie, że one takie bezobsługowe, dopiero jesienią ścinam kikuty

Ale cudny obrazek za drzwiami Nie chcesz już do niego wrócić? Czy zmieniłaś zupełnie koncepcję tej części ogrodu?
A lilie mi się zawsze wydawały takie szlachetne, że zdawały się trudne w uprawie. Jak to pozory mogą mylić, i to bardzo na naszą korzyść w tym przypadku. Dziękuję za poradę liliową w moim wątku, tam też jeszcze odpisałam
Magara 23:39, 19 lip 2025

Bożena, pokaż proszę swoją rogownicę.
Moja po tych wszystkich deszczach zgniła Zastanawiam się co z nią zrobić, wygląda fatalnie
Część przycięłam po kwitnieniu ale wygląda jeszcze gorzej. Jestem bliska myśli, żeby się jej pozbyć, ale z tyłu głowy mam to, że uwielbiam jak kwitnie
Kordina 01:06, 20 lip 2025

Polon napisał(a)
...Lilii jakoś nigdy nie rozważałam, ale gdy widzę jak mogą wyglądać … no jest nad czym myśleć
Jak wcześnie one zaczynają? Bo na zimę zanikają, prawda?

Małgosiu u mnie pierwsze lilie zaczynają na początku czerwca, ale ja na północy i różnica pomiędzy kwitnieniem różnych roślin u południowców wynosi od 2 do 3 tygodni różne odmiany różnie kwitną dlatego spektakl trwa kilka miesięcy Na zimę jak się uda wycinam suche łodygi, a jak nie dam rady to na wiosnę. Zdjęcie z października

daszum napisał(a)

Cóż mam zrobić na takie stanowcze dictum, będę mobilizować lilię do wydania cebulek przybyszowych

Danusiu tym razem się godzę i popieram

Magara napisał(a)
Apetyczne te chlebki Faktycznie masz do nich żeliwny garnek??? My od lat też sami pieczemy, ale foremkowe, trochę już się nam przejadły, ale przepis banalny to pieczemy Do zakwasu się zniechęciłam już dawno, trochę żal.
P.S. Jak patrzę na te Twoje energetyczne lilie to przestaję się bać kolorów na mojej różance

Magarku garnka żeliwnego nie mam ale używam okrągłej szklanej brytfanki z pokrywą również szklaną. Pewno kolorów się nie boję najwyżej coś zmieni miejsce, przesadzam sukcesywnie w jedną gromagę pomarańczowe i żółte
Monia -
Juzia - na drożdżach

Eupraksja napisał(a)
Ale cudny obrazek za drzwiami Nie chcesz już do niego wrócić? Czy zmieniłaś zupełnie koncepcję tej części ogrodu?
A lilie mi się zawsze wydawały takie szlachetne, że zdawały się trudne w uprawie. Jak to pozory mogą mylić, i to bardzo na naszą korzyść w tym przypadku. Dziękuję za poradę liliową w moim wątku, tam też jeszcze odpisałam

Ewo - Eupraksjo (to z mitologii greckiej czy od księżniczki XVII - wiecznej? sprawdziłam ) Właściwie to cały czas mam tam lilie, tylko trochę dalej. Tam rosły same byliny i po usunięciu jesienią była pustka, więc po 1- musiałam rozrzedzić lilie bo za mocno już dzieliły im się cebulki i po 2- zależało mi na czymś zimozielonym stąd mały żywopłocik i dwa iglaczki:

Magarku rogownicę ścięłam krótko i dopiero odrasta, zrobię zdjęcie ale chyba za 2-3 dni niech podrośnie Wybaczam jej brzydki wygląd po kwitnięciu bo ją lubię i w sumie fajnie wygląda

Deszczowe koraliki, prawie codziennie, dzisiaj pierwszy "dzień lata"

Dzisiaj w pełnej krasie następna lilia pokazała swoją urodę - Cogoleto, lubię ją, ze względu na te przyprószenia :

Miskantowo 06:55, 20 lip 2025

Lilie bardzo urodziwe.
Mam w ogrodzie tylko dwie i ciągle zastanawiam się czy ich nie usunąć.
Przez kota. Lilie są dla kotów zabójcze a moja kocia zaraza łazi czasami sama po ogrodzie.
Juzia 07:47, 20 lip 2025

Kordina napisał(a)

Juzia - na drożdżach

Kiedyś robiłam na zakwasie, ale za dużo z tym zachodu było (z samym zakwasem ). Chyba muszę spróbować z tymi drożdżami.
Twoje chlebki takie ładne... daj przepis. Poproszę

Rabata z liliami teraz dużo ładniej się prezentuje... mimo tego, że lilie mniej wypasione
Miskantowo 08:09, 20 lip 2025

Kordina napisał(a)

O, jaka fajna podpora/obelisk
Gdzieś takie moźna zlokalizować?
Monika83 08:12, 20 lip 2025

Bożenko piękne lilie i sporo ich u Ciebie co ile lat dzielisz przybyszowe cebulki od matecznej? Ja te suchelce badyle lili przycinam na jesieni bo mnie drażnią