Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

LIDKA 20:55, 20 mar 2026

Też ciełam róże krótko. W zeszłym roku po zimie gorzej wyglądały. W tym śnieg chyba je chronił.
Przyszły mi nowe. Sadzenie w niedzielę bo w sobotę mam gości.
Magara 22:17, 20 mar 2026

Kordina napisał(a)

Magarku widzę jakieś mikro zawiązki pąków, ale posłuchałam Pana Hyżego i cięłam w marcu średnio nad 5-8 zawiązkiem, usuwając przy okazji cienkie odrosty.

Eh, to chyba jeszcze poczekam chwilę. Dziś i jutro ma być u nas minus, w niedzielę się może zabiorę Poczekam co z tych ciemnych pędów zawiązki pokaże, żeby policzyć do tych 5-8
Agatorek 00:23, 21 mar 2026

Śliczna wiosna u Ciebie

Ja na razie czekam z cięciem róż, nie mam weny.
Chociaż niektóre straszą przeokropnie
anabuko1 07:57, 02 kwi 2026

Kordina napisał(a)
Tak Koleżanki, moje fiołki afrykańskie fajnie się zagęszczają kwiatowo, więc reanimację uważam za skuteczną
Co do wiosny, do mnie też wreszcie przyszła, a może przypełzła?

3/4 ogrodu uprzątnięte, cdn oby sił i słonka starczyło. Wywiozłam z 6 taczek pozimowych. W nocy bywa do -2, róże obciachałam, ale hortensje ogrodowe poczekają do połowy kwietnia, jak zalecają chociaż pokazują już pączki i wyglądają całkiem dobrze. Myślę, że gruba warstwa śniegu jednak im sprzyja, a są bardziej wrażliwe na mrozy wiosenne. Życzę wszystkim dużo sił i energii

Cudna, kolorowa mąka wiosna ale cieszy bardzo dużo
Kordina 00:07, 03 kwi 2026

Dziękuję za wpisy
I znowu zmieniłam zdanie pod wpływem Pana Hyżego, co do róż, po obejrzeniu następnego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=tOHZi53s7jI
z wymownym tytułem - "Tniesz za wysoko", więc czort z liczeniem oczek, poprawiłam cięcie i teraz czekam na efekty. Na razie Pomponella ładnie zapączkowała po cięciu, ale cięgle w nocy przymrozki i reszta róż w uśpieniu. Choć gdzieś na rzęsach wisi obawa, jak one po tej ciężkiej i długiej zimie... Czekam na ciąg dalszy
Koleżanka mnie wywlokła (a już myślałam, że zjeździłam swoje okolice wzdłuż i wszerz ) do lasu, którego nie znałam, ale to było eldorado czosnku niedźwiedziego:

Zdjęcia kiepskiej jakości bo z komórki.
I dalszy ciąg wiosny ogrodowej, jakaś lilia wybujała, szalenica:

Kordina 00:17, 03 kwi 2026

W rewanżu chciałam koleżance pokazać mój ulubiony las i tak mnie zatkało, całe połacie wycięte, dewastacja całkowita, obraz nędzy i rozpaczy. Piękno zamienione w pobojowisko...

Z rzeczy przyjemniejszych zrobiłam w prezencie dla mojej ulubionej koleżanki prezencik stosowny do czasu, podkładki pod kubek z królisami. Miało być w założeniu wintage:

a po lewej stronie różne mandalki z szablonów:

Juzia 03:47, 03 kwi 2026

U nas też tną lasy bez opamiętania...

I ty te podkładki sama robiłaś???? Serio?????

Marcin89 08:20, 03 kwi 2026

Bożenka, będę mieć propozycję dla Ciebie. Tylko muszę się ogarnąć z robotą xd