Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Ulina 10:37, 30 wrz 2025

Jak ktoś mówi o wyrywaniu to blednę, wiem co przechodziłam....

Lepiej o kwiatkach już sezon cebulowy na forum, hmmm....U mnie ciągłe przeróbki więc kolejny rok odpuszczam zakupy. Kilka gratisów posadziłam
A wogole to dość dobrze sprawdziły się narcyzki, od 10 lat w jednym miejscu są niezawodne. Latem dostają skoszoną trawę jako nawóz.
ryska 13:01, 30 wrz 2025

Wow ale cudne zdjęcia księżyca zrobiłaś.
Dużo ciekawostek u Ciebie, aż pożałowałam, że tak rzadko zaglądam na forum.
Pozdrawiam
Patrycja_KG_Lu 18:39, 03 paź 2025

Kordina napisał(a)

Patrycjo tak, razem z ziarnkami w piekarniku w temperaturze do suszenia ale w zeszłym roku. W tym coś mi się nie udało z tą odmianą. A potem zmieliłam w młynku do kawy ostatnie zapasy zużyłam kilka dni temu właśnie.

To zabieram się za suszenie. Atmosfera i temperatura dzisiaj taka jesienno-zimowa, że chyba w kominku napalę to się będą suszyć obok.
Kordina 15:52, 05 paź 2025

Lidziu, Ulinko - dziękuję, pacjent będzie żył i ma się całkiem dobrze, kartka z życia znowu przewrócona i od nowa się zapisuje

ElzbietaFranka napisał(a)

W tym roku też wysiałam dalie.
Moim zdaniem nie warto wyciągać korzeni bo są bardzo cienkie.
Lepiej zebrać nasiona i wysiać.
W sprzedaży jest dużo nasion różnych z tego gatunku.

Sylwio dokładnie tak jak napisała Ela wolę wyciąć i na przyszły rok znowu rzucić nasionami

ryska napisał(a)
Wow ale cudne zdjęcia księżyca zrobiłaś.
Dużo ciekawostek u Ciebie, aż pożałowałam, że tak rzadko zaglądam na forum.
Pozdrawiam

Rysko - dziękuję bardzo To jeszcze na dokładkę zdjęcia księżyca z 2 października

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

To zabieram się za suszenie. Atmosfera i temperatura dzisiaj taka jesienno-zimowa, że chyba w kominku napalę to się będą suszyć obok.

Patrycjo, tak, u mnie już był przymrozek w nocy i rano łamałam bosymi stopami trawki Zaczęłam znowu chodzić boso rano, zaczęłam od minuty, dzisiaj wytrzymałam 5
W kominku palę 3 dzień, bo wieczorami od +1 do 3°C
Jesiennie....

A mnie jest szkoda lata... śpiewam sobie
Ostatki papryczek z grządki wzniesionej na wolnym powietrzu, może dojrzeją. Nawet jakiś amator się znalazł i wygryzł dziurki:

Alija 19:20, 05 paź 2025

Bożenko, mnie też jest szkoda lata..., ale cóż, jesień idzie, nie ma rady na to...
Też już palimy w kominku, noce zimne, zaliczyliśmy już -4 stopnie, dalie i parę innych roślin zupełnie ścięte przez przymrozek.
Zdjęcia super.
Kordina 20:36, 07 paź 2025

Alusiu dziękuję, też sobie śpiewam - jesień idzie, nie ma na to rady

Jeszcze Was zanudzę dzisiejszą pełnią księżyca i postaram się już powstrzymać Dzisiejszy księżyc jest w perygeum, czyli orbita najbliżej ziemi, stąd wydaje się być większy niż "normalnie". Nad horyzontem ma odcień żółto-pomarańczowy i nazywany jest pełnią żniwiarzy a przez Indian amerykańskich, Księżycem Myśliwych.
Tu się czai i zagląda spoza drzew, wygląda na ogromny:

A tu już widoczny w całej okazałości

A dzisiaj zgryzłam truskaweczki, pojawiają się od czasu do czasu jeszcze:

Kwitną różyczki w kolejności występują:
drobnokwiatowa Ballerina, Pomponella (ma dużo pączków), aksamitna Astrid Grafin von Hardenberg (o matko, jak to brzmi!), pnąca Pirouette i ostatnia wystrzeliła chyba na 2 m jednym kwiatem Imperatrice Farah

Całkiem fajnie kwitnie krzewuszka różowa variegata, lubię ją

Agatorek 20:43, 07 paź 2025

Bożenko, absolutnie się nie powstrzymuj przed wstawianiem fotek. Czy to księżyca, czy to roślin, czy zwierząt.

Zdjęcia robisz fantastyczne ❤️
Alija 20:59, 07 paź 2025

Popieram Agnieszkę, nie powstrzymuj się przed wstawianiem zdjęć, wszystkie piękne, a te fotki ciał niebieskich to już w ogóle "wyższa szkoła jazdy", podziwiam.
Juzia 21:58, 07 paź 2025

Ja też zawsze chętnie oglądam twoje foty księżyca... i nie tylko
Kordina 22:44, 07 paź 2025

Agnieszko, Alu i Juziu, ale mnie rozśmieszyłyście miło
Zdajecie sobie sprawę z konsekwencji?? Oto jest pytanie

Jak ładnie wybarwiły się wachlarzyki pelargonii, nie miałam ich sporo lat ale na pewno do powtórzenia

białaski - tytoń leśny (kapitalna roślina, teraz w różnej fazie rozwoju, samosiejki) i kwitnące po raz drugi białe floksy

Supertunie zasługują na przedrostek super